-->

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 27/1/2017._ 

Εγκαινιάστηκε η αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών που οργάνωσε και παρέδωσε το Εμπορικό - Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονικης στο 100ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Άνω Τούμπας.

Είναι το σχολικό κτίριο που ανεγέρθηκε με δαπάνες του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης την περίοδο 1924-25 για να λειτουργήσει το τότε 20ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και μετέπειτα το 24ο και 25ο, τα οποία διαδέχθηκε το σημερινό 100ο δημοτικό σχολείο. 


Την ίδια περίοδο το ΕΒΕΘ -που ήταν πάντα αρωγός στην τοπική κοινωνία- με δαπάνες του είχε προχωρήσει στην ίδια περιοχή, στην Τούμπα, στην ανέγερση προσφυγικού οικισμού, καθώς και της Εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας. Να σημειωθεί ότι το ΕΒΕΘ είχε λάβει τότε ένα σημαντικότατο δάνειο από την Εθνική Τράπεζα για να χρηματοδοτήσει -άμεσα- τις συγκεκριμένες κατασκευές στην Τούμπα. 

Σήμερα, 93 χρόνια μετά την έναρξη κατασκευής του σχολικού κτιρίου και 90 χρόνια από το «πρώτο κουδούνι», το ΕΒΕΘ, βρέθηκε και πάλι δίπλα στο συγκεκριμένο σχολείο αποδεχόμενο με μεγάλη χαρά το αίτημα των εκπαιδευτικών και των μαθητών να συμβάλει στην απόκτηση τεχνολογικού εξοπλισμού. Ειδικότερα, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες του 100ου Δημοτικού Σχολείου, αποφάσισε να αναλάβει εξολοκλήρου το κόστος της πλήρους οργάνωσης της αίθουσας ηλεκτρονικών υπολογιστών του Σχολείου, με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, στον οποίο περιλαμβάνονται 13 σταθεροί και φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, καθώς και ένας διαδραστικός πίνακας, συνοδευόμενος από επιτοίχιο προβολέα, γεγονός που θα εξασφαλίσει προφανή οφέλη για τους μικρούς μαθητές. Κι έτσι, το μάθημα της πληροφορικής και πλήθος άλλων εφαρμογών που άπτονται άλλων μαθημάτων, αποκτούν πλέον το εργαστήριο εφαρμογής των θεωρητικών γνώσεων.

Η προσφορά του ΕΒΕΘ συμπίπτει με τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 και πλέον χρόνια από την ίδρυσή του, ενώ η πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα φέρει το όνομα «Αθανάσιος Μακρής», προς τιμήν του προέδρου του ΕΒΕΘ, ο οποίος το 1924 είχε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία και χρηματοδότηση της κατασκευής του συγκεκριμένου σχολικού κτιρίου.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η σημερινή τελετή αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων που ξεκίνησαν από την προηγούμενη χρονιά, για να γιορτάσουμε, με ξεχωριστή χαρά, συγκίνηση και υπερηφάνεια, τη συμπλήρωση ενός αιώνα λειτουργίας του Επιμελητηρίου μας». Κι έκανε μία σύντομη αναφορά στο πλούσιο έργο, που το Επιμελητήριο παρέδωσε προς την κοινωνία της Θεσσαλονίκης στα 100 και πλέον χρόνια λειτουργίας του. 

«Στα 100 και πλέον χρόνια της διαδρομής του, το ΕΒΕΘ, συνέβαλε ως θεσμός τα μέγιστα στην ανάπτυξη του εμπορίου, της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά και την προώθηση αναπτυξιακών έργων στην πόλη, προς όφελος της κοινωνίας. Οι πρώτες σημαντικές δράσεις του προς αυτή την κατεύθυνση σχετίζονται με την περίθαλψη των Προσφύγων του 1922, την κατασκευή μιας προσφυγικής γειτονιάς, την ανέγερση της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας αλλά και του σχολείου στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα. Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του, το Επιμελητήριο υποστήριξε ενεργά τη δημιουργία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, την ίδρυση της Τεχνικής Σχολής «Ευκλείδης», της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής, νυν Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στηρίζοντας παράλληλα τα Γράμματα και τις Τέχνες». 


Εγκαινιάζοντας τη νέα αίθουσα ο κ. Μπακατσέλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η στήριξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων είναι ίσως η πιο ουσιαστική και αποδοτική χορηγική δράση, καθώς το αποτέλεσμά της είναι πολλαπλασιαστικό, γιατί πέρα από τις πραγματικές ανάγκες που άμεσα καλύπτουν, τα αποτελέσματά τους είναι διαρκείας. Όσοι λαοί επένδυσαν στην εκπαίδευση είδαν μετά από καιρό ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα όχι μόνο στην κοινωνική αλλά και στην οικονομική τους πορεία. Μιλώντας ειδικότερα για την Ελλάδα και ακόμη περισσότερο για τη Θεσσαλονίκη- όπου οι αδυναμίες της εκπαίδευσης είναι γνωστές, - η συνδρομή φορέων και επιχειρήσεων αποκτά ιδιαίτερα διάσταση. Με ικανοποίηση αναφέρω ότι στον τομέα αυτό το ΕΒΕΘ αποτελεί ένα ξεχωριστό παράδειγμα προς μίμηση. Στα 100 χρόνια της λειτουργίας του το Επιμελητήριο συνέβαλε ουσιαστικά στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη». 


Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ παρατήρησε ακόμη ότι «το έλλειμμα της κρατικής στήριξης στα σχολεία είναι ιδιαίτερα αισθητό –σήμερα- στα χρόνια της κρίσης και των ισχνών οικονομικών για τα δημόσια ταμεία. Η κρίση ωστόσο έχει ωθήσει κάποιους γενναιόδωρους ιδιώτες να φροντίζουν για την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών. Το μέγεθος των προσφορών ποικίλει ανάλογα με τις δυνατότητες των προσφερόντων. Δεν μπορεί κανείς να μην αναφέρει τις πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, αλλά και να μην θαυμάσει τις φιλότιμες προσπάθειες διδακτικού προσωπικού αλλά και γονέων που εθελοντικά βάφουν και καθαρίζουν σχολικά συγκροτήματα, όπως το 100ο Δημοτικό Σχολείου, που επιπλέον λειτουργεί υποδειγματικά και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση». 


Τέλος, ο κ. Μπακατσέλος διαβεβαίωσε τη διευθύντρια του Σχολείου, Ευαγγελία Γιαννιώτη ότι «το ΕΒΕΘ θα είναι πάντα δίπλα σας, στηρίζοντας τις προσπάθειές σας προκειμένου να κρατηθεί το 100ο δημοτικό σχολείο στο πολύ υψηλό επίπεδο που βρίσκεται σήμερα χάρη στις προσπάθειες των δασκάλων του, αλλά και τη στήριξη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων».