ΑΘΗΝΑ, 23/11/2016._ Καμία απολύτως απόφαση δεν ελήφθη, στη σύσκεψη των φορέων της Θεσσαλονίκης με τον υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, για το μέλλον του ΟΑΣΘ.


Το θέμα αυτό παραπέμφθηκε στις... καλένδες, με μόνη απόφαση που ελήφθη να δοθεί, στον Οργανισμό, η διαφορά ΦΠΑ την οποία διεκδικούσε από το υπουργείο, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι μισθούς ως το τέλος Δεκεμβρίου και να μην υπάρχει η περίπτωση νέων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Στη σύσκεψη από πλευράς υπουργείου ο κ. Σπίρτζης προσήλθε... μόνος του, χωρίς συμβούλους και γενικούς γραμματείς! Από την άλλη πλευρά βρίσκονταν ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κ. Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παν. Αβραμόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παν. Τσαραμπουλίδου, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χ. Στεφανίδης, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Οργανισμό και στελέχη της διοίκησης.

Αυτό που συμφωνήθηκε είναι ότι τα, περίπου 18 εκ. ευρώ που οφείλονται από τη διαφορά του ΦΠΑ (το εισιτήριο έχει ΦΠΑ 13%, ενώ ο Οργανισμός αποδίδει 24%) θα δοθούν τμηματικά! Πρώτα τα 12 εκ. ευρώ ως τις 31/12/2016 κι έπειτα τα υπόλοιπα 6 σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις από 1/1/2017. Αν τα χρήματα αυτά δοθούν, έχει εξασφαλιστεί η μισθοδοσία ως το τέλος του 2016 και μέρος της μισθοδοσίας για το 2017.

Παρέμεινε, όμως, τόσο το θέμα του μέλλοντος του ΟΑΣΘ, όσο και το θέμα του τι θα γίνει με το αντίτιμο του εισιτηρίου: Θα αυξηθεί το κόμιστρο, ώστε να καλύπτεται η διαφορά του ΦΠΑ από την πώληση εισιτηρίων και καρτών υποδομής, ή από τον Ιανουάριο θα προκύψουν τα ίδια προβλήματα; Απάντηση σε αυτό δεν υπήρξε.

Επίσης, καμία ουσιαστική συζήτηση δεν έγινε για το μέλλον του Οργανισμού. Ο υπουργός ζήτησε από τους... φορείς να καταθέσουν την άποψή τους, αλλά ο ίδιος δεν τοποθετήθηκε!

Ικανοποιημένος από την εξέλιξη για την μισθοδοσία των εργαζομένων δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου. "Όσον αφορά το 'τώρα', είμαι ικανοποιημένος. Αλλά όσον αφορά το μέλλον του Οργανισμού, μόνον ικανοποιημένος δεν είμαι" δήλωσε, πριν λίγο, στην εκπομπή "Δημότης Online" της TV100. "Εμείς, πάντως, του απαντήσαμε ότι γουρούνι στο σακί δεν παίρνουμε. Θα μας ενδιέφερε να συμμετέχουμε σε ένα σχήμα συνδιοίκησης του ΟΑΣΘ, όμως, αφού γίνει μελέτη βιωσιμότητας", πρόσθεσε.

Αντίθετα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρ. Στεφανίδης, με δηλώσεις του στην ίδια εκπομπή, εμφανίστηκε σαφώς ικανοποιημένος. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι συμφωνήθηκε να επανενεργοποιηθεί η 12μελής επιτροπή που αποτελείται από συμβούλους των υπουργείων Μεταφορών, Εργασίας και του ΟΑΣΘ, για να συζητήσει το θέμα των οικονομικών διαφορών από την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών. "Ο υπουργός έδειξε κατανόηση", είπε χαρακτηριστικά.

Πιο... συγκρατημένος ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Κ. Τσερμενίδης. Μάλιστα, θα παραμείνει στην Αθήνα για να διευθετηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.