Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ*

Η πρώτη (γρήγορη) ανάγνωση του διαγγέλματος Τσίπρα "δείχνει" εκλογές.


Η δεύτερη, δημιουργεί την εντύπωση , ότι στήνεται σκηνικό σύγκρουσης με τους εταίρους και , κυρίως, με τη Γερμανία. Οι παροχές που ανακοινώθηκαν, τρεις μέρες μετά την κατάληξη του eurogroup, ασφαλώς δεν έχουν την "έγκριση" των Ευρωπαίων.

Είναι ένα "όπλο" στα χέρια του Τσίπρα, που βλέπει μπροστά του οικονομικό - και πολιτικό για τον ίδιο - αδιέξοδο. Η αξιολόγηση δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την ισοπέδωση μισθών, συντάξεων, την ψήφιση των ομαδικών απολύσεων, το κλείσιμο άχρηστων δημόσιων οργανισμών.

Για να προλάβει τις εξελίξεις, ο πρωθυπουργός, με τις παροχές του προσπαθεί να πάρει με το μέρος του τους χαμηλοσυνταξιούχους και "κλείνει το μάτι" στους δοκιμαζόμενους επαγγελματίες και κατοίκους των νησιών. Δίνει χρήματα για να κερδίσει...συμπάθεια. Για να τη χρησιμοποιήσει σαν ...ασπίδα, απέναντι στους Ευρωπαίους, όταν έρθει η ώρα της σύγκρουσης. Όταν "κλείσουν οι στρόφιγγες" και δεν πληρώσουμε πάλι καμιά δόση στο ΔΝΤ ή στην ΕΚΤ, όπως έγινε το καλοκαίρι του 2015, με πρωταγωνιστή, τότε, το Βαρουφάκη.

Ίσως και να μη γίνουν τελικά εκλογές . Ίσως ο (πραγματικός) στόχος να είναι αυτός: Να μη γίνουν εκλογές, γιατί "η σύγκρουση με τους δανειστές που τα θέλουν όλα " μπορεί να βάλει τη χώρα σε καθεστώς "ειδικών συνθηκών".

Σ΄αυτό μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση και η προκλητικότητα των Τούρκων, που θέλουν να στήσουν τη σημαία τους σε κάποια νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου. Ακόμη, μπορεί να βοηθήσει και η επιθυμία όλων των...συμμάχων, να κλείσουν το θέμα της Κύπρου, τις πρώτες μέρες του νέου έτους, όπως είναι προγραμματισμένο.

Μπαίνουμε σε "επικίνδυνες ατραπούς".

Η χώρα, πλέον, κινδυνεύει.

*Ο Γιάννης Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος