ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ, 23/1/2017._

Την ικανότητα και την πολιτική βούληση της Ελλάδας να έχει ενεργό ρόλο στη Μεσόγειο κατέδειξε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, στο 2ο Περιφερειακό Forum της Ένωσης για τη Μεσόγειο (ΕγΜ).


Θέμα της συνάντησης,  πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Βαρκελώνη, υπό την αιγίδα της ΕΕ και της Ιορδανίας: «Η Μεσόγειος σε δράση: Νεολαία για τη Σταθερότητα και την Ανάπτυξη». 

Ο κ. Αμανατίδης στην παρέμβασή του τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και αναφέρθηκε στις σημαντικές πρωτοβουλίες  για την προώθηση της συνεργασίας και του συντονισμού των χωρών της περιοχής μας με επίκεντρο τη Μεσόγειο τόσο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, όσο και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι η χώρα μας καταβάλει με συνέχεια και συνέπεια προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Αναφέρθηκε στη Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των επτά μεσογειακών κρατών - μελών της ΕΕ, που συγκάλεσε ο κ. Τσίπρας τον περασμένο Σεπτέμβριο. 

Μίλησε επίσης για τη Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα που πραγματοποιήθηκε τον ίδιο μήνα με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών πέντε κρατών μελών της ΕΕ και πέντε αραβικών χωρών και στόχο  αφενός την ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο καθώς και τη δημιουργία  κοινού μετώπου για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που απειλούν τη σταθερότητα στην περιοχή,- συγκρούσεις, η τρομοκρατία, η ριζοσπαστικοποίηση και η προσφυγική κρίση- και αφετέρου την ανάπτυξη συνεργειών σε πολλούς τομείς της οικονομίας και του πολιτισμού και στοχευμένα  προγράμματα για ομάδες νέων που είναι οι κατεξοχήν ευάλωτες στο κήρυγμα μίσους και εξτρεμισμού.