ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 27/1/2017._

Η ψυχρολουσία από το Γιούρογκρουπ γίνεται, σήμερα, όπως είναι φυσικό, πρώτο θέμα στις περισσότερες εφημερίδες.


Αναλυτικά:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Αδιέξοδο πάλι"

Η εφημερίδα γράφει ότι: "Μπροστά σε αδιέξοδο βρίσκεται και πάλι η χώρα μας. Το χθεσινό Eurogroup απλώς επισφράγισε την ισοπεδωτική απαίτηση των δανειστών να νομοθετηθούν από τώρα πρόσθετα μέτρα για την περίοδο μετά το 2018".

ΕΘΝΟΣ: "Αγροτικό TAXIS στήνει η Εφορία"

Η εφημερίδα σημειώνει: "Διπλό ηλεκτρονικό "μπλόκο" στο μαύρο χρήμα από τη διακίνηση αγροτικών προϊόντων βάζει νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή. Προβλέπει την καθιέρωση ηλεκτρονικού τιμολογίου στις συναλλαγές αγροτών και εμπόρων και τη σύνδεση του ΟΠΕΚΕΠΕ με το υπουργείο Οικονομικών".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Σε 18 μήνες δε θα υπάρχει ευρώ»

Η εφημερίδα υπογραμμίζει: «Σε συνέντευξη που παραχώρησε, χθες, στο BBC Radio4 ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Τεντ Μάλοχ (TedMalloch), προβλέπει ότι το ευρώ έχει 18 μήνες ζωή ακόμα! Σε ερώτηση, δε, για το αν βλέπει θετικά μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑΕ.Ε. απάντησε: "Όχι βέβαια αφού στο κοντινό μέλλον δεν θα υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση όπως την ξέρουμε σήμερα. Εμπορικές συμφωνίες ξεχωριστά με χώρες που σήμερα είναι μέλη μπορεί να γίνουν"».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: " Όλα τα μέτρα εδώ και τώρα"

Η εφημερίδα γράφει ότι: "Η κυβέρνηση απομόνωσε για μια ακόμη φορά τη χώρα θυμίζοντας 2015, με τους εταίρους και δανειστές να της ζητούν να υιοθετήσει "εδώ και τώρα" προληπτικά δημοσιονομικά μέτρα για τη διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018".

Η ΑΥΓΗ: "Τεντώνει το σχοινί το ΔΝΤ"

Σύμφωνα με την εφημερίδα: "Σε παράγοντα εμπλοκής στο χθεσινό Eurogroup και απροσδιοριστίας ως προς την έκβαση της διαπραγμάτευσης -σε ποιότητα και χρόνο- για τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία, κατά κοινή εκτίμηση, θα πρέπει να ολοκληρωθεί "το συντομότερο" και, αν είναι δυνατόν, στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, εξελίσσεται η άκαμπτη στάση του ΔΝΤ".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Τους ανακάτεψε το ΔΝΤ"

Η εφημερίδα γράφει ότι: "Η "διαρροή" έκθεσης του ΔΝΤ, στην οποία θεωρεί "εξαιρετικά μη βιώσιμο" το ελληνικό χρέος, βάρυνε το κλίμα στις Βρυξέλλες, όπου οι υπουργοί Οικονομικών αναγνώρισαν τα θετικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία"

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ασφυκτικές πιέσεις για μέτρα στο Eurogroup"

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι: "Με κοινή γραμμή έναντι της Αθήνας για ψήφιση μέτρων τώρα, που θα τεθούν όμως σε εφαρμογή το 2019, εμφανίστηκαν χθες οι τέσσερις θεσμοί, κρίνοντας ανεπαρκείς τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 40 εκατ. € έχασαν ΤΕΙ, ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ

Όπως τονίζει η εφημερίδα, «τα χαμένα χρήματα που είχαν υποχρέωση να αποδίδουν καθηγητές Πανεπιστημίου και ΤΕΙ, οι οποίοι είχαν παράλληλη εξωτερική απασχόληση, υπέρ των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) των ιδρυμάτων τους ψάχνει ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης. Χθες άσκησε δίωξη στους αρμόδιους του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, επειδή δεν διεκδίκησαν την τελευταία 15ετία καταβολές ύψους 2,7 εκατομμυρίων ευρώ από καθηγητές του ιδρύματος. Το θέμα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς πως στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο δεν εισπράχθηκαν 36 εκατομμύρια ευρώ και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 500.000 ευρώ».

ΜΑΚΕΛΕΙΟ: Μπαμ και κάτω

«Μέχρι προχθές. στελέχη της Κυβέρνησης, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ισχυριζόντουσαν ότι δεν πρόκειται να υπογράψουν νέα μέτρα. Χθες την ωραία ατμόσφαιρα, που προσπάθησαν να φτιάξουν οι αριστεροί «σωτήρες», τους τη χάλασαν οι δανειστές, που ζήτησαν επιτακτικά και σε όλους τους τόνους, να θεσμοθετηθούν άμεσα νέα μέτρα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση», γράφει η εφημερίδα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Νέα δύναμη στον αγώνα από το μπλόκο της Νίκαιας"

Η εφημερίδα αναφέρει ότι: "Ισχυρό μπλόκο με εκατοντάδες τρακτέρ έστησαν, χτες, οι Θεσσαλοί αγρότες στον κόμβο της Νίκαιας, δίνοντας ώθηση στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που συντονίζεται από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της ΚΑΠ και των κομμάτων της ΕΕ, που υπηρετούν τα συμφέροντα μεγαλοαγροτών-καπιταλιστών, μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων".

ΤΑ ΝΕΑ: "Έμφραγμα στο παρά πέντε"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι: "Μία ακόμη ψυχρολουσία για την κυβέρνηση στο χθεσινό Eurogroup καθώς παρά τις προσδοκίες για μεταστροφή έστω του κλίματος, το μόνο που πέτυχε ήταν να ενώσει τους δανειστές (Ευρωπαίους και ΔΝΤ) σε κοινή γραμμή απαιτήσεων".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σφαίρες και αίμα στο κέντρο της πόλης

«Νέο αιματηρό επεισόδιο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Ροτόντας. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, επικράτησε πανικός στην περιοχή με πυροβολισμούς να ακούγονται σε όλη την πλατεία. Άμεσα μετέβησαν στο σημείο ΕΛΑΣ και ΕΚΑΒ και περισυλλέχθηκε 23χρονος άνδρας με τραύματα από σφαίρες», γράφει η εφημερίδα.

ESPRESSO: Το ρολόι της αποκάλυψης

Η εφημερίδα γράφει: «Μία εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, το «Ρολόι της Αποκάλυψης» μετακινήθηκε κατά 30 δευτερόλεπτα πιο κοντά στα μεσάνυχτα, την «Ώρα 0» δηλαδή της παγκόσμιας καταστροφής, από την οποία απέχουμε πλέον μόλις δυόμισι λεπτά. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο».

KONTRA NEWS: "Κουράγιο! Σε 18 μήνες τελειώνει το ευρώ και διαλύεται η... Γκεστάπο"

Η εφημερίδα γράφει ότι: "Κουράγιο Έλληνες! Μέσα στους επόμενους 18 μήνες τελειώνουν τα βάσανά μας, τελειώνει το ευρώ και διαλύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το αποφάσισε ο πλανητάρχης και το ανακοίνωσε ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες, που εκπροσωπεί την Αμερική στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

STAR PRESS: Τρόμος στα σαλόνια από τον Αγλούπα και την παρέα του

Η εφημερίδα τονίζει: «Δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες τα ονόματα και οι φωτογραφίες των συλληφθέντων μελών της μαφίας των Ρομά, που είχαν ρημάξει εκατοντάδες σπίτια επωνύμων στα βόρεια προάστια, αλλά και στην ελληνική επικράτεια».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πλήρες αδιέξοδο στο Eurogroup"

Η εφημερίδα τονίζει ότι: "Σε πλήρες αδιέξοδο βρίσκεται η β' αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με τους δανειστές να ζητούν τη νομοθέτηση από τώρα προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων για τη διασφάλιση της επίτευξης του στόχου του πλεονάσματος μετά το 2018 και την κυβέρνηση να αρνείται"

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τείχος στο Eurogroup"


Η εφημερίδα σημειώνει ότι: "Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται για άλλη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση που βλέπει την κλεψύδρα του χρόνου να αδειάζει επικίνδυνα και τη δεύτερη αξιολόγηση να παραμένει στον αέρα".