ΑΘΗΝΑ, 2/1/2017._ Στα... χαρακώματα μπήκαν, από την αυγή του νέου χρόνου, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Ο λόγος; Η περίφημη αξιολόγηση που, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, δεν έχει κλείσει ακόμη.


«Η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και πολύ καιρό (...). Όμως οι παλινωδίες και ο αλλοπρόσαλλος τρόπος της κυβέρνησης μας έχει οδηγήσει σε αυτό το σημείο» δήλωσε ο Κώστας Τζαβάρας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9Fm» και ευχήθηκε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό ώστε να αρχίσουν έναν ένα τα θέματα που μας απασχολούν να απομακρύνονται.

Η υπερφορολόγηση προκαλεί ασφυξία

Ο κ. Τζαβάρας αναφερόμενος στη λειτουργία της πραγματικής οικονομίας, εκτίμησε ότι η υπερφορολόγηση και οι ασφαλιστικές εισφορές που επιβλήθηκαν σε ελεύθερους επαγγελματίες και σε αυτοαπασχολούμενους δεν τους επιτρέπουν να επιβιώσουν. 

Σε ερώτηση για το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές, την ώρα που δημοσκοπήσεις δείχνουν να κλείνει η ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τζαβάρας απάντησε: «στη ΝΔ τις εκλογές δεν τις ζητάμε γιατί είμαστε ψηλά στις δημοσκοπήσεις αλλά για να απαλλαγεί ο τόπος από μια επικίνδυνη κυβέρνηση (...) που πολλαπλασιάζει τα προβλήματα και δημιουργεί καταστάσεις αβεβαιότητας» σημείωσε και υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται ασφάλεια και πολιτική σταθερότητα. Σε ό,τι αφορά συνεργασίες κομμάτων, είπε ότι αυτό αποτελεί ένα διαρκές ζητούμενο για την Ελλάδα.

«Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα πρέπει να πάρουμε την αλήθεια και να την κάνουμε ελπίδα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής της ΝΔ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μάθουμε και να λειτουργούμε με όρους αλήθειας. «Αυτό η κυβέρνηση δεν μας έχει πείσει ότι θέλει να το κάνει, αλλάζει τις υποσχέσεις της όπως αλλάζει τα πουκάμισα της» κατέληξε ο κ. Τζαβάρας. 

Ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε και στο δημοσίευμα των Fιnancial Times για τις συνθήκες της θεσμικής λειτουργίας της δημοκρατίας, και καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για υπονόμευση και υποτίμηση των Ανεξάρτητων Αρχών.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Προς ανακατανομή βαρών... 

Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία δεν δικαιολογεί καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης, διεμήνυσε μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Στο Κόκκινο 105.5» ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Αρκεί, συμπλήρωσε, να κατανοήσουν όλοι ότι δεν μπορούν να κωλυσιεργούν άνευ λόγου και αιτίας.

«Συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια για έξοδο από την επιτροπεία, με κοινωνική προστασία και ανακατανομή των βαρών», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ θύμισε στο σημείο αυτό ότι κάποιοι ήταν στο απυρόβλητο, όσον αφορά την κατανομή βαρών.


Η επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» δεν συνεπάγεται επέκταση του μνημονίου, σημείωσε κατηγορηματικά. Εξέφρασε, τέλος, τη μεγάλη ανησυχία του για την κατάσταση στην Τουρκία.