ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 16/1/2017._

Σκληρή κριτική άσκησε, στην αποψινή (Δευτέρα 16/1/17) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τη διοίκησή του, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης.


Αφορμή στάθηκαν δύο γεγονότα, όπως υπογράμμισε: Η πρόσφατη δήλωση του δημάρχου ότι ντρέπεται που είναι Έλληνας και η αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία, από τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης.

«Τελικά φαίνεται ότι λειτουργείς όχι ως Δήμαρχος αλλά ως επίτιμος Δήμαρχος.  Έστω και τώρα ζήτα μια συγνώμη, χωρίς αστερίσκους, προαπαιτούμενα και εισαγωγικά.  Δείξε ότι διοικείς τους πολιτικούς σου υφιστάμενους και δεν διοικείσαι από αυτούς. Κάνε δεκτές τις παραιτήσεις ή απέπεμψε τους πολιτικά υπεύθυνους.  Ευθύνη έχεις, απόδειξε ότι έχεις και ευθιξία.  Γιατί αν περιμένεις να τους αντικαταστήσεις απλώς στις επερχόμενες αλλαγές που θα κάνεις ούτως ή άλλως, απλώς κοροϊδεύεις τους συμπολίτες μας.  Αν θέλεις έστω και την ύστατη ώρα λειτούργησε στοιχειωδώς ως Δήμαρχος. Γιατί διαφορετικά θα είσαι ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης που κέρδισε τον χαρακτηρισμό του επίτιμου Δημάρχου.  Και μάλιστα όντας εν ενεργεία», υπογράμμισε!

Χαρακτήρισε, ακόμη, τον δήμαρχο «κλασσικό συστημικό πολιτικό και μάλιστα με κομματικό καπέλο, καθότι ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ» και «ανίκανη, ανεπαρκή και αξιοθρήνητη» τη διοίκησή του. Και τόνισε: «Είπε λοιπόν ο Δήμαρχος ότι ντρέπεται που είναι Έλληνας.  Αν έχει συναίσθηση των λεγόμενών του, όταν λέει αυτές τις κουβέντες έχοντας την ιδιότητα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης είναι τραγικό.  Αν δεν έχει συναίσθηση είναι ακόμη τραγικότερο. Όσον αφορά εμένα, να ξέρει όλος ο κόσμος ότι αισθάνομαι περήφανος που είμαι Έλληνας. Είμαι υπερήφανος για τους χιλιάδες Έλληνες που μεγαλουργούν, τα δύσκολα αυτά χρόνια και δίνουν μάχες με μοναδική αξιοπρέπεια».


Όσον αφορά τα όσα (δεν) έγιναν κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, υπογράμμισε: «Εδώ είχαμε τριπλή αποτυχία της διοίκησης Μπουτάρη: Να προετοιμαστεί σωστά για να αντιμετωπίσει προαναγγελθείσα κακοκαιρία, να διαχειριστεί σωστά την κακοκαιρία όσο αυτή διαρκούσε, αλλά και να διαχειριστεί την κατάσταση μετά την κακοκαιρία».

Απηύθυνε μια σειρά από ερωτήματα, όπως:

•       Γνώριζε η διοίκηση ότι ερχόταν κύμα κακοκαιρίας και χιονιάς;
•       Ενημερώθηκε από τις 2 Δεκεμβρίου, εγγράφως, από τον ΟΑΣΘ, ότι θα πρέπει να κρατήσει ανοικτούς τους δρόμους;
•       Πώς κατάφερε μόνον η διοίκηση Μπουτάρη να πετρώσει το αλάτι; Γιατί στους άλλους Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος το αλάτι δεν πέτρωσε;
•       Πόσοι υπάλληλοι της υπηρεσίας καθαριότητας κλήθηκαν να ενισχύσουν τα μέτρα πολιτικής προστασίας; Ποια μέσα τους δόθηκαν; Μήπως οι υπάλληλοι αγόρασαν με δικά τους χρήματα τα υλικά;

Μάλιστα, ο κ. Καλαφάτης, πρότεινε:

1.      Να γίνει αμέσως καταγραφή όλων των βλαβών που προέκυψαν στους πολίτες από ευθύνη του δήμου, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να αποζημιωθούν.
2.      Να μεσολαβήσει ο δήμος στις ΔΕΚΟ (Εταιρία Φυσικού Αερίου, ΕΥΑΘ και ΔΕΗ) ώστε να υπάρξουν ελαφρύνσεις στους λογαριασμούς των πολιτών οι οποίοι έμειναν χωρίς νερό, χωρίς θέρμανση, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
3.      Να συνεχιστεί η έρευνα σε βάθος και από τον δήμο, για τις ευθύνες -άσχετα με την εισαγγελική έρευνα.
4.      Να γίνει «φύλλο και φτερό» το σχέδιο Πολιτικής Προστασίας και να βελτιωθεί εάν κι εφόσον χρειάζεται.
5.      Να καταγράψει η αρμόδια αντιδημαρχία τις ελλείψεις της.
6.      Να ακυρωθούν οι κλήσεις που έδωσε η Δημοτική Αστυνομία την ημέρα της χιονόπτωσης.

Και πρόσθεσε: «Το ξεγύμνωμα της Διοίκησης Μπουτάρη έγινε κυρίως μετά την παταγώδη αποτυχία της αντιμετώπισης της κακοκαιρίας. Αποκαλύπτεται στους Θεσσαλονικείς ότι πρόκειται περί μιας ανίκανης, ανεπαρκούς και αξιοθρήνητης διοίκησης.  Μιας διοίκησης που δεν αξίζει στους Θεσσαλονικείς.  Μιας διοίκησης για λύπηση. Μιας διοίκησης πονηρής, φοβικής, γεμάτη από έπαρση, χωμένη και χαμένη στην επικοινωνία και στην ανάγκη για προβολή και τελικά χαμένη και αποκομμένη από όλη την κοινωνία.  Η ολική διαχείριση της κρίσης που πέρασε ήταν η επιτομή της ανικανότητας την οποία προσπάθησε να καλύψει η διοίκηση με επικοινωνιακές μεθοδεύσεις χωρίς να σεβαστεί την ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας.  Είναι όμως η πρώτη φορά ίσως, που οι συμπολίτες μας ένοιωσαν στο πετσί τους αυτό που εδώ και δύο χρόνια δεν σταματάμε να υπογραμμίζουμε.  Αυτή η διοίκηση στα ουσιώδη και στα δύσκολα δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στοιχειωδώς κι όταν αποτυγχάνει δεν προσπαθεί να διορθώσει τα πράγματα αλλά αποπροσανατολίζει τον κόσμο με επικοινωνιακά τερτίπια».

Ο κ. Καλαφάτης παρουσίασε δέκα σημεία «ενδεικτικά της συμπεριφοράς του Δημάρχου και της Διοίκησης μετά το φιάσκο»:

1.      Η προσπάθεια διακωμώδησης της κατάστασης, με δηλώσεις του στιλ «οι αλατιέρες θα είναι το ανέκδοτο της χρονιάς».
2.      Η εντολή για έρευνα ώστε να διαπιστώσει εάν οι ευθύνες φθάνουν μέχρι αυτόν(«λες κι ο ίδιος δε γνωρίζει μέχρι που φθάνουν οι ευθύνες του», είπε).
3.      Το «πάγωμα» της ΕΔΕ και το πισωγύρισμα με τελική εντολή για εσωτερικό έλεγχο στο αρμόδιο τμήμα.
4.      Η μη ανάληψη, από την πλευρά της διοίκησης, εμπράκτως, της πολιτικής ευθύνης.
5.      Η τακτική της ρίψης ευθυνών από τη διοίκηση πάντα σε άλλους («έφταιγε το αλάτι, έφταιγε το χιόνι, έφταιγαν ακόμη και οι κάτοικοι που κατέβασαν τα αυτοκίνητά τους στην πόλη», τόνισε χαρακτηριστικά).
6.      Η προφορική κι ανέξοδη ανάληψη της ευθύνης («γιατί έτσι νόμιζε ότι θα αντιμετώπιζε την κατακραυγή χωρίς να ζητήσει μια συγνώμη.  Για να μην τσαλακωθεί η φανταχτερή εικόνα που με τόσο “κόπο” αυτός και όλοι όσοι τον υποστηρίζουν  είχε φιλοτεχνήσει») και η απλή αναφορά του δημάρχου ότι “ζητά συγνώμη για την ανωμαλία που προέκυψε”(«λες και φταίει η ανωμαλία, κι εκείνος αν και είναι έξω από το πρόβλημα παρουσιάζεται ως μεγαλόκαρδος», είπε).
7.      Η πρωτοφανής δήλωση ότι «θα παραιτηθεί, θα πάει σπίτι του και θα περνάει καλύτερα» («λες και μας κάνει χάρη που είναι Δήμαρχος», πρόσθεσε.
8.      Η… εξαφάνιση των αντιδημάρχων («και ιδιαίτερα εκείνων που είχαν την μεγαλύτερη ευθύνη», υπογράμμισε).
9.      Η προσπάθεια της διοίκησης να διαχειριστεί επικοινωνιακά τις πρώτες ώρες της κρίσης, αντί να αποκαταστήσει τα προβλήματα των πολιτών.
10.     Η ανάθεση του ελέγχου στο αρμόδιο τμήμα(«καθώς, από όσο γνωρίζω, δεν είναι το κατ’ εξοχήν καθ’ ύλην αρμόδιο τμήμα», όπως είπε).

Όσον αφορά το αν θα έπρεπε ο δήμαρχος να ζητήσει συγνώμη, υπογράμμισε πως δεν το κάνει και πρόσθεσε: «Και γιατί δε ζητά μια συγνώμη μέσα από την καρδιά του;  Γιατί δεν πονά, δεν λυπήθηκε βαθιά μέσα του!  Είναι τελικά  ένας απόμακρος δήμαρχος! Δεν είναι ένας από εμάς.  Κατηγορεί τους Θεσσαλονικείς, ως μίζερους, πρόσφατα μάλιστα κατηγόρησε όλους τους φορείς ως αδιάφορους και μάλιστα ότι αυτή η αδιαφορία είναι ένας από τους λόγους που η Θεσσαλονίκη έχει αυτήν την μιζέρια και γκρίνια.  Όμως υπάρχει πιο μίζερη εικόνα από αυτή που ζήσαμε την μέρα της τραγικής ταλαιπωρίας»;

Ο κ. Καλαφάτης χαρακτήρισε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης «δήμαρχο αφ’ υψηλού», ενώ μίλησε με σκληρά λόγια και για αντιδημάρχους που έσπευσαν να τον υπερασπιστούν:

«Και εκείνος που ξεμύτισε και μάλιστα κατόπιν εορτής, προφανώς για να το παίξει Μπουταροφύλακας εξέθεσε εαυτόν αλλά κυρίως τον ίδιο τον δήμαρχο.  Κατάφερε να τον ακυρώσει αφού ο ίδιος ο δήμαρχος δήλωσε ότι αν φταίει θα παραιτηθεί και ο πολιτικός του υφιστάμενος δήλωσε ότι οι κουβέντες του Δημάρχου ήταν καθ’ υπερβολή και ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί.  Δηλαδή, ο αντιδήμαρχος αδειάζει τον δήμαρχο λέγοντάς μας ουσιαστικά: “Μην τον ακούτε.  Μην πιστεύετε το Δήμαρχό σας”. Πρώτη φορά ο υφιστάμενος ακυρώνει τον προϊστάμενο! Tο είδαμε και αυτό...»