ΑΘΗΝΑ, 10/12/2016._ Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκλεισε τον κύκλο της. Όσο πιο γρήγορα φύγει τόσο καλύτερα για την Ελλάδα», διαμήνυσε από το βήμα της Βουλής η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της για τον προϋπολογισμό.


Πρόσθεσε ότι η αλλαγή κυβέρνησης και η αλλαγή πολιτικής είναι όρος επιβίωσης για τη χώρα. Γι' αυτό, τόνισε, χρειάζεται αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, με ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, «η οποία έχει διακριτή πολιτική και αυτόνομο ρόλο».

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι δεν είναι λύση η αυτοδύναμη ενίσχυση της ΝΔ. «Η δεξιά παλινόρθωση συνιστά επιστροφή σε γνωστές πελατειακές λογικές», σημείωσε και υπογράμμισε πως χρειάζεται άλλη κυβέρνηση με εθνική συνεννόηση και με ευρεία πλειοψηφία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.  Απευθυνόμενη στους πολίτες, ανέφερε ότι παρά τις δυσκολίες υπάρχει άλλος δρόμος για αναπτυξιακό σοκ και μίλησε για την αναγκαιότητα να διαμορφωθούν νέες σχέσεις κράτους- κοινωνίας-αγοράς.

Παρομοίωσε τον πρωθυπουργό με τον Σεβάχ τον Θαλασσινό, πως δίνει μάχες δύσκολες χωρίς αποτέλεσμα. «Πόσους ρόλους έχετε ακόμη να υποδυθείτε, κ. Τσίπρα; Βιαστείτε λοιπόν. Όχι τίποτα άλλο, τελειώνουν εκτός από το χρόνο και οι στολές παραλλαγής στο βεστιάριο του συγκυβερνήτη σας», είπε και χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «παρωδία». «Γιατί αυτός δεν είναι προϋπολογισμός. Είναι τελικά απολογισμός, απολογισμός ήττας. Ένα πικρό ημερολόγιο δύο χαμένων χρόνων», τόνισε.

«Αποτυχία δύο στα δύο. Πήρατε το χειρότερο για τη χώρα από αυτό που ζητούσε το ΔΝΤ και το χειρότερο για τη χώρα από αυτό που ζητούσε η Ευρώπη. Αλυσοδέσατε τη χώρα, κ. πρωθυπουργέ. Αυτή είναι η αλήθεια και αφήστε τα πανηγύρια. Και μάλιστα χάρη στη διαπραγμάτευση σας έχουμε δύο μνημόνια στο κατώφλι μας», επεσήμανε για τις αποφάσεις του Eurogroup.

Η Φώφη Γεννηματά σήκωσε τους τόνους λέγοντας προς τον πρωθυπουργό ότι έχει συμφωνήσει για νέο μνημόνιο: «Το Μνημόνιο 3 PLUS με το ΔΝΤ και -αφού όλοι προεξοφλούν και ο προϋπολογισμός το προβλέπει ρητά ότι η χώρα θα αργήσει πολύ να ξαναβγεί στις αγορές- το Μνημόνιο 4 μετά το 2018».

Για τις πρόσφατες εξαγγελίες του κ. Τσίπρα η κ. Γεννηματά ανέφερε: «Μην προκαλεί ο πρωθυπουργός μιλώντας για 13η σύνταξη. Γιατί η 13η σύνταξη αφορά μόνιμο μέτρο, δεν χορηγείται πετσοκομμένη ως εφάπαξ επίδομα. Και βέβαια προϋποθέτει ότι έχεις δώσει τη 12η, εσείς όμως τους την έχετε ήδη πάρει». Συμπλήρωσε πως «ό,τι και αν εξαγγείλετε, έχετε τελειώσει στη συνείδηση του ελληνικού λαού».