ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, 11/12/2016._ Ο απολογισμός της διπλής τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε χθες το βράδυ έξω από το στάδιο της Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη ανέρχεται πλέον σε 38 νεκρούς και 155 τραυματίες,
ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόιλου.

Συνολικά 30 αστυνομικοί, επτά πολίτες και ένας ακόμη άνθρωπος η ταυτότητα του οποίου δεν έχει καθοριστεί ακόμη σκοτώθηκαν στη διπλή βομβιστική επίθεση, διευκρίνισε ο Σόιλου.
"Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχουμε λάβει, 38 από τα παιδιά του έθνους μας έχουν γίνει μάρτυρες μετά τη χθεσινοβραδινή απεχθή επίθεση", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ πρόσθεσε ότι Κούρδοι αυτονομιστές ενδέχεται να ευθύνονται για αυτή. 

Ευθύνες στο PKK αποδίδει ο Κουρτουλμούς



Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε σήμερα ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ενδέχεται να ευθύνεται για την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε χθες το βράδυ έξω από το στάδιο της Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας τον θάνατο 29 ανθρώπων και τον τραυματισμό 166.

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό CNN Turk ο Κουρτουλμούς επεσήμανε ότι οι χώρες που απέστειλαν μηνύματα καταδίκης της επίθεσης θα πρέπει επίσης να δείξουν αλληλεγγύη στη μάχη της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας.

«Τα στοιχεία δείχνουν το PKK. Πρόκειται ξεκάθαρα για σχεδιασμένη επίθεση. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα οριστικό ακόμη», εξήγησε.

Ημέρα πένθους στην Τουρκία



Στο μεταξύ σήμερα κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους στην Τουρκία, με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ να έχει ζητήσει οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες προς τιμή των θυμάτων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Εξάλλου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε μια προγραμματισμένη επίσκεψη στο Καζακστάν, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τις εκρήξεις τρομοκρατική επίθεση που είχε στόχο την αστυνομία και τους πολίτες. Στόχος των δραστών ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, να προκαλέσουν τον μέγιστο αριθμό θυμάτων.

«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι με τη θέληση του Θεού εμείς ως χώρα και ως έθνος θα αντιμετωπίσουμε τον φόβο, τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τις δυνάμεις πίσω τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή τους.

 Οι αντιδράσεις στην Ελλάδα



Ύστερα από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Πρέσβης κ. Γεώργιος Γεννηματάς, διεβίβασε σήμερα το πρωί προς τον εδώ Πρέσβη της Τουρκίας κ. Yasar Halit Cevik, τον αποτροπιασμό του ΄Ελληνα Προέδρου, για την χθεσινοβραδυνή πολύνεκρη βομβιστική ενέργεια πλησίον του ποδοσφαιρικού γηπέδου της Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και τα συλλυπητήρια του προς τις οικογένειες των θυμάτων της απεχθούς τρομοκρατικής επίθεσης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης καταδικάζει την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. 

«Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου και την απερίφραστη καταδίκη μου για την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο και τον τραυματισμό αθώων πολιτών. 
Εκφράζω την αλληλεγγύη μου στον τουρκικό λαό, καθώς και τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Η μάχη για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής και της τυφλής βίας είναι χρέος όλων μας», αναφέρει σε δήλωσή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.