ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 12/12/2016._ Με βασικό θέμα αυτό της αξιολόγησης κυκλοφόρησαν σήμερα οι περισσότερες πολιτικές εφημερίδες.


Αναλυτικά:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Μασάζ για τα χειρότερα από τον Τσακαλώτο".
Η εφημερίδα γράφει ότι "προκαλώντας ποικίλα σχόλια, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έκλεψε την παράσταση με τις δηλώσεις και το στιλ του στη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή . Από το "μασάζ" του κ. Τσακαλώτου ξεχώρισε πάντως η παραδοχή του ότι συζητείται η ενεργοποίηση ενός "νέου μηχανισμού" προκειμένου να καλυφθεί το κενό για την περίοδο 2019-2020..."

ΕΘΝΟΣ: "Ξεμπλοκάρουν 70.000 επικουρικές και εφάπαξ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "την απονομή 40.000 συντάξεων που εκκρεμούν και 30.000 εφάπαξ "δείχνει" ο πρώτος προϋπολογισμός του νέου Υπερταμείου. Το Ενιαίου Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών προϋπολογίζει για το 2017 έσοδα 6,13 δισ. και έξοδα 5,87 δισ. Στο μισό δισ. έφτασε το 2016 η ρευστοποίηση της κινητής περιουσίας του".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το «προφητικό» τηλεγράφημα και η δημοσκόπηση καθηγητή Πάνα «ανατινάζουν» την Ελλάδα
Η εφημερίδα αναφέρεται σε μέιλ που πήρε από αναγνώστη ο οποίος, όπως λέει, έχει πέσει μέσα σε παλιότερες προβλέψεις του.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τα "παράθυρα" για σύνταξη πριν από τα 60".
Η εφημερίδα γράφει ότι "παράθυρα για σύνταξη από τα 57 και 58,6 έτη με τα νέα όρια ηλικίας έχει το συνταξιοδοτικό του Δημοσίου για 20 τουλάχιστον κατηγορίες ασφαλισμένων, τόσο πολιτικών υπαλλήλων όσο και στρατιωτικών, λιμενικών, πυροσβεστών, αστυνομικών".

ΕΣΤΙΑ: "Η κρίσιμη εθνική διαπραγμάτευσις. Δεν υπάρχουν περιθώρια για πολιτική περιπέτεια".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "το 2017 δεν θα είναι απλώς μια κρίσιμος χρονιά για την Ελλάδα, αλλά μια ιστορική χρονιά. Και αυτό γιατί ο κόσμος αλλάζει άρδην και η χώρα μας δεν θα πρέπει απλώς να διαπραγματευθεί την έξοδό της από την "επιλεκτική χρεωκοπία" που την χαρακτηρίζει για μια επταετία, αλλά να την επιτύχει".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Στο Βερολίνο για πολιτική λύση".
Η εφημερίδα γράφει ότι " με φορτωμένη ατζέντα θα συναντήσει την Ανγκελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός, επιδιώκοντας πολιτική συμφωνία ώστε να ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση. Στο επίκεντρο θα βρεθούν , σημαντικά καυτά θέματα, όπως το προσφυγικό και το Κυπριακό".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Δομές πρόνοιας με τη στήριξη του ΕΣΠA
«Τα κενά του κρατικού μηχανισμού στη λειτουργία των κοινωνικών δομών είναι αποφασισμένη να καλύψει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ήδη μέσω του νέου ΕΣΠΑ διασφάλισε κονδύλια για τη δημιουργία νέων δομών αλλά και τη συνέχιση υφιστάμενων, που παρέχουν υπηρεσίες σε χιλιάδες πολίτες, όπως άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένοι που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν, άστεγοι και άποροι», γράφει η εφημερίδα.

ΜΑΚΕΛΕΙΟ: Καταδρομείς στις βραχονησίδες
«Χωρίς τέλος είναι οι προκλήσεις της Τουρκίας, όπου πλέον αποθρασυμένη και ταυτόχρονα με την σιωπή και ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και την πολιτική της αδυναμία και τα εγκληματικά στρατηγικά λάθη που διαπράττει, έχει εντείνει στο μέγιστο βαθμό προκλητικότητας τις ενέργειες στο Αιγαίο», υποστηρίζει η εφημερίδα.

ΤΑ ΝΕΑ: "Διπλή γλώσσα για την αξιολόγηση".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εβδομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση ξεκινά για το Μαξίμου και τον Αλέξη Τσίπρα. Η κυβέρνηση βιάζεται. Και επιδιώκει το κλείσιμό της το συντομότερο δυνατόν γνωρίζοντας πως τον Φεβρουάριο θα κριθεί εν πολλοίς η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, χωρίς το οποίο δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές".

ESPRESSO: Χέρι - χέρι με την Άννα Μαρία
Ο φακός της «Espresso» απαθανάτισε τον σαββατιάτικο περίπατο του τέως βασιλιά και της συζύγου του, η οποία, όπως γράφει η εφημερίδα, «δεν άφησε ούτε λεπτό το χέρι του».

FREDDO: Ένοχα μυστικά πίσω από το φόνο της πολύτεκνης μάνας
Η εφημερίδα αναφέρεται σε έγκλημα που έγινε στους Γαργαλιάνους.

Kontranews: "Αν ο Ερντογάν ξαμολήσει τους μετανάστες να τους ξαμολήσουμε και εμείς!".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "το τελευταίο διάστημα ο Ερντογάν που αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Τουρκίας, μέσω της στρατηγικής της έντασης και της τρομοκρατίας, με αποκορύφωμα τις δυο τελευταίες βομβιστικές ενέργειες στην Κωνσταντινούπολη, που στοίχισαν τη ζωή σε 38 ανθρώπους,στην πλειοψηφία τους αστυνομικοί και με εκατοντάδες τραυματίες έχει αρχίσει να ανοίγει κάποια κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων, στην προσπάθειά του να πιέσει τους Ευρωπαίους για την υλοποίηση της συμφωνίας, για οικονομική βοήθεια καθώς επίσης και για την κατάργηση της βίζας".

STAR PRESS: Κατέψυξε τον άνδρα της για 400.000 ευρώ
Η εφημερίδα αναφέρεται σε Βουλγάρα που έβαλε εκτελεστές να σκοτώσουν τον άνδρα της και, στη συνέχεια, με τα χρήματα από τις ασφαλιστικές εταιρίες και τους λογαριασμούς του, διέφυγε από τη χώρα της στη Ρουμανία.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Δύσκολη εξίσωση. Κρίσιμο ραντεβού με Μέρκελ στο Βερολίνο την Παρασκευή".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "η δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου στην Ολομέλεια της Βουλής ότι "οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019. Ούτε ημέρα νωρίτερα", μπορεί να ικανοποίησε με την κατηγορηματικότητά της τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , δεν σημαίνει ωστόσο ότι είναι και δεσμευτική. 'Όλο και περισσότεροι, όλο και συχνότερα- εντός και εκτός του κυβερνώντος κόμματος - αναγνωρίζουν ότι το κλειδί των πολιτικών εξελίξεων το ...μοιράζονται πολλοί, οι οποίοι μάλιστα δεν συμπλέουν κατ΄ανάγκη στις εκτιμήσεις τους , στις προτεραιότητές τους και τους σχεδιασμούς τους".