ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 7/12/2016._ Οι δημοσιογράφοι (λέει) σήμερα απεργούν. Κι όμως, τα "ενημερωτικά" σάιτ είναι γεμάτα ειδήσεις...


Η γνωστή απατεωνιά συνεχίζεται. Τα λαμόγια της ενημέρωσης, που παρακαλούν για ένα κλικάρισμα, σήμερα δηλώνουν επιχειρηματίες, που δεν είναι δυνατό να κρατήσουν κλειστή την επιχείρησή τους. Αύριο, θα ξαναφορέσουν το καπέλο του δημοσιογράφου και θα παλεύουν για... το δίκιο του εργαζόμενου.

Καμία έκπληξη δεν μας προκάλεσε το γεγονός ότι, από το πρωί, παρά την κήρυξη απεργίας από τις συνδικαλιστικές ενώσεις και την ομοσπονδία των δημοσιογράφων, τα σάιτ και το φέισμπουκ συνεχίζουν να "ενημερώνουν". Η δικαιολογία είναι, πάντα, εύκολη: Δεν πρέπει να μείνει ο κόσμος χωρίς ενημέρωση.

Εδώ γελάνε! Εκτός κι αν θεωρείτε ενημέρωση το βίντεο με τον άνθρωπο - λάστιχο από την Βραζιλία, κάποιες ξεχασμένες χθεσινές δηλώσεις του Σόιμπλε, το πώς διαλύεις μια... Μπέντλεϊ, αλλά και μια σειρά δελτίων τύπου που παραθέτονται ίδια κι απαράλλαχτα, όπως εκδόθηκαν από δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς.

Κι όλα αυτά, για να μη χάσει τα κλικαρίσματα ο ιδιοκτήτης (κλικαρίσματα που μετατρέπονται σε αρκετά χιλιάρικα γι αυτόν και μόλις 200 ευρώ το μήνα για τον δούλο που εργάζεται σε συνθήκες γαλέρας).

Φωνάζουν οι "ιδιοκτήτες" των σάιτ, πως δεν μπορούν να ασφαλίσουν τους εργαζόμενούς τους. Ψέμα! Θα μπορούσαν κάλλιστα να τους ασφαλίσουν σε ένα ταμείο, αλλά πώς να τους κάνουν κρατήσεις στα δύο (όλα κι όλα) κατοστάρικα που τους δίνουν; Μια χαρά βολεύονται σε αυτήν την κατάσταση.

Σαφέστατα μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν οι εργοδότες. Μερίδιο ευθύνης, όμως, έχουν και οι εργαζόμενοι που "τρώνε" τον εκβιασμό και το παραμύθι και, σήμερα, προσφέρουν εργασία από το σπίτι τους, μέσω email, ακόμη και από τα κινητά τους τηλέφωνα, "τρώγοντας" τα γιγαμπάιτ που δεν έχουν να πληρώσουν...

Ευθύνη, όμως, φέρεις κι εσύ φίλε αναγνώστη. Που σπεύδεις να κλικάρεις, για να διαβάσεις το... τουίτ του Άδωνι Γεωργιάδη, για τα χθεσινά επεισόδια. Κι έτσι γίνεσαι κι εσύ συνεργός σε απεργοσπαστικό μηχανισμό. Προφανώς δεν γνωρίζεις ότι οι δημοσιογράφοι δεν είναι τα πέντε - δέκα ονόματα που βλέπεις κουστουμαρισμένα στο γυαλί και που στήνουν το δικό τους σάιτ, χρησιμοποιώντας το όνομά του. Δημοσιογράφοι είναι οι υπόλοιποι, που για έναν μισθό της πείνας, βρίσκονται στα χοτ σποτ και καταγράφουν, στις πορείες να τρώνε πέτρες και να τους βρίζουν, στις συνεντεύξεις τύπου να κάνουν ερωτήσεις που ενοχλούν και να δέχονται απειλές του στιλ "αν το γράψεις, δε θα ξαναπατήσεις εδώ"... Αλλά το γράφουν.

Για τη σημερινή κατάντια, του να απεργούν πέντε - έξι σάιτ, οι εφημερίδες, οι τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα να λειτουργούν με "μουσικούς και ραδιοφωνικούς παραγωγούς", που διαβάζουν ό,τι βρουν στο διαδίκτυο, ευθυνόμαστε όλοι. Φυσικά, ευθύνεται κι αυτός που προκηρύσσει απεργία και δεν έχει τον τρόπο να τη διαφυλάξει.