ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 10/1/2017._ 


Στα... χιόνια (κατά το γνωστό "στα πράσα") φαίνεται ότι πιάστηκε ο δήμος Θεσσαλονίκης. Αν και οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν, εδώ και ημέρες, για τα καιρικά φαινόμενα που θα έρχονταν, οι δρόμοι ακόμη και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης... φράκαραν!


Ο λόγος είναι ότι τα συνεργεία του δήμου δεν κατάφεραν να ρίξουν αλάτι μετά την έναρξη της χιονόπτωσης. Ο λόγος; Το αλάτι... πάγωσε στις αλατιέρες του δήμου, όπως παραδέχτηκε κι ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Δεν είναι ελεγχόμενη η κατάσταση, παραδέχτηκε, με δηλώσεις του στην TV100 o δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Έκανε έκκληση να μη χρησιμοποιούν οι πολίτες τα οχήματά τους. Δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι "πάγωσαν τα αλάτια στις αλατιέρες". Υποστήριξε πως ακόμη και το θαλασσινό νερό πάγωσε μέσα στις υδροφόρες του δήμου κι έκανε λόγο για "πρωτόγνωρες συνθήκες".

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κάλεσε τους Θεσσαλονικείς να αποφεύγουν τις μετακινήσεις ακόμη και πεζή, λέγοντας πως από αύριο θα έχουμε καλύτερες θερμοκρασίες. Λίγη ώρα αργότερα, όμως, στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ο μετεωρολόγος Μιχ. Σιούτας προειδοποιούσε ότι η χιονόπτωση θα συνεχιζόταν και αύριο, Τετάρτη!

Να σημειωθεί, ακόμη, ότι το ειδικό συντονιστικό όργανο του δήμου Θεσσαλονίκης συνεκλήθη για συνεδρίαση μετά από... τηλεφωνική προτροπή του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρου Καλαφάτη! Μάλιστα, σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση, στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, ο κ. Καλαφάτης έκανε λόγο για ευθύνες της διοίκησης του Δήμου.

«Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως και όλοι οι Θεσσαλονικείς, είχε λάβει γνώση έγκαιρα ότι η πόλη θα αντιμετώπιζε μια πρωτόγνωρη κακοκαιρία. Η λογική, λοιπόν, λέει ότι δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τη σημερινή κατάσταση με τα συνήθη μέτρα. Προφανώς, όμως, για τη διοίκηση αυτή δεν υπάρχει λογική, αλλά αντίθετα, ανημποριά. Δηλαδή, αν ο Δήμος Θεσσαλονίκης δε γνώριζε τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας εκ των προτέρων, τι θα γινόταν σήμερα στην πόλη», αναρωτήθηκε;

Επισήμανε πως ο δήμος είχε τον απαραίτητο εξοπλισμό και υπογράμμισε τις προσπάθειες των εργαζομένων και κατέληξε:  «Ενδεικτικό της νιρβάνας στην οποία είχαν περιέλθει, ήταν ότι το αρμόδιο συντονιστικό όργανο του δήμου για τις έκτακτες ανάγκες συνεκλήθη μετά από προσωπική μου παρέμβαση. Έστω και την ύστατη ώρα ας αντιμετωπίσει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης μια αναμενόμενη κακοκαιρία, γιατί οι Θεσσαλονικείς έχουν ανάγκη μια ικανή δημοτική αρχή που να διαχειρίζεται τέτοιου είδους δύσκολες καταστάσεις. Από τα δύσκολα, εξάλλου, κρίνεται μια διοίκηση».

Ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, δήλωσε πως ο κεντρικός δήμος ζήτησε αλατιέρες από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό. Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου απάντησε ότι οι 30 αλατιέρες της ΠΚΜ που αντιστοιχούν στο νομό Θεσσαλονίκης διατέθηκαν στο εθνικό οδικό δίκτυο.