ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 21/1/2017._


Σε ένα κατάμεστο "Ολύμπιον" μίλησε, σήμερα, ο Στέλιος Ράμφος, καλεσμένος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου με τίτλο "Πολιτική Από Στόμα Σε Στόμα".


Ο κ. Ράμφος κατέληξε στην προτροπή προς τους ακροατές του "να δημιουργήσουν φως όπου δεν το βρίσκουν", ως λύση στα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας. Ειδικά για τα προβλήματα της πολιτικής, υποστήριξε ότι εκεί που πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή μας είναι στο πολιτικό σχήμα που τα συνδέει, δηλαδή «στα σύμβολα της πολιτικής ζωής. Όταν καταστρατηγούνται αυτά τα σύμβολα, διαλύονται, παίρνουν μια αρνητική τροπή που οδηγεί σε όλες αυτές τις κρίσεις που βιώσαμε τις τελευταίες δεκαετίες. Άρα, οφείλουμε μια καινούργια ματιά, δηλαδή: Πρέπει να αλλάξουμε εμείς για να βγούμε από την κρίση». 

Έφερε ως παράδειγμα τους Αγανακτισμένους οι οποίοι, όπως είπε, στρέφονταν όχι κατά πολιτικών αλλά κατά θεσμών, επικαλούμενος το γνωστό σύνθημα για τη Βουλή, που ακούγεται και στα... γήπεδα. Σύμφωνα με τον κ. Ράμφο αυτό που ακολουθεί είναι η εμφάνιση ανθρώπων όπως ο Σώρρας:

«Το παράδειγμα του κ. Σώρρα είναι ενδεικτικό, όχι ωστόσο με την έννοια της εμφάνισης ενός ανθρώπου-σωτήρα, όσο με την έννοια της εμπιστοσύνης που επέδειξαν προς το πρόσωπό του οι πολίτες. Κάπως έτσι φτάνουμε σε ένα «παραισθητικό παραλήρημα”, δηλαδή σε μία κατάσταση κατά την οποία το κενό της επιθυμητής ευχαριστήσεως δεν βρίσκει αντίστοιχο στην πραγματικότητα, οπότε, στη σύγκρουση μεταξύ επιθυμίας και πραγματικότητος, διαμορφώνεται ένα στοιχείο ανισορροπίας, με άλλα λόγια ένα στοιχείο παραισθητικού παραληρήματος».

Όσο για την αρχαιολατρία κάποιων την απέδωσε «στον υπερτονισμό της μοναδικότητάς μας, και όχι της ιδιαιτερότητάς μας, καθότι κάθε λαός φέρει το στοιχείο μιας ιδιαιτερότητας εγγεγραμμένης στο ιστορικό της σώμα. Το να επιμένουμε όμως σε προτάσεις όπως “Όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες, εσείς τρώγατε βελανίδια”, καταδεικνύει τον βαθμό της ψύχωσης που μας διακατέχει, ψύχωση η οποία ενδεχομένως να χρίζει ψυχιατρικής εξέτασης».

Στις πρώτες θέσεις του Ολύμπιον διακρίναμε τους πρώην υπουργούς Σταύρο Καλαφάτη και Δημήτρη Μάρδα και τον πρώην αντιδήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα.