ΚΑΣΤΟΡΙΑ, 14/12/2016._ Καρναβάλι μέσα στα Χριστούγεννα; Γιατί όχι; Στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς αυτό είναι... παράδοση!


Διαρκεί τρεις ημέρες, από τις 31 Δεκεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου κι αποτελεί την κορύφωση της διασκέδασης στο Άργος Ορεστικό. Το Αργείτικο καρναβάλι, ξεκινάει από το απόγευμα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς με τα "μπουλούκια" που χορεύουν στις γειτονιές μερακλωμένα από τους ήχους λαϊκών οργάνων.


Το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς γίνεται η παρέλαση του καρναβαλιού, με κυρίαρχο στοιχείο τη σάτιρα (πολιτική και κοινωνική) και δεύτερο το θέαμα, στοιχείο από νεότερες επιδράσεις. Πιο ανθεκτικό στο χρόνο αποδείχθηκε το έθιμο της τρίτης ημέρας του καρναβαλιού, της "Πατερίτσας", στις 2 Ιανουαρίου που ντύνονται μόνο οι γυναίκες.

Η ονομασία προέρχεται από την εποχή που οι καταπιεσμένες γυναίκες μεταμφιέζονταν, με καλυμμένο το πρόσωπο, έτσι ώστε να ξεφαντώνουν χωρίς ενδοιασμούς, κρατώντας μια μαγκούρα, την "Πατερίτσα", για να αμύνονται στα πειράγματα των αρσενικών. Από τότε μέχρι και σήμερα οι Αργείτισσες ξεφαντώνουν σε όλους τους μαχαλάδες και στο τέλος καταλήγουν στην πλατεία του Άργους Ορεστικού όλες οι παρέες όπου οι μουσικοί, οι "κλαριντζήδες", ανταγωνίζονται σε ένταση με τα κλαρίνα, τα τρομπόνια, τους ζουρνάδες, τα νταούλια.