ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 20/1/2017._


Καμπανάκι κινδύνου έκρουσε, σήμερα, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε., Γιάννης Μυλόπουλος(αριστερά στη φωτογραφία), για το μέλλον του μετρό της Θεσσαλονίκης!


Όπως είπε ο κ. Μυλόπουλος, η έγκριση της λύσης που προτείνεται τώρα, με καθυστέρηση τεσσάρων ετών, εξαιτίας των συνεχών προσφυγών που κατατίθεντο ένθεν κακείθεν, είναι "η τελευταία ευκαιρία για το έργο, καθώς αν αυτό δεν τελειώσει έως το 2020, τότε δεν θα σταματήσει απλά, αλλά και η Ευρώπη θα ζητήσει τα χρήματά της πίσω"!

Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε., συμμετείχε σήμερα σε ενημερωτική συνάντηση στο ΤΕΕ/ΤΚΜ, για τη μελέτη που η κατασκευάστρια εταιρία θα παρουσιάσει την Τρίτη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), σε σχέση με την αξιοποίηση των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Η μελέτη, της οποίας συζητήθηκε μόνο το τεχνικό μέρος, αφορά στην υλοποίηση της τελευταίας απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού για το Μετρό Θεσσαλονίκης, η οποία προβλέπει την παραμονή in situ (κατά χώρα) των σημαντικών αρχαιοτήτων, που ήρθαν στο φως στον σταθμό Βενιζέλου κατά τις εκσκαφές για το έργο.

"Επεξεργαστήκαμε και βρήκαμε μια λύση, η οποία προϋποθέτει την -στο ίδιο σημείο αλλά σε μεγάλο βάθος- κατασκευή του σταθμού της Βενιζέλου. Είναι μια λύση που έχει πολλά πλεονεκτήματα, με δεδομένη την απόφαση για παραμονή κατά χώρα των αρχαιοτήτων, και είναι τεχνικά εφικτή. Η λύση αυτή, και δεν αποδομεί τα έργα που έχουν γίνει μέχρι τώρα, και τα συνεχίζει. Και είναι μια λύση που θα δώσει έναν σταθμό μοναδικό στον κόσμο, έναν ανοιχτό αρχαιολογικό χώρο" σημείωσε ο κ.Μυλόπουλος, επισημαίνοντας ότι η προτεινόμενη λύση ενδέχεται να υποστεί κάποιες μικρές αλλαγές στο ΚΑΣ.

"Εμείς περιμένουμε την τελική έγκριση από το ΚΑΣ και την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού" υπογράμμισε. Με τη δρομολόγηση της λύσης αυτής, συμπλήρωσε, μπορούν να ξεκινήσουν και τα έργα πολιτικού μηχανικού στον σταθμό Βενιζέλου, όπου οι εργασίες είχαν σταματήσει επί τέσσερα χρόνια, γιατί το έργο ήταν δεσμευμένο στη διελκυστίνδα μεταξύ των φορέων για το θέμα των αρχαιοτήτων.

Ερώτηση στη Βουλή από τον Στ. Καλαφάτη

Την ίδια ώρα, ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, με την οποία υπογραμμίζει πως οι αρμόδιοι φορείς δεν ενημέρωσαν για τις προθέσεις τους και ζητά να μάθει λεπτομέρειες για την στατική και αρχιτεκτονική μελέτη της λύσης που προτείνεται.

«Οι ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Αττικό Μετρό ΑΕ,  επιμένουν να διαβουλεύονται εν κρυπτώ και να προωθούν σχέδια ανάδειξης των αρχαιοτήτων προς εξέταση από το ΚΑΣ, ερήμην θεσμικών παραγόντων -όπως το Δημοτικό Συμβούλιο- και των πολιτών της Θεσσαλονίκης», δήλωσε ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε:

«Και το κάνουν αυτό σε μια χρονική συγκυρία κρίσιμη για το μέλλον της χρηματοδότησης του έργου, ενώ έχουν αποδείξει ότι δεν αξίζουν της εμπιστοσύνης που θα τους επέτρεπε να φέρνουν την πόλη προ τετελεσμένων χωρίς προηγούμενο ουσιαστικό διάλογο. Τους καλούμε να δημοσιοποιήσουν άμεσα τα στοιχεία της πρότασης και της τεχνικής μελέτης που θα υποβληθεί στο ΚΑΣ, καθώς και τα στοιχεία της στατικής μελέτης, αν αυτή υπάρχει».

Καταγγελίες Σιμόπουλου

Για "εν κρυπτώ" κινήσεις καταγγέλλει και ο πρώην γενικός γραμματέας Μεταφορών, Στράτος Σιμόπουλος: "Η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, προτίθεται να καταθέσει άμεσα για έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, την πρότασή της για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης. Το κάνουν, ουσιαστικά «εν κρυπτώ», χωρίς να την παρουσιάσουν, ως οφείλουν, στους φορείς της Θεσσαλονίκης, λίγες μέρες μάλιστα πριν την επίσημη απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής του Δήμου Θεσσαλονίκης εναντίον της απόφασης που προέβλεπε απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων", τονίζει κι αναρωτιέται: 

"Γιατί; Μήπως επειδή πρόκειται για λύση που δεν αφήνει τις αρχαιότητες ακριβώς «in situ», όπως αναφέρει το μνημόνιο συνεργασίας Κυβέρνησης, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και Δήμου, αλλά αναδεικνύει τα ευρήματα κατά 90%;  Δεν θα μπορέσει ο Δήμος να δικαιολογήσει την απώλεια πέντε χρόνων για την κατασκευή του έργου, όταν η αρχική πρόταση της προηγούμενης Κυβέρνησης, εναντίον της οποίας προσέφυγε, προέβλεπε απόσπαση και επανατοποθέτηση κατά 85% και στο τέλος διαμορφώθηκε σε 100%;

Με τη μέθοδο των ερωτήσεων, ο κ. Σιμόπουλος θέτει άλλα δύο ζητήματα:


  • 1. Αν θα πεισθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιπλέον χρηματοδότηση  που θα απαιτηθεί τόσο για την κατασκευή του σταθμού όσο, κυρίως,  της αρχαιολογικής πλάζας, με δεδομένη την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής του Δήμου Θεσσαλονίκης εναντίον της χωρίς ιδιαίτερο κόστος λύσης, η οποία προέβλεπε απόσπαση και επανατοποθέτηση.
  • 2. Η εξεύρεση πόρων για μελέτες και έργο (σ.σ. της πλάζας), καθώς αποκόπτεται από την κατασκευή του μετρό, κάτι που σημαίνει ότι μετά την κατασκευή θα υπάρχει η γραμμή "χωρίς ανάδειξη των αρχαιοτήτων, προσπάθεια που δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει".


Τι αλλάζει στο σταθμό Βενιζέλου με τη νέα πρόταση

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση που παρουσιάστηκε στη διοίκηση του Τεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Σύμφωνα με την τελική πρόταση, σε ποσοστό 90% οι αρχαιότητες θα διατηρηθούν κατά χώραν (in situ), ενώ ταυτόχρονα θα κατασκευαστεί ο υπόγειος σταθμός στο ίδιο σημείο και σε μεγαλύτερο βάθος. 

Στο σταθμό θα δημιουργηθούν συνολικά τέσσερα επίπεδα σε βάθος. Στο πρώτο επίπεδο θα υπάρχουν τα αρχαία και θα είναι προσιτά ακόμη και για διαβάτες, καθώς θα υπάρχει πάνω από αυτά πεζογέφυρα. Ο σταθμός θα βρίσκεται στο τελικό (στο -4) επίπεδο.

Έτσι, όλοι όσοι κατεβαίνουν, για να χρησιμοποιήσουν το μετρό, θα βλέπουν τις σπουδαίες αρχαιότητες που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.