ΒΕΡΟΛΙΝΟ, 16/12/2016._ Αποστάσεις κράτησε, πριν από λίγο, στις κοινές δηλώσεις που έγιναν, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ...


Όπως είπε η κ. Μέρκελ στη δήλωσή της, δεν είναι το Βερολίνο ο χώρος που θα ληφθούν αποφάσεις για το θέμα της Οικονομίας. Αντίθετα, ήταν λαλίστατη για το προσφυγικό και το Κυπριακό ζήτημα.

Η επιμονή του Αλέξη Τσίπρα ήταν σαφής, όμως και η στάση άρνησης της κ. Μέρκελ συνεχής...

Επίσης, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει ότι, για τη χώρα μας, δεν τίθεται κανένα θέμα συνθήκης της Λωζάννης.

Αναλυτικά, η κ. Μέρκελ δήλωσε:

Για τις σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας: "Η Γερμανία και η Ελλάδα έχουν στενές και καλές σχέσεις και χαιρόμαστε που οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έχουν εκπονήσει το σχέδιο δράσης. Υπάρχουν πολλές επαφές στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θέλουμε να επεκτείνουμε τη συνεργσία στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης".

Για το προσφυγικό: "Αφενός έκλεισε ο δρόμος προς την Τουρκία, από την άλλη δεν υπήρχε παλαιότερα η συνθήκη της Ε.Ε. με την Τουρκία και ήρθαν στην Ελλάδα 400.000 άνθρωποι, που είναι μια τεράστια επιβάρυνση. Υποστηρίζουμε τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα στη μοίρα της. Ως το τέλος της προεδρίας της Μάλτας θα πρέπει να ΄χει προωθηθεί το νέο καθεστώς ασύλου στην Ευρώπη.

Για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας - Κύπρου: "Τα πράγματα δεν εξελίσσονται όσο γρήγορα θα θέλαμε, ελπίζουμε ότι βήμα - βήμα θα προχωρήσουμε καλά. Η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι καλή διαδικασία για να καταπολεμήσει τα κυκλώματα των δουλεμπόρων. Η Κύπρος είναι θέμα μεγάλης σημασίας. Χθες μιλήσαμε με τον κ. Αναστασιάδη".

Για το οικονομικό θέμα και την αξιολόγηση: "Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική υποστηρικτική προετοιμασία". Όμως, δεν είναι εδώ ο τόπος που λαμβάνονται αποφάσεις. Οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους θεσμούς και το Γιούρογκρουπ. Θα συζητήσουμε για να δούμε πώς εκτιμά ο Έλληνας πρωθυπουργός την κατάσταση. Δεν είχαμε πάντοτε εύκολες συζητήσεις, αλλά αυτές ήταν ειλικρινείς και ανοιχτές. Χαίρομαι που ο Αλέξης είναι σήμερα στην Γερμανία"

Η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα, ανά θέμα, έχει ως εξής:

Για τις Ελληνογερμανικές σχέσεις: "Στις δύσκολες στιγμές διαμορφώνονται σταθερές σχέσεις. Ευχαριστώ την καγκελάριο που μου δίνε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε σκέψεις. Οι σχέσεις μας διακρίνονται για ευθύτητα και σταθερότητα".

Για το μέλλον της Ε.Ε.: "Διανύουμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη και την περιοχή μας. Δοκιμάζει τις δυνατότητές μας να ανταποκριθούμε στους τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας και της μετανάστευσης. Μια περίοδος που απαιτεί νέο όραμα για το μέλλον Ευρώπης και γενναίες αποφάσεις. Απαιτεί αλληλοεκτίμηση μεταξύ εταίρων και συνεχείς προσπάθειες για να γίνουν ουσιαστικά βήματα.  Κοινός μας στόχος να απεγκλωβιστούμε από τις πολλαπλές κρίσεις, σφυρηλατώντας παράλληλα το νέο όραμα για την Ευρώπη. Κοινή μας επιδίωξη είναι μια ισχυρή Ευρώπη που θα συμβάλει στην εδραίωση της παγκόσμιας Ειρήνης. Κοινή μας απειλή είναι η ραγδαία άνοδος των ρατσιστικών ακροδεξιών φωνών στην Ευρώπη, που πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις".

Για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας: "Με δεδομένο ότι έχουμε εργαστεί εντατικά για τη δημιουργία θετικής προοπτικής στις ευρωτουρκικές σχέσεις, θα εξετάσουμε τους τρόπους καλύτερης εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας αλλά και για τις δυσκολίες μετά το αποτρόπαιο πραξικόπημα  -που από τότε και μετά περνάμε μια περίοδο έντασης".

Ειδικά για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις: "Επαναλαμβάνω τις αρνητικές επιπτώσεις διόγκωσης του εθνικισμού και της αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης. Δεν πρόκειται να δεχτούμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ωστόσο, θεωρώ ότι πρέπει να προασπίσουμε την πολυεπίπεδη συνεργασία μεταξύ των λαών μας. Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, αλλά με πλήρη εφαρμογή στα ευρωπαϊκά κριτήρια".

Για το Κυπριακό: "Το Κυπριακό αποτελεί κεντρικής σημασίας ζήτημα, για το οποίο η ΕΕ έχει και θα έχει ενεργό ρόλο, όπου θα δοκιμαστεί το βάρος των ευρωτουρκικών σχέσεων και η βούληση της Τουρκίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Στηρίζουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς κατοχικό στρατό και χωρίς φόβο για κανέναν Ελληνοκύπριο ή Τουρκοκύπριο. Μια ενωμένη ομοσπονδιακή Δημοκρατία θα παίξει σημαντικό ρόλο".

Για το προσφυγικό: "Θα συζητήσουμε για το νέο σχέδιο δράσης για επιτάχυνση των επιστροφών και της μετεγκατάστασης των προσφύγων για το πώς θα στηριχθούν τα ελληνικά νησιά τα οποία σηκώνουν μεγάλο μέρος του βάρους, που αναλογεί σε όλη την Ευρώπη.

Για τα οικονομικά και την αξιολόγηση: "Για το ελληνικό πρόγραμμα θα ενημερώσω την καγκελάριο για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, για την θετική υπεραπόδοση και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά θετικές. Για το 2018 αναμένεται ανάπτυξη της τάξης του 3,1 % . Όραμά μας είναι η ανάπτυξη αυτή να μην αφορά μόνον αριθμούς και στατιστικές, αλλά να επουλώσει τις επιπτώσεις της κρίσης. Αυτό το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης προϋποθέτει σχέδιο αλλά και γενναίες αποφάσεις από όλους τους εταίρους, ώστε να μην επιτρέψουν να ξανακυλήσει η Ελλάδα στην αβεβαιότητα αλλά να στείλουμε σήμα ότι η Ελλάδα, από μέρος της κρίσης, έγινε μέρος της λύσης, τόσο όσον αφορά την οικονομία, όσο και όσον αφορά την γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής".