ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 29/12/2016._ Μπορεί στη Θεσσαλονίκη να επικρατεί ηλιοφάνεια, στις άλλες περιοχές, όμως, της χώρας, εκτός Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης, η επέλαση του χιονιά θα συνεχιστεί και την Παρασκευή. 


Συγκεκριμένα προβλέπονται χιονοπτώσεις - κατά τόπους πιο πυκνές στην ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά Ελλάδα, την ανατολική και βόρεια Πελοπόνησσο, τα νησιά τυ Αιγαίου και την Κρήτη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί και αύριο σε χαμηλά επίπεδα, ενώ ισχυρός παγετός θα επικρατήσει κυρίως στη βόρεια, δυτική και κεντρική Ελλάδα.

Στα λευκά η ορεινή Χαλκιδική

Στα «λευκά» ντύθηκαν αρκετές περιοχές της ορεινής Χαλκιδικής, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβλήματα.

Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά και αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται μόνο οι οδηγοί που θα κινηθούν προς τα χιονοδρομικά κέντρα στο Καϊμακτσαλάν Πέλλας και στο Σέλι Ημαθίας.

Χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν σε ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα. Ο υδράργυρος σε Νευροκόπι και Φλώρινα έπεσε στους -3 βαθμούς Κελσίου, ενώ -2 έδειξε το θερμόμετρο σε Καστοριά και Κοζάνη.


Στην Καβάλα το θερμόμετρο έδειξε μηδέν βαθμούς Κελσίου, στις Σέρρες 2, στην Αλεξανδρούπολη 3, ενώ στη Θεσσαλονίκη η ελάχιστη θερμοκρασία ήταν στους 4 βαθμούς Κελσίου.


Χιόνια και στα νησιά του βορείου Αιγαίου

Χιόνια έπεσαν και στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Στη Λέσβο έχει χιονίσει στα ορεινά, ενώ χιονόνερο ρίχνει και μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης. Ανοιχτοί σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Νίκο Καρασάβα παραμένουν όλοι οι δρόμοι στις περιοχές όπου χιονίζει.

Χιόνια έπεσαν και στη βόρεια Χίο όπου γίνεται προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι, αλλά και στα ορεινά της Σάμο.

Λόγω των θυελλωδών ανέμων απαγορεύθηκε ο απόπλους των πλοίων από και προς τα νησιά. Το απαγορευτικό «έπιασε» στο λιμάνι της Μυτιλήνης το πλοίο «Νήσος Μύκονος», προερχόμενο από Καβάλα και Λήμνο με προορισμό τη Χίο και τη Σάμο.

Αττική: Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Προβλήματα – μικρής έκτασης – παρατηρούνται λόγω της χιονόπτωσης σε δρόμους της Αττικής. 

Συγκεκριμένα η κυκλοφορία έχει διακοπεί:

Στη Λ. Πάρνηθας, από το ύψος του τελεφερίκ προς το καζίνο.
Στη Λ. Πεντέλης, από το ύψος της διασταύρωσης με την οδό Ξενία.
Στην περιφερειακή οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 414 έως το ύψος της λεωφόρου Διονύσου.
Στη Λ. Διονύσου, από το γήπεδο Διονύσου έως τον Αγιο Πέτρο.
Στην οδό Αγίου Μερκουρίου - Βαρυμπόμπης, από το ύψος του εστιατορίου «Λεωνίδας».
Στους υπόλοιπους δρόμους της Αττικής η κυκλοφορία διεξάγεται με μικροπροβλήματα, λόγω της ολισθηρότητας.

Σύμφωνα με την Τροχαία, δεν επιτρέπεται, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η κυκλοφορία φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη έως τον κόμβο Σχηματαρίου.

Επίσης, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία ανάλογων φορτηγών στην περιφερειακή οδό Ελευσίνας - Θήβας, από το 3,5 χλμ στο ρεύμα προς Θήβα, ενώ είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδα για τα υπόλοιπα οχήματα.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου

Προβλήματα λόγω του χιονιά παρατηρούνται και στο οδικό δίκτυο των νομών Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Λακωνίας.

Συγκεκριμένα, στην Αργολίδα, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες από το 32ο έως το 70ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ναυπλίου-Λυγουριού-Κρανιδίου και στο επαρχιακό δίκτυο των δημοτικών ενοτήτων Αχλαδοκάμπου, Καρυάς και Λιμνών.

Στην Αρκαδία, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην εθνική οδό Τρίπολης-Πάτρας, από το 37ο χιλιόμετρο έως τα όρια με το νομό Αχαΐας, στην εθνική οδό Λεβιδίου-Νεμέας, στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης-Σπάρτης από το 10ο έως το 24ο χιλιόμετρο, στις επαρχιακές οδούς Άστρους-Αγίου Πέτρου, Άστρους-Καστανίτσας και Λεωνιδίου-Κοσμά, καθώς και στην δασική οδό Άνω Οστρακίνα (χιονοδρομικό κέντρο)-Βυτίνα.

Στην Κορινθία, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες από τo 18ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Ξυλοκάστρου - Τρικάλων από τo 1ο χιλιόμετρο και άνω επαρχιακής οδού Τρικάλων - Καρυάς, από τo 16ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Δερβενίου - Γκούρας, από το 9ο χιλιόμετρο έως 16ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας - Κιάτου, από το 10ο χιλιόμετρο έως 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας - Δερβενίου, από το 10ο χιλιόμετρο έως 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής Γκούρας - Λυκουριάς και από το 1ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Περαχώρας-Σχοίνου.

Στη Λακωνία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων έχει από το 13ο χιλιόμετρο έως το 14ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αγίου Δημητρίου Ζάρακος-Κρεμαστής, ενώ η κυκλοφορία διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες από το 24ο έως το 45ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Τρίπολης - Σπάρτης και στην επαρχιακή οδό Καρυών-Βρεσθένων.


Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Απαγορευτικό απόπλου έχει τεθεί σε ισχύ στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών βορειοανατολικών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο, φτάνοντας κατα τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

Κλειστό είναι το πορθμείο Αγ. Μαρίνα - Νέα Στύρα. Επίσης δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων σε Καβάλο-Πρίνο, Κεραμωτή-Θάσο, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη και Ηγουμενίτσα-Λευκίμμη.