ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 16/12/2016._ Το θέμα της αξιολόγησης και τα επί μέρους του, φιγουράρει, σήμερα, στα περισσότερα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.


Αναλυτικά:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Παίρνουν πίσω το «δώρο» από 240.000
Όπως εξηγεί  η εφημερίδα “επισπεύδονται οι περικοπές κατά 40% στο ΕΚΑΣ για τα ποσά που θα πληρωθούν στις 20 και 22 Δεκεμβρίου. Παίζουν (!) με τον πόνο των χαμηλοσυνταξιούχων. Απίστευτη πρόταση της ΝΔ για να δοθεί την... άνοιξη το βοήθημα των Χριστουγέννων! «Να μην το ψηφίσουμε» διεμήνυσε ο Βενιζέλος στη Γεννηματά, που τον αγνόησε”.

ΕΘΝΟΣ: "Σπάσιμο και πάγωμα" κόκκινων στεγαστικών"
Η εφημερίδα σημειώνει: "Πακέτα ισχυρών ρυθμίσεων για τους συνεργάσιμους δανειολήπτες με "κόκκινα" στεγαστικά προωθούν οι τράπεζες. Ο βασικός άξονας των διακανονισμών είναι το σπάσιμο του δανείου στα δύο με αποπληρωμή του μισού και "πάγωμα" του υπόλοιπου από 4 έως και 10 χρόνια".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Τραμπ «τελειώνει» τον Τσίπρα
Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι «με αγωνία μεγάλη, τηλεφώνησε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Πρόεδρο Μ. Ομπάμα και του ζήτησε να παρέμβει στο ΔΝΤ και στον Τραμπ, ώστε να στηθούν εκ νέου γέφυρες επικοινωνίας, μετά την σύγκρουση που είχαν ο Τσίπρας και ο Τόμσεν, που είναι σήμερα αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, και φιλοδοξεί να γίνει ο απόλυτος άρχοντας, μελλοντικά του Ταμείου. Το γυαλί όμως έχει ραγίσει και δεν ξανακολλάει. Του κόλλησαν του Τσίπρα, την ρετσινιά του αππτυχημένου αριστερού της πλάκας και τώρα τρέχει και δεν φτάνει».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αυξήσεις μισθών στη ΣΤΑ.ΣΥ."
Η εφημερίδα γράφει ότι: "Αυξήσεις μισθών από 2% ως 4% προβλέπει η νέα επιχειρησιακή σύμβαση διετούς διάρκειας που υπέγραψαν η διοίκηση και το προσωπικό της δημόσιας εταιρίας Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ) στην οποία υπάγονται όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, δηλαδή μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ και αυτό παρά τη δύσκολη συγκυρία για την οικονομία που όπως φαίνεται δεν.... ακουμπά τις δημόσιες επιχειρήσεις, ακόμη και αν λειτουργούν με ελλείμματα όπως η ΣΤΑΣΥ για το 2016 και το 2017".

ΕΣΤΙΑ: "Ανάπτυξις με όρους 1922"
Η εφημερίδα τονίζει ότι: "Την ταραγμένη εθνικά και πολιτικά χρονιά του 1922, με βασιλικό διάταγμα ετέθησαν αυστηροί όροι στο τι προϊόντα και με ποιό τρόπο μπορεί να παράγει μια ζυθοποιία. Πιθανώς κανείς να μην θυμόταν τι προέβλεπαν εκείνες οι ρυθμίσεις, αν η Ελληνική Ενωσις Ζυθοποιών δεν απεκάλυπτε ότι είναι ακόμη εν ισχύι".

Η ΑΥΓΗ: "Προοδευτικό μπλοκ δίπλα στην Ελλάδα"
Σύμφωνα με την εφημερίδα: "Σε διαχωριστική γραμμή μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη αναδεικνύεται για ακόμη μια φορά το ελληνικό ζήτημα. Οι ευρωομάδες της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, καθώς επίσης επιφανείς παράγοντες των τριών πολιτικών χωρών συντάχθηκαν ανοιχτά στο πλευρό της Ελλάδας και στην προσπάθειά της να βγει από τον λαβύρινθο της οικονομικής κρίσης και της διαρκούς λιτότητας".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Ο Σόιμπλε θέλει, η ΝΔ μπορεί"
Η εφημερίδα γράφει ότι: "Την επιχειρηματολογία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών χρησιμοποίησε η Νέα Δημοκρατία για να μην υπερψηφίσει το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους στη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή το οποίο έλαβε 196 "ναι".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αποδοκιμασία με παράθυρο απεμπλοκής"
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι: "Σε τεντωμένο σχοινί κινείται η Αθήνα, ενώ ο κ. Τσίπρας που χθες έλαβε στήριξη από Ευρωπαίους σοσιαλιστές στον απόηχο της μονομερούς ανακοίνωσης παροχών από την κυβέρνηση, συναντάται σήμερα στο Βερολίνο με την Αγκελα Μέρκελ".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Σκηνικό ρήξης εντός και εκτός συνόρων
«Μήνυμα Τσίπρα κατά της λιτότητας από τις Βρυξέλλες. Την ώρα που η Βουλή με πλειοψηφία 196 βουλευτών (ψήφισαν 257) ενέκρινε τη χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους έπειτα από μία θυελλώδη συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες επέμενε να σφυροκοπεί τους θεσμούς, το ΔΝΤ και τον Σόιμπλε», γράφει η εφημερίδα.

ΜΑΚΕΛΕΙΟ: Ούτε σπιθαμή πίσω
Η εφημερίδα γράφει ότι «οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δε θα επιτρέψουν να ξαναγίνει το ανοσιούργημα του 1996».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Απάντηση στην κυβερνητική κοροϊδία ο αγώνας για ανάκτηση απωλειών και σύγχρονα δικαιώματα"
Η εφημερίδα αναφέρει ότι: "Με πανελλαδική συγκέντρωση στα Προπύλαια και φτάνοντας με διαδήλωση μέχρι την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, χιλιάδες συνταξιούχοι απάντησαν χτες το απόγευμα στις κυβερνητικές εξαγγελίες για το εφάπαξ επίδομα, που δίνεται από τα "ματωμένα" πρωτογενή πλεονάσματα, προβάλλοντας ταυτόχρονα τις διεκδικήσεις τους για ανάκτηση απωλειών, αυξήσεις σε συντάξεις, κατάργηση των πληρωμών στην Υγεία κ.ά"

ΤΑ ΝΕΑ: "Θέατρο έντασης με άγνωστη συνέχεια"
Η εφημερίδα σημειώνει ότι: "Η σφοδρή αντιπαράθεση των ημερών με τους δανειστές που μετεξελίχθηκε και σε οξύτατη εσωτερική πολιτική σύγκρουση δημιουργεί συνθήκες αβεβαιότητας με απρόβλεπτες εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Το σπίτι της φρίκης στην ανατολική Θεσσαλονίκη
“Φρικιαστικές αποκαλύψεις έφερε στο φως η δίκη 53χρονου πατέρα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (ΜΟΔ) Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος ο πατέρας κρίθηκε ένοχος για αποπλάνηση της ανήλικης, μικρότερης, κόρης του, με τις καταθέσεις της μητέρας και της δεύτερης κόρης να προκαλούν ακόμη μεγαλύτερο αποτροπιασμό”, γράφει η εφημερίδα.

ESPRESSO : Λεβέντη πάρε με
Όπως εξηγεί (για να μην... παρεξηγηθεί) η εφημερίδα «στον δρόμο που χάραξε η Τσιτσιολίνα, όταν η κορυφαία σταρ της ιταλικής βιομηχανίας πορνό αποφάσισε να περάσει στην πολιτική και κατάφερε να μπει στη Βουλή της γειτονικής χώρας, θέλει να βαδίσει η εγχώρια πρώην πορνοστάρ και νυν τραγουδίστρια Μαρία Αλεξάνδρου».

FREDDO: Έφτιαξαν ανθρώπινα όργανα από «μελάνι»
«Η πολύτιμη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει στον τομέα της υγείας η τεχνολογία των τρισδιάστατων εκτυπωτών αποδείχθηκε για ακόμα μία φορά από επιστήμονες στην Κίνα. Οι Κινέζοι επιστήμονες κατάφεραν να παραγάγουν αιμοφόρα αγγεία σε τρισδιάστατο εκτυπωτή και στη συνέχεια να τα μεταμοσχεύσουν με επιτυχία σε μαϊμούδες», γράφει η εφημερίδα.

KONTRANEWS: "Νηστικούς ήθελαν να αφήσουν τους συνταξιούχους χριστουγεννιάτικα"
Η εφημερίδα γράφει ότι: "Υποταγή στον Σόιμπλε και τους υπόλοιπους τοκογλύφους δήλωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Βασίλης Λεβέντης που έφτασαν σε σημείο να ξεπεράσουν κάθε όριο υποτέλειας, αρνούμενοι να ψηφίσουν το νόμο για τη χορήγηση επιδόματος σε 1,3 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους".

STAR PRESS: Άντρας είσαι εσύ; Ντροπή σου!
Η εφημερίδα αναφέρεται στην αντίδραση της διευθύντριας ορχήστρας Ευγενίας Μανωλίδου, στα όσα είπε ο υφυπουργός Υγείας στη Βουλή.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σοβαρές ανησυχίες από ΕΜΣ"
Η εφημερίδα τονίζει ότι: "Τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση -ειδικά αυτά για τις συντάξεις- εγείρουν σημαντικές ανησυχίες, τόσο ως προς τη διαδικασία όσο και ως προς την ουσία, σε σχέση με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο". Αυτή είναι η τοποθέτηση των θεσμών για το επίμαχο θέμα της 13ης σύνταξης, όπως αποτυπώθηκε στην έκθεση για την προκαταρκτική αξιολόγηση που διανεμήθηκε χθες στα μέλη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τοπίο στην ομίχλη"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι: "Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί νέα μέτρα για μετά το 2019 ήταν το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα μετά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής. Εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΔΝΤ, κάνοντας λόγο για αντιδημοκρατική επιμονή, ενώ άφησε αιχμές κατά του Β. Σόιμπλε για τις πρόσφατες παροχές".