[ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ 2][bsummary]

ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Να καταβληθεί ως την Τετάρτη και για μισθό… βλέπουμε


ΑΘΗΝΑ, 19/12/16._ Το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, πρέπει να καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.


Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Διευκρινίζεται ότι η χρονική περίοδος για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων αφορά το διάστημα από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Οι μισθωτοί δε, των οποίων η εργασιακή σχέση δεν διήρκησε για ολόκληρο το παραπάνω χρονικό διάστημα, δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου, ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

Σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων και, ως εκ τούτου, παραβίασης της σχετικής νομοθεσίας, οι εργαζόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα αρμόδια κατά τόπους τμήματα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, προκειμένου να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους και τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να κινηθεί η αυτόφωρος διαδικασία.

Μπορεί το υπουργείο να ασχολείται με το τι θα γίνει με το δώρο, όμως η πρακτική των επιχειρήσεων είναι γνωστή: Πληρώνουν το δώρο Χριστουγέννων, αλλά έχουν… μήνες να πληρώσουν μισθούς! Χαρακτηριστική η περίπτωση της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής Α.Ε., που εκδίδει τις εφημερίδες «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη» και η οποία, αν και, πριν δυο μέρες, οργάνωσε ημερίδα για την… Ανάπτυξη, χρωστά σε κάθε εργαζόμενο από εννέα μισθούς!

Είναι, πλέον, κοινή πολιτική επιχειρήσεων που χρωστούν αρκετούς μισθούς στους εργαζόμενους, να πληρώνουν κανονικά το Δώρο Χριστουγέννων, αλλά τους μισθούς να συνεχίζουν να τους οφείλουν!


Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) θα είναι στη διάθεση των εργαζομένων όλη την επόμενη περίοδο, προκειμένου να εξασφαλιστεί το νόμιμο δικαίωμά τους στο Δώρο Χριστουγέννων.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Πολιτική][bsummary]

OIKONOMIA

[Οικονομία][bsummary]

ΕΓΚΛΗΜΑ

[Αστυνομικά][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[Υγεία][bsummary]

SPORTS

[Αθλητικά][bleft]

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

[Φωτορεπορτάζ][bleft]