ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 16/1/2017._


"Κάθε πάθημα και μάθημα". Σε αυτά τα λόγια κατέληξε, στην τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης για τα όσα συνέβησαν κατά τις ημέρες της κακοκαιρίας στη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. 


Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις κακές εντυπώσεις που άφησε ο χειρισμός της κατάστασης από τη διοίκησή του, εξιστόρησε γεγονότα και επέμεινε πως "το αλάτι παγώνει". Χαρακτήρισε την προειδοποίηση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για θερμοκρασία ακόμη και -20 βαθμών "ανύπαρκτο νούμερο για τη Θεσσαλονίκη" κι άρχισε να λέει τι γινόταν με τις αρμόδιες υπηρεσίες από τις... 25 Νοεμβρίου.

Όπως είπε, "στις 25 Νοεμβρίου έγινε συνάντηση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου" το οποίο δεν άλλαξε τα προτεινόμενα μέτρα και υποστήριξε πως "με τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων είχαμε μια ετοιμότητα. Τα αποθέματα του αλατιού υπήρχαν. Δεν είχαν πετρώσει ακόμη. Το αλάτι, για τους ανιστόρητους, παγώνει. Το αλάτι είναι υγροσκοπικό, δηλαδή τραβάει υγρασία. Πετρώνει και γίνεται μια μάζα σκληρή. Και γίνεται άσχημο πέτρωμα".

Μίλησε για τρία ατοπήματα των υπηρεσιών:

"Την Κυριακή έγινε το πρώτο ατόπημα το δικό μας, διότι ευθυνόμαστε για ένα κομμάτι του χάους κι όχι για όλο. Όταν συνειδητοποιήθηκε ότι έπρεπε να βγάλουμε πια τα μηχανήματα, πήγαν να φορτώσουν τις αλατιέρες και ήταν πετρωμένες. Είχε πετρώσει το υπόλοιπο από τη ρίψη που έγινε των Φώτων. Δυστυχώς -κι αυτό θα εξετάσουμε- τους έπιασε πανικός στα συνεργεία. Ως αποτέλεσμα ήταν να μην μπορούν να σπάσουν το πέτρωμα και να αδειάζουν τις αλατιέρες με τα χέρια και τα φτυάρια".

Το δεύτερο ατόπημα κατά Μπουτάρη έγινε "τη Δευτέρα το βράδυ, όταν διαπιστώθηκε ότι την επόμενη θα έπεφτε χιόνι, φόρτωσαν τις αλατιέρες. Σφάλμα δεύτερο ότι δεν βγήκαν να στρώσουν αλάτι την ίδια μέρα. Ήρθε ένας πολύ ξαφνικός χιονιάς, αποτέλεσμα πιάνει πανικός όλον τον κόσμο. Τα ραδιόφωνα έλεγαν ότι χιονίζει και δεν έδιναν οδηγίες. Θέλετε κι αυτό να ΄ναι παράλειψη του δήμου; Είναι. Αποτέλεσμα ταλαιπωρήθηκε ο κόσμος". 

Υποστήριξε πως η κατάσταση εξομαλύνθηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης: "Την Τρίτη το βράδυ πια, το ΄δα με τα μάτια μου, είχαν βγει τρεις αλατιέρες στο δρόμο. Το βράδυ η Τσιμισκή ήταν πεντακάθαρη και στις 10 - 11 το βράδυ οι κεντρικοί δρόμοι ήταν καθαροί", είπε. 

Αυτήν τη φορά, δεν επέρριψε την ευθύνη στους πολίτες: "Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους συμπολίτες να ΄χουν στο πορτ μπαγκάζ αλυσίδες, ή να γίνουμε σαν τους ραλίστες που ξέρουν να οδηγούν στα χιόνια. Αυτό που πρέπει να ζητάνε οι συμπολίτες από ΄μας, είναι να ρίχναμε αλάτι στην ώρα μας. Γι αυτό έχουμε μία σχετική ευθύνη", είπε. Δεν άντεξε, όμως, τον... πειρασμό:  "Είχαμε πενηντατόσα σημεία που βάζαμε αλάτια στα σακούλια για να παίρνουν οι συμπολίτες. Το σημαντικότερο ήταν τα πεζοδρόμια κι όχι οι δρόμοι. Ελάχιστες ήταν οι οικοδομές που καθαρίσανε", έσπευσε να προσθέσει.

Πρόσθεσε ότι ζήτησε να μείνουν κλειστά τα καταστήματα "αφενός επειδή δε δουλεύαν τα σχολεία και τι θα κάνανε οι μάνες με τα παιδιά και το δεύτερο για να μειώσουμε την κυκλοφορία, ώστε να μην έχουμε και ατυχήματα".

Και, τελικά, παραδέχτηκε με το... ζόρι ότι "πιθανότατα υπάρχουν ευθύνες", είπε πως θα περιμένει το πόρισμα του Εσωτερικού Ελέγχου και αν δούμε ότι πρέπει, θα κάνουμε και ΕΔΕ. Πρέπει να σκεφτούμε πού θα καταλογίσουμε ευθύνες, ποια κεφάλια θα κόψουμε, αν κόψουμε. Να δούμε τα πράγματα πιο ψύχραιμα". 

Κι έσπευσε να δηλώσει: "Δε θέλω να βγω από την όποια ευθύνη έχει ο δήμαρχος από την όλη ιστορία. Ποια είναι, όμως, όλη η ιστορία; Μιλάμε για το κυκλοφοριακό κομφούζιο, για τα τρακαρίσματα; Κοιτάξτε τι έγινε στα νησιά: Δύο μέτρα χιόνι στη Σκόπελο. Από τον καιρό του Καποδίστρια είχαν να δουν τόσο χιόνι".

Για να καταλήξει ο κ. Μπουτάρης: "Ήταν ένα καλό πράγμα που έγινε, γιατί θα μας υποχρεώσει να δούμε πώς θα το αποφύγουμε στο μέλλον".