ΑΘΗΝΑ, 19/12/2016._ Τη διαβεβαίωση ότι το δημοσιονομικό πρόγραμμα δεν βρίσκεται σε κανένα κίνδυνο και ότι η ελληνική κυβέρνηση το τηρεί παρείχε, σήμερα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.


Σε συνέντευξή στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» τόνισε ότι «εγείρει ερωτηματικά και αυτό θα έπρεπε να μας προβληματίσει όλους», ο λόγος για τον οποίο η ΝΔ άλλαγε στάση στο θέμα των παροχών προς μικροσυνταξιούχους.

Επισήμανε ότι «αν κάποιος θέλει να πει "ναι" στο επίδομα, τότε λέει "ναι" στο επίδομα. Η στάση του "παρών" επί της ουσίας είναι μια στάση που για μικροπολιτικούς λόγους προσπαθεί να δώσει την εικόνα ότι η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί ή θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής».

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση του ESM(του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης), η συγκεκριμένη κίνηση δεν επηρεάζει δημοσιονομικά τους στόχους του προγράμματος, «όχι μόνο για το 2017 και το 2018, αλλά και για το 2016» κι ότι, πάντα σύμφωνα με την ίδια άτυπη ενημέρωση, «το EuroWorkingGroup(EWG) δεν έχει τεχνικό ή νομικό λόγο για να μην ξεπαγώσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Από εκεί και πέρα, είναι πολιτική απόφαση του EWG τι πρόκειται να κάνει και τι θέλει να κάνει».


Επέκρινε την ΝΔ, ότι «δίνει διαπιστευτήρια σε πολιτικούς κύκλους στο εξωτερικό, σε πολιτικούς κύκλους των δανειστών, οι οποίοι έχουν μια εξαιρετικά σκληρή στάση κάποιοι από αυτούς, σε ό,τι αφορά την τήρηση του προγράμματος».