ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 14/1/2017._

Οι εκλογές μπαίνουν ξανά στο κάδρο, αν πιστέψουμε τα περισσότερα σημερινά πρωτοσέλιδα.


Αναλυτικά:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Μέτρα δυναμίτης με ή χωρίς το ΔΝΤ

Σύμφωνα με την εφημερίδα πάμε «Ολοταχώς προς Μνημόνιο 4! Ό,τι θέλει ο αδίστακτος Σοϊμπλε Η κυβέρνηση «βλέπει» το δέντρο και χάνει το δάσος  «Κόφτης» διαρκείας (σε όλα), περικοπές συντάξεων, δραματική μείωση του αφορολογήτου».

ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: Πορεία προς τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η εφημερίδα επισημαίνει: «Μόνο οι λαοί μπορούν να ακυρώσουν τις προαποφασισμένες επιλογές. Πιο καθαρή τώρα η εικόνα από τη Γενεύη. Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι επιχειρείται πραξικόπημα και ξένη επέμβαση στο εσωτερικό της Κυπριακής Δημοκρατίας».

ΕΘΝΟΣ: Η τελική φόρμουλα για τα «μπλοκάκια»

“Βαρύς είναι τελικά ο λογαριασμός των εισφορών για τους ασφαλισμένους μετά το 1993 που εργάζονται ως μισθωτοί και διατηρούν παράλληλα «μπλοκάκι». Ευνοϊκός είναι γι’ αυτούς ο μηχανισμός για τα πλαφόν του ασφαλιστέου εισοδήματος. Η υπό έκδοση εγκύκλιος αποσαφηνίζει τι πληρώνουν οι ελευθεροεπαγγελματίες με «μπλοκάκι» που απασχολούνται σε 1-2 εργοδότες”, τονίζει η εφημερίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος με τρίτο ναό του Σολομώντα

«Θα αποδειχτεί ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Αμερικανός πατριώτης μεγαλομεγιστάνας που πρόσφατα εξελέγη 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ ο... σύγχρονος “κτίστης” του ναού του Σολομώντα; Uέλουμε να πούμε ότι η εκλογή του Τρσμπ στον Λευκό Οίκο και η πολιτική που έπεται να εφαρμόσει σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής θα αλλάξουν ΣΥΘΕΜΕΛΑ τον κόσμο, ειδικότερα δε την περιοχή μας στο τόσο “ευαίσθητο” τρίγωνο της Ανατολικής Μεσογείου: Ελλάδα-Τουρκία-Ισραήλ. Πράγματα και καταστάσεις που έως τώρα θεωρούσαμε δεδομένα, θα αλλάξουν δραματικά και ο κόσμος μας θα περάσει σε μα Νέα Εποχή, συγκρουσιακή με τη Νέα Παγκόσμια Τάξη των παγκοσμιοποιητών - διεθνών τοκογλύφων, στο πλαίσιο της αμερικανορωσικής συμφωνίας “νέας Γιάλτας” των Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν», εξηγεί (;) η εφημερίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κρυφοί φόροι μέσω περιουσιολογίου

“Ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, μετρητά, καταθέσεις, πλάκες χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, ακόμη και… άλογα ιπποδρόμου που τυχόν κατέχουν θα πρέπει να δηλώνουν οι φορολογούμενοι στο νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της εφορίας”, προειδοποιεί η εφημερίδα.

EΣΤΙΑ: Ερημώνει το κέντρο των Αθηνών

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, «από το 2010, η εικόνα αλλάζει διαρκώς επί τα χείρω. Σπίτια ξενοικιάζονται, γραφεία εγκαταλείπονται, καταστήματα κλείνουν, η εγκληματικότης αυξάνεται. Η 'Ομόνοια μετατρέπεται σε περιοχή ναρκομανών, η Πατησίων μέχρι το ύψος του Πολυτεχνείου σε πεδίο δράσεως των αναρχικών, διάφορα ακόμη σημεία έχουν γίνει γκέτο μεταναστών».

Η ΑΠΟΨΗ: Με τη βούλα Σόιμπλε το 4ο μνημόνιο

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα «η τρόικα αρνείται να κλείσει ραντεβού επιστροφής στην Αθήνα, η β’ αξιολόγηση καρκινοβατεί και ο Γερμανός ΥΠ.ΟΙΚ. επισημαίνει με νόημα ότι ο ESM μπορεί να «αντικαταστήσει» το ΔΝΤ αλλά με... ανανεωμένο πρόγραμμα».

Η ΑΥΓΗ: Κανάλια gate με τη βούλα του ΣτΕ

Όπως τονίζει η εφημερίδα «τη Ν.Δ. και τους καναλάρχες εκθέτει τελικώς η απόφαση του ΣτΕ για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς κρίνει ότι το 27χρονο καθεστώς προσωρινής λειτουργίας τους είναι αντισυνταγματικό και ο “νόμος Παππά” είναι κατά βάσιν συνταγματικός, με εξαίρεση την παράγραφο που ανέθετε στον υπουργό την αρμοδιότητα διενέργειας του διαγωνισμού αντί του ΕΣΡ».

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Τον… παπά παίζει το ΣτΕ

«Αντισυνταγματική και παράνομη κρίνει το Συμβούλιο της Επικράτειας την έως τώρα λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών, καθώς δεν έχουν καταβάλει κανένα τίμημα. Το ίδιο θεωρεί και το άρθρο 2 ηαρ. 2 του νόμου Παππά, με το οποίο παρακάμφθηκε το ΕΣΡ και οι αρμοδιότητές του πέρασαν στον τότε υπουργό Επικράτειας», γράφει η εφημερίδα για το θέμα που, απ’ ότι φαίνεται, θα επιστρατευθεί για να ξεχάσουμε τα υπόλοιπα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: “Τορπίλες” από τον Ερντογάν

«Η Τουρκία θα παραμείνει στην Κύπρο εις το διηνεκές, διεμήνυσε χθες ο πρόεδρός της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στέλνοντας μήνυμα σκλήρυνσης της στάσης της Αγκυρας, είκοσι τέσσερις ώρες μετά την ολοκλήρωση της πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, που παρέπεμψε την επίλυση των διαφορών σε νέο γύρο επαφών μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών», επισημαίνει η εφημερίδα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Το μαρτύριο της (μη) σταγόνας

Η εφημερίδα περιγράφει ότι «χωρίς νερό παραμένει μεγάλος αριθμός νοικοκυριών στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης μετά το πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας. Εξαιτίας του παγετού έσπασαν σωλήνες ύδρευσης και προκλήθηκαν διαρροές, ενώ παρά τις προσπάθειες των ιδιωτών τεχνικών και των συνεργείων της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) η υδροδότηση ακόμη δεν αποκαταστάθηκε σε μεγάλο τμήμα της πόλης». Την ευχαριστούμε.

ΜΑΚΕΛΕΙΟ: Ανήθικοι εκατομμυριούχοι

Η εφημερίδα γράφει: «Συνεχίζοντας το «οδοιπορικό» στα «φτωχαδάκια» της ελληνικής Βουλής που είχε ξεκινήσει η εφημερίδα μας την προηγούμενη εβδομάδα, δε θα μπορούσαμε να μην παρουσιάσουμε τα ομολογουμένως «βαριά χαρτιά» της περιουσίας που έχουν αποκτήσει οι εθνοπατέρες μας σε τράπεζες, fund και ακίνητα του εξωτερικού».

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Ο Τύπος δεν φιμώνεται

Η εφημερίδα κάνει πρώτο θέμα την περιπέτειά της: «Στη δημοκρατική, όπως εξακολουθούμε να πιστεύουμε, χώρα που λέγεται Ελλάδα, 15 άνδρες με πολιτικά από το Τμήμα Εκβιαστών της ΓΑΔΑ εισβάλλουν σε χώρο εργασίας και πραγματοποιούν μια σύλληψη με συνοπτικές διαδικασίες. Όχι, δεν επρόκειτο για κάποιο... καφενείο ή μπαρ, όπου ελάμβαναν χώρα διαφόρων ειδών παρατράγουδα. Δεν επρόκειτο, επίσης, ούτε για κάποια... παράνομη χαρτοπαικτική λέσχη. Ήταν τα γραφεία του Ομίλου «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και συγκεκριμένα ο 7ος όροφος του κτιρίου, όπου στεγάζεται η ομώνυμη εφημερίδα», γράφει.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Κάλπες ακόμη και 19 Μαρτίου»

Σύμφωνα με την εφημερίδα “έπεσε στην παγίδα του Σόιμπλε ο πρωθυπουργός και οδηγείται σε λήψη μέτρων 4,2 δισ. και 4ο μνημόνιο. Για να ξεφύγει, οργανώνει επιχείρηση «καθαρά χέρια» και στήνει σκηνικό πόλωσης για ενδεχόμενο εκλογών στις 19 Μαρτίου”.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Με ευέλικτες μορφές απασχόλησης το 60% των νέων προσλήψεων!

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα «αυξάνεται και σταθεροποιείται σε υψηλά επίπεδα η ευελιξία και η υποαπασχόληση στην αγορά εργασίας, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για το 2016. Σύμφωνα με αυτά, έξι στις δέκα νέες συμβάσεις μισθωτής εργασίας που υπογράφτηκαν μέσα στο 2016, ήταν προσλήψεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας».

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ: Η Φώφη κερδίζει το στοίχημα της ενότητας»

Κι αυτοί με την... ομπρέλα τους: «Επισημοποιήθηκε και με τη βούλα ο «πολιτικός γάμος» ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά και τον Γιώργο Παπανδρέου, αφού οι δύο πλευρές αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ανασύσταση του κατακερματισμένου χώρου της Κεντροαριστεράς, δικαιώνοντας έτσι τις προσπάθειες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την συγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης», γράφει η εφημερίδα.

TA NEA: Ελιγμοί, αδιέξοδα, συμβιβασμοί ή εκλογές

Η εφημερίδα τονίζει: «Χειμώνιασε απότομα στη διαπραγμάτευση και χιονίζει μέτρα καθώς στην κυβέρνηση προσπαθούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους για το πώς θα αντιμετωπίσουν το σκληρό και ενωμένο μέτωπο των δανειστών. Φως για συμφωνία εντός Ιανουάριου δεν φαίνεται, οι θεσμοί δεν γυρίζουν, η διαπραγμάτευση έχει μπλοκάρει, το ΔΝΤ δεν ανοίγει τα χαρτιά του και η ΕΚΤ τηρεί στάση αναμονής για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Οι Ρώσοι αγοράζουν και πάλι στη Χαλκιδική

Η εφημερίδα γράφει ότι «οι Ρώσοι επιστρέφουν στη Χαλκιδική και αγοράζουν ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ. Στόχος δεν είναι μονάχα τα ακίνητα αλλά και η πενταετής άδεια διαμονής στην Ελλάδα, η οποία συνοδεύει τις αγορές ή δεκαετείς χρονομισθώσεις αυτού του ύψους». Και γιατί ακριβώς μας ενδιαφέρει αυτό και γίνεται πρώτο θέμα;

ΕSPRESSO: Επικίνδυνες αποστολές στο Άγιον Όρος

«Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ο ελληνικής καταγωγής ηθοποιός Τέο Πένγκλις γιόρτασε τα Χριστούγεννα (με το παλαιό ημερολόγιο την ημέρα του Άι-Γαννιού) μαζί με τους μοναχούς της Μονής Βατοπαιδίου», μας ενημερώνει η εφημερίδα.

FREDDO: «Μπήκε ο σατανάς μέσα μου»

«Έξι μήνες μετά το φονικό που συγκλόνισε το πανελλήνιο, η 26χρονη εγγονή της “Τίγρης του Κορωπίου” μιλάει για πρώτη φορά μέσα από τις φυλακές της Θήβας και “αποδίδει” στον... σατανά που την “κυρίευσε” το στυγνό έγκλημά της με θύμα την πρώην σύζυγο του 41χρονου συντρόφου της», γράφει η εφημερίδα.

KONTRANEWS: Να δοθούν 15 άδειες με 500.000 το χρόνο. Αλέξη, να η ευκαιρία!

«Η απόφαση του ΣτΕ, αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα να αποκαταστήσει τη νομιμότητα στον τηλεοπτικό χώρο, σπάζοντας το απόστημα της διαπλοκής και της συναλλαγής, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το δημόσιο συμφέρον και την πολυφωνία που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος», κρίνει η εφημερίδα που «κάτι» ξέρει από αυτά.

PRESS NEWS: Θα ξετυλίξει το κουβάρι των 70 στόχων η ΕΛΑΣ;

Η εφημερίδα γράφει: «Ζούμε την αναβίωση ενός πραγματικού εγκώμιου τρομοκρατικού κινδύνου, όπως αυτός που γνώρισε η χώρα μας στις προηγούμενες δεκαετίες; Ή μια κατάσταση υπερβολών όπου η τρομολαγνεία υπερισχύει της πραγματικότητας είτε για πολιτικές σκοπιμότητες είτε επειδή το θέμα «πουλάει» στα ΜΜΕ αφού παράγει φόβο και ανασφάλεια για την καθημερινότητα όλων μας; Η απάντηση βρίσκεται στα χέρια των αρχών και πιο συγκεκριμένα στην ΕΛΑΣ και την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της».

SPIRTO: Εμφύλιος πόλεμος για την περιουσία του Βγενόπουλου

“Δύο μήνες μετά τον χαμό του "Mr MIG" το Spirto αποκαλύπτει τον «εμφύλιο» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη δεύτερη σύζυγό του Ρίτα Σουβατζόγλου και τα παιδιά του Ανδρέα Βγενόπουλου από τον πρώτο του γάμο. Αιτία της διαμάχης φέρεται να είναι το μοίρασμα της περιουσίας του”, γράφει η εφημερίδα.

THESSNEWS: Ice... σιχτίρ

Η εφημερίδα κάνει ένα ευφυολόγημα για όσα έγιναν στην πόλη πριν μέρες με την κακοκαιρία, αλλά σε τελική ανάλυση αθωώνει τον Μπουτάρη και τα ρίχνει σε όλους τους άλλους. Εκτενέστατα ρεπορτάζ και βαθμολογίες για κάτι το οποίο, ήδη, βαθμολόγησαν οι Θεσσαλονικείς.

Επίσης, μία εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της ασχολείται με το θέμα του τραγουδιστή που σκοτώθηκε σε τροχαίο.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΑΓΟΡΑ: Αφορολόγητο στα… 3.500 ευρώ

ΕΠΕΝΔΥΣΗ: Βλέπουν πρόωρες

Η ΑΞΙΑ: Η τελευταία ευκαιρία

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Σε αδιέξοδο η δεύτερη αξιολόγηση

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ανατροπή στην Παιδεία


ΚΕΦΑΛΑΙΟ: Μνημόνιο Plus, αλλιώς επιστροφή στο 2015