ΒΕΡΟΛΙΝΟ, 22/12/2016._ Συνέντευξη στην εφημερίδα Die Zeit παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφκανγκ Σόιμπλε.


Αναφέρει ότι είναι λάθος να επιρρίπτεται η ευθύνη στη Γερμανία και στην οικονομική πολιτική της λιτότητας για όσα δεινά συμβαίνουν στον ευρωπαϊκό νότο.

«Η αλληλεγγύη μπορεί να δικαιολογηθεί μόνον όταν η βοήθεια είναι περιορισμένη και οδηγεί στο να αλλάξει κάτι προς μια θετική κατεύθυνση» λέει ο Σόιμπλε.

Για την Ελλάδα αναφέρει ότι η χώρα βρίσκεται στο τρίτο πρόγραμμα και χωρίς  οικονομική βοήθεια θα ήταν χρεοκοπημένη εδώ καιρό και οι Έλληνες θα υπέφεραν πολύ περισσότερο. «Για τον λόγο αυτό δεν έχω καμία κατανόηση όταν ο Αλέξης Τσίπρας επιρρίπτει στη γερμανική κυβέρνηση ότι θέλει να βλάψει τους Έλληνες συνταξιούχους. Οι προσπάθειές μας έχουν στόχο η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της» αναφέρει ο Σόιμπλε.

Στην ερώτηση ότι «πάγωσε» η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους γιατί η κυβέρνηση ήθελε να δώσει ένα επίδομα ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε αναφέρει: «Ρωτήσαμε τους Θεσμούς εάν αυτό είναι σύμφωνο με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας. Και η απάντηση είναι όχι. Εάν δεν τηρήσουμε τους κανόνες θα διαλυθεί η Ευρωζώνη».