ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 22/1/2017._


Δεσμευτικές προσφορές εντός του Μαρτίου αναμένει, για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός Οικονομικών και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας. "Πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας εξέλιξη", συμπληρώνει.


Ο κ. Πιτσιόρλας, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αποφεύγει να δώσει λεπτομέρειες (καθώς είναι δεδομένη η καθυστέρηση αυτής της υπόθεσης και είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες της καθυστέρησης αυτής, καθώς ήταν, νωρίτερα, πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ). Έτσι, στη σχετική ερώτηση, πιάστηκε από το δεύτερο σκέλος της, που αφορούσε, γενικότερα, τον βόρειο άξονα της χώρας και πρόσθεσε:

"Η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί το σημείο επαφής μας με τη Βαλκανική και με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η αξιοποίηση των λιμανιών, των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων, αλλά και των ποταμών θα ανοίξει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης. Το ίδιο τεράστιες δυνατότητες θα δημιουργήσει η αξιοποίηση των μεγάλων γεωθερμικών πεδίων που βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και πολύτιμων κοιτασμάτων ορυκτού πλούτου". Πιάσ' το αβγό και κούρευ' το, δηλαδή...

Ο διαγωνισμός για τον ΟΛΘ ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014, δηλαδή πριν από τρία ολόκληρα χρόνια. Αγκάθι στις συζητήσεις μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και των υποψηφίων επενδυτών αποτελεί ο όρος για τις υποχρεωτικές επενδύσεις που πρέπει να υλοποιήσει ο νέος αγοραστής του ΟΛΘ. Μέχρι σήμερα έχουν ακουστεί διάφορα νούμερα, τα οποία κινούνται από τα 120 εκατ. ευρώ μέχρι τα 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με διαρροές των τελευταίων μηνών, ουδείς υποψήφιος επενδυτής συμφωνούσε με την απαίτηση για επενδύσεις 300 εκατ., με αποτέλεσμα το ποσό να έχει περιοριστεί πλέον στα 180 εκατ. ευρώ περίπου.

Ορισμένοι εκ των υποψηφίων πιέζουν προκειμένου να περιοριστούν ακόμα περισσότερο οι υποχρεωτικές επενδύσεις και να μην ξεπερνούν τα 120 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το ύψος εκτιμάται πως κινείται και το κόστος των απαραίτητων δαπανών για την αναβάθμιση του προβλήτα 6 και την αγορά του απαιτούμενου εξοπλισμού για τη βελτίωση των υπηρεσιών του ΟΛΘ.

Ένας από αυτού του επιπέδου "παίκτες" είναι ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, γνωστός επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης. Στην Dimera, επενδυτικό σχήμα υπό τον κ. Σαββίδη (συμμετέχει και η Deutsche Invest Equity Partners) έχει πλέον ενταχθεί γερμανικός port operator, με σημαντική δραστηριότητα σε ευρωπαϊκούς λιμένες.

Στο παιχνίδι έχει μπει και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά τη λύση της συνεργασίας της με τη ρωσική RZD (Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι - JSC), η οποία κινείται επί του παρόντος αυτόνομα.

Συνεχίζει να ενδιαφέρεται για τον ΟΛΘ η ιαπωνική Mitsui, χωρίς ωστόσο να έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις της για το ύψος των έργων που προτίθεται να υλοποιήσει.

Ζωηρό συνεχίζει να είναι το ενδιαφέρον της P&O, θυγατρικής της Dubai World (DPW).

Μιλάμε για διεθνείς εταιρίες-κολοσσούς, στελέχη των οποίων έχουν επανειλημμένα επισκεφτεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στη διάρκεια του 2016.

Παράλληλα, η APM Terminal της Moller Maersk καθώς και η φιλιππινέζικη ICTS παρακολουθούν τις εξελίξεις, χωρίς ωστόσο να θεωρείται σίγουρη η συμμετοχή τους στην τελική φάση της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών. Πρόκειται για τις δύο εταιρίες με εκπροσώπους των οποίων φέρεται να μίλησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, για το θέμα της Α Προβλήτας.