ΑΘΗΝΑ, 14/1/2017._


«Χωρίς μέτρα καινούρια, αλλά με την πιστή εφαρμογή της συμφωνίας που έχουμε υπογράψει, θα μπορέσουμε να κλείσουμε τη β' αξιολόγηση», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. 


Ο κ. Φλαμπουράρης είπε ότι «θα προχωρήσουμε οπωσδήποτε στο κλείσιμο της β' αξιολόγησης διότι δεν είμαστε πια μόνοι μας στην Ευρώπη, υπάρχουν δυνάμεις που κυβερνούν είτε είναι ανερχόμενες, υπάρχουν δυνάμεις σοσιαλδημοκρατικές που σιγά-σιγά φεύγουν από τον εναγκαλισμό τους με την πολιτική των νεοφιλελεύθερων επιλογών κυρίως της λιτότητας και βλέπουν ότι μια λύση που θα συνεχίσει και θα αναπαράγει τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής καταστροφικής λιτότητας στη χώρα μας έχει αντίκτυπο και σε αυτούς». 

Κληθείς να σχολιάσει τη χτεσινή συνέντευξη Σόιμπλε, είπε ότι δεν μιλά ούτε για νέα μέτρα ούτε για 4ο μνημόνιο και απέδωσε προσπάθεια τέτοιων ερμηνειών σε κόμματα της αντιπολίτευσης είτε και σε ευρωπαϊκές δυνάμεις που ταυτίζονται με νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Ανέφερε, μιλώντας κυρίως για τη ΝΔ, ότι θέλουν ανακατάληψη της εξουσίας, σημειώνοντας όμως δεν μπορεί να γίνει ανακατάληψη της εξουσίας πάνω σε ερείπια και ότι δεν μπορεί να συμβαδίζουν με τις πολιτικές που εκφράζονται από τις συντηρητικές δυνάμεις και να τις κάνουν δικές τους και να τις εκφράζουν ως πολιτική επηρεάζοντας τα ελληνικά πράγματα. Σε αυτό το πλαίσιο, απηύθυνε έκκληση σε αυτές τις δυνάμεις να συναισθανθούν τις δυσκολίες που περνά ο λαός, να κατανοήσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης και να σταματήσουν αυτή την πρακτική. 

Ο κ. Φλαμπουράρης εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς τις εξελίξεις στο Κυπριακό με αφορμή τις συνομιλίες και τις εξελίξεις στη Γενεύη. Είπε ότι δεδομένων και των τρομακτικών προβλημάτων στην Τουρκία είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να μπορούμε να καταλήξουμε σε λύση που ικανοποιεί τον κυπριακό λαό, τους Κυπρίους συνολικότερα και τον ελληνικό, μια λύση που θα είναι με αποχώρηση των στρατών κατοχής και κατάργηση των εγγυήσεων. Επισήμανε ότι είναι θετικό ότι αυτά τα θέματα μπήκαν στο τραπέζι του ΟΗΕ, ότι συμμετείχε ενεργά η ΕΕ, και υποστήριξε ευρύτερα ότι η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να γίνει με μια σύσκεψη, «αλλά ξεκινήσαμε και πρέπει να προχωρήσουμε».