ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 7/1/2017._ 


Τα κύρια θέματα του κυριακάτικου Τύπου, ο οποίος κυκλοφορεί εκτάκτως Σάββατο, λόγω των Θεοφανείων:


ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Το τελικό στάδιο για τα επιχειρηματικά χρέη"
Ολο το σχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό αναδιάρθρωσης ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών χρεών αποκαλύπτει στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου. Με συνέντευξή του αναγγέλλει την κατάθεση του νομοσχεδίου μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι στον νέο θεσμό θα μπορούν να υπαχθούν όλες οι υπερχρεωμένες κατά τη δημοσίευση του νόμου επιχειρήσεις, χωρίς να αποκλείονται οι ατομικές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αρκεί να είναι βιώσιμες. Δεν θα υπάρχει όριο ως προς το ύψος των διαγραφών και των ρυθμίσεων χρεών σε δόσεις, αλλά θα εξαιρούνται ο ΦΠΑ, οι παρακρατούμενοι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: ""Με απείλησαν ότι θα με σκοτώσουν"
Μαρτυρίες πρώην υποστηρικτών του Αρτέμη Σώρρα που «καίνε» το φορέα «Ελλήνων Συνέλευσις» έρχονται στο φως από τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. "Μετά τη δολοφονία της 45χρονης παιδοψυχιάτρου Θώμης Κουμπούρα από το 39χρονο Χρήστο Μπαλαντίνα έχουν αρχίσει να ανοίγουν στόματα ανθρώπων που καταγγέλλουν ότι έχουν πέσει θύματα της οργάνωσης. Η πλευρά της οικογένειας της Θώμης Κουμπούρα αλλά και πολλά θύματα έχουν αρχίσει να ζητούν από τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει το κατά πόσο ο φορέας «Ελλήνων Συνέλευσις» λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση. Ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Μαντές είναι ένας πρώην υποστηρικτής του Σώρρα, ο οποίος, όταν θέλησε να απομακρυνθεί από το φορέα, δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του. Στις 30 Δεκεμβρίου 2016 έδωσε, μάλιστα, κατάθεση-καταπέλτη στους αξιωματικούς της Ασφάλειας Λαμίας", γράφει η εφημερίδα.

ΕΣΤΙΑ: "Καλπάζων ευρωσκεπτικισμός"

Η ΑΥΓΗ: "Στη σκακιέρα της Γενεύης"
"Οι διαβουλεύσεις ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό συνεχίζονται και εντατικοποιούνται, αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, επισημαίνοντας τη σημασία της σημερινής συνάντησης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη, όπου θα συζητηθούν όλα", γράφει η εφημερίδα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Λύση ή... όποια λύση;
Η εφημερίδα επισημαίνει: "Στην τελική ευθεία, όπως όλα δείχνουν, μπήκε η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ενώ τόσο σε Αθήνα όσο και σε Λευκωσία προχωρούν με πολύ προσεκτικά βήματα για να μην υπονομευθεί η «τελευταία σοβαρή προσπάθεια επίλυσης», όπως τη χαρακτήρισε μιλώντας στη «ΒτΚ» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών".

Η ΕΠΟΧΗ: "Το Κυπριακό στη Γενεύη για λύση και επανένωση"
"Αυτό που γεννά συγκρατημένη αισιοδοξία, είναι ότι στη διάσκεψη(σ.σ. της Γενεύης) ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι προσέρχονται με εφόδιο πολύχρονες και συστηματικές διακοινοτικές συνομιλίες, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε συγκλίσεις στα σημαντικότερα ζητήματα", γράφει η εφημερίδα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Τα δύο συν ένα στοιχήματα που κινδυνεύουν να χαθούν"
'Οπως τονίζει η εφημερίδα "αντιμέτωπος με τον κίνδυνο να χάσει τα δύο μεγάλα «στοιχήματα» στα οποία είχε επενδύσει για την ανάταξη του πολιτικού κλίματος βρίσκεται ο πρωθυπουργός, καθώς οι όποιες εξελίξεις στο μέτωπο της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και του Κυπριακού, μετατίθενται για μετά τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποφάσεις του ΔΝΤ για τη συνέχιση ή μη της παρουσίας του στο ελληνικό πρόγραμμα θα καθυστερήσουν, ενώ πρόσθετη περιπλοκή συνιστά ότι η Ολλανδία εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο". 

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Το...χρυσάφι (του Γιαμασίτα) και ο Σώρρας"
H εφημερίδα επισημαίνει για το θέμα των ημερών: "Τα 250 γραφεία ΜΚΟ και οι 7.000 παραπλανημένοι που δεν πληρώνουν χρέη και σιγουρα θα κινδυνεύσουν ■ Το μυθιστόρημα της πιο μεγάλης απάτης όλων των εποχών ■ Αποκαλύψεις-φωτιά από τον οφθαλμίατρο Λ. Ρήνο που τα είδε όλα ■ «Ο Μπαλαντίνας που σκότωσε την παιδοψυχίατρο στη Λαμία απειλούσε ότι θα με σφάξει»".

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ KONTRA NEWS: "Ακροδεξιά επέλαση στην Ευρώπη"
"Η κατάσταση στην Ευρώπη θυμίζει μεσοπόλεμο (δεκαετίες 20 και 30 του προηγούμενου αιώνα) αλλά με τους ρόλους ανεστραμμένους. Η Γερμανία είναι αυτή τη φορά ο νικητής μέσω του ευρώ, έχει πετύχει τη γερμανοποιημένη Ευρώπη, χρησιμοποιώντας τις αγορές και τις οικονομίες όλων των ευρωπαϊκών χωρών υπέρ της δικής της οικονομίας". υπογραμμίζει η εφημερίδα.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ""Κουβάρι" επικίνδυνων αντιθέσεων και ανταγωνισμών"
"Επικίνδυνα κλιμακώνονται οι εξελίξεις σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, όπου ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα συγκρούονται για τον έλεγχο των δρόμων και των πηγών Ενέργειας", υπογραμμίζει η εφημερίδα..

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ:  Ακριβές και φθηνές γειτονιές 
Η εφημερίδα δημοσιεύει "εννέα περιοχές όπου αυξήθηκαν οι τιμές" πώλησης σπιτιών και γράφει (λες κι όποιος έχει χρήματα δεν θα πάει να πάρει το ακίνητο που θέλει στη γειτονιά που επιθυμεί οτι "καταγράφονται και σημαντικές μειώσεις σε πολλά κεντρικά σημεία της πόλης, όπως για παράδειγμα η Αριστοτέλους, αλλά και σε περιοχές με νεόδμητες οικοδομές, όπως η Βούλγαρη και η Νέα Ελβετία. ■ Από την ανάλυση 10.000 αγγελιών προκύπτει ότι η μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή πώλησης μεταξύ 2015 και 2016 ήταν κατά 192 ευρώ ανά τ.μ. στην περιοχή του Λευκού Πύργου και η μεγαλύτερη μείωση κατά 155 ευρώ ανά τ.μ. στη Βούλγαρη".

ΠΡΙΝ: "Εξευτελισμός των ανέργων με κανονισμό-πρόκληση"
"Ο Κανονισμός με τίτλο «Καθορισμός μέτρων ελέγχου της ανεργίας, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, καθώς και επιβαλλόμενων κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης σε υποχρεώσεις» είναι σύμφωνος με το αντεργατικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προγραμματίζεται να ισχύσει στις αρχές του 2017. Με βάση τον Κανονισμό, ο άνεργος υποχρεούται να παρέχει τακτικά αποδεικτικά στοιχεία για τις συνεχείς του προσπάθειες να βρει δουλειά. Επίσης, να αποδέχεται εργασία με μειωμένο μισθό, ακόμα και σε τομείς άσχετους με την ειδικότητά του", γράφει η εφημερίδα. 

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "Ξεζουμίζουν για να διορίζουν"
"Πάνω από 2.000 κομματικά στελέχη αμείβονται με μισθούς 2.500 ευρώ, χώρια τις πλασματικές υπερωρίες. Με καταιγιστικούς ρυθμούς η κυβέρνηση επίμονα και σταθερά ανοίγει διάπλατα πόρτες και παράθυρα, παραπόρτια και φεγγίτη για να βολέψει npnipous στο Δημόσιο, αδιαφορώντας για την εκτίναξη των δαπανών που μοιραία προκαλείται και οδηγεί στη συνεχή και αδιάλειπτη υπερφορολόγηση των νοικοκυριών που στενάζουν και των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν το φάσμα του λουκέτου". τονίζει η εφημερίδα.

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Στη χώρα του...Σώρρα"
"Τον Οκτώβριο του 2014 ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Οικονομικών των Η ΠΑ, με έγγραφό του προς την Τράπεζα της Ελλάδος, προειδοποιεί ότι οι Σώρρας-Λαμπράκης είναι απατεώνες και το αμερικανικό υπουργεία Οικονομικών διευκρινίζει ότι εξέτασε «τα έγγραφα και δεν αποτελούν έγκυρα διαπραγματεύσιμα χρηματοοικονομικά μέσα», αλλά «προϊόν απάτης και χρησιμοποιούν παρανόμως ονόματα αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών»", τονίζει η εφημερίδα.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: " Γραμμή-ανάχωμα από Τσίπρα και Κοτζιά"
Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρωθυπουργός και υπουργός, "εγκλωβισμένοι σε μια διαδικασία ιην οποία επέβαλε η τουρκική πλευρά, επενδύοντας στην ανεξήγητα υποχωρητική στάση του Νίκου Αναστασιάδη, θα πρέπει να προσέλθουν στη Γενεύη εφευρίσκοντας γραμμές άμυνας προκειμένου να μπορεί να γίνει διαχείριση των εκβιαστικών διλημμάτων που θέτει η τουρκική πλευρά και να αντιμετωπισθεί μια ενδεχομένη κίνηση εντυπωσιασμού από τον Ταγίπ Ερντογάν, εφόσον αποφασίσει τελικά να μεταβεί στη Γενεύη".

TO ΧΩΝΙ: Όλα παίζονται τον Γενάρη
"Μήνας πραγματικά κομβικής σημασίας για την πορεία της ελληνικής οικονοµίας αλλά και για τις εξελίξεις στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, αναµένεται να είναι ο Ιανουάριος του 2017. Άλλωστε, το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ µε τους Γενάρηδες: Γενάρη (του 2015) έγινε η µεγάλη ανατροπή, Γενάρη (φέτος) θα «κλειδώσει» η µεγάλη αλλαγή", υποστηρίζει η εφημερίδα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Φρέσκος αέρας στο ιστορικό Καπάνι
Η εφημερίδα βρήκε να κάνει πρώτο θέμα το ότι η αγορά Καπάνι απόκτησε νέο λογότυπο: "Με μια μεσημεριανή γιορτή με φαγητό, ποτό, μουσική και εκπλήξεις γιόρτασε το Καπάνι το νέο του λογότυπο την περασμένη Πέμπτη. Το λογότυπο για το Καπάνι (Αγορά Βλάλη) έχει τοποθετηθεί ήδη στις εισόδους και σε κεντρικά σημεία της αγοράς, ενώ περίπου 80.000 σακούλες με το λογότυπο διανεμήθηκαν στα καταστήματα", γράφει.

DOCUMENTO: "Πρώην πρωθυπουργός στο Novartis-gate"
"Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) και το FBI φαίνεται πως οδηγούν σε ένα πλέγμα διαφθοράς, το οποίο ξεκινάει από τα πολιτικά πρόσωπα που υπογράφουν τις πολιτικές και τις τιμές των φαρμάκων και επεκτείνεται έως τον ΕΟΦ, τους γιατρούς και τους κρατικούς λειτουργούς", γράφει η εφημερίδα.

ESPRESSO: Εκλογές και δραχμή
Η εφημερίδα υποστηρίζει: "Σύμφωνα με την πολική αστρολόγο Δήμητρα Παπανικολοπούλου, το 2017 είναι το έτος του φλογερού Πετεινού, που θα επηρεάσει, χωρίς εξαίρεση τόσο όλα τα ζώδια όσο και τις κοινωνίες, που θα βιώσουν μεγάλες αλλαγές".

FREDDO: Σκάβουν για τον "θησαυρό του Δράμαλη"
H εφημερίδα ισχυρίζεται ότι "ένα πέπλο μυστηρίου σκεπάζει τους τρεις κωνοειδείς χωμάτινους λόφους στη περιοχή των Μεγάρων, που στην τοπική, μεγαρική διάλεκτο λέγονται Κουρμουλοί. Οι Κουρμουλοί αποτελούν ένα αρχαιολογικό αίνιγμα, εφόσον διακρίνονται από απόλυτη ομοιομορφία, με κωνικά σχήματα και άριστη τεχνική κατασκευή, και τους συναντά κανείς διάσπαρτους στην Ευρώπη, χωρίς να έχει βρεθεί κανένα στοιχείο για τους κατασκευαστές τους, τον χρόνο κατασκευής τους και ιδιαίτερα για τη χρήση τους. Η τοπική κοινωνία ισχυρίζεται πως οι χωμάτινοι αυτοί λόφοι έχουν δημιουργηθεί στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και συνδέονται με το πέρασμα του Δράμαλη από τη Μεγαρίδα, και ίσως εκεί κρύβεται ο περιβόητος θησαυρός. Γι’ αυτό άλλωστε και στην περιοχή αυτή δεκάδες είναι οι ανασκαφές που έχουν γίνει από ανασκαφείς που ψάχνουν το... όνειρο για να γίνουν πλούσιοι".

REAL NEWS: "Εκλογικά παιχνίδια!"
H εφημερίδα γράφει: "Οι νέες καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση βλάπτουν σοβαρά την ήδη κλονισμένη "υγεία" της εθνικής μας οικονομίας. - Γιατί επιμένει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στα σενάρια για πρόωρες κάλπες και ποιοι υπουργοί συμφωνούν μαζί του. Δύο κινήσεις με προεκλογικό άρωμα: Σχέδιο στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων και προανακριτική επιτροπή για δάνεια κομμάτων - ΜΜΕ".

STAR PRESS: Προφητείες Νοστράδαμου για το 2017
Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι " τρία είναι τα κύρια σημεία των προφητειών του: Πρώτον, η άνοδος της Κίνας, η οποία θα έρθει σε αντιδιαστολή με τη πτώση της κυριαρχίας των ΗΠΑ, η ένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα, με την ανατροπή του Κιμ Γ ιονγκ-Ουν, ο οποίος θα ζητήσει άσυλο στη Ρωσία και τρίτη ο «θερμός Πόλεμος»".