ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, 9/11/2016._ Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ είναι ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Η Χίλαρι Κλίντον φέρεται να του έχει τηλεφωνήσει και να έχει αποδεχτεί την ήττα της.


Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ο Τραμπ έχει ήδη εξασφαλίσει 276 εκλέκτορες, έξι περισσότερους από όσους χρειαζόταν για να εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ. Απομένουν άλλες έξι πολιτείες και όπως φαίνεται θα ξεπεράσει τους 300 εκλέκτορες και θα εκλεγεί με μεγάλη διαφορά τελικά.

«Η Αμερική εξέλεξε νέο πρόεδρο» δήλωσε ο νέος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος στη νικητήρια ομιλία του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Ρούντι Τζουλιάνι, πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, για τον οποίο είπε ότι τον γνώρισε ως ανταγωνιστή του, αλλά περπάτησαν μαζί μια υπέροχη εκστρατεία. Μάλιστα, τον αντιπρόεδρό του, Μάικ Πενς, τον ευχαρίστησε.... τελευταίο. Δεν ξέχασε, όμως, να ευχαριστήσει τις μυστικές υπηρεσίες και την Εθνική Ομοσπονδία Υπέρ της Οπλοχρησίας.

Στον λόγο του εμφανίστηκε ενωτικός: "Ήρθε η ώρα να θεραπεύσουμε τις πληγές του διχασμού, η ισχύς εν τη ενώσει, ένας ενωμένος λαός. Ήρθε η ώρα. Θα είμαι ο πρόεδρος όλων των Αμερικανών. Προσεγγίζουμε όσους δεν με στήριξαν, ώστε μαζί ενωμένοι να χτίσουμε ξανά τη χώρα μας", τόνισε. Και πρόσθεσε: "Η εκστρατεία μας είναι ένα κίνημα που υπηρετεί όλες τις εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες που υπάρχουν στην Αμερική".

Υποσχέθηκε, για άλλη μια φορά, ευημερία και "μεγάλη Αμερική". Όπως είπε, "Κάθε Αμερικανός θα έχει την ευκαιρία να εκπληρώσει τα όνειρά του. Κανένας άνδρας και γυναίκα σε αυτή τη χώρα δεν θα αφεθεί στην τύχη του ξανά. Νοσοκομεία, σχολεία, γέφυρες, υποδομές. Οι υποδομές μας έχουν περιέλθει σε παρακμή, θα χτίσουμε ξανά όλοι μαζί".

Όσο γι αυτά που μας... ενδιαφέρουν, τόνισε: "Η Αμερική έχει στόχο το καλύτερο, απαιτούμε το πεπρωμένο της χώρας μας, πρέπει να ονειρευτούμε τα πάντα για τη χώρας εκ νέου. Προς την παγκόσμια κοινότητα, θα είμαστε δίκαιοι με όλους, βάζοντας πρώτα τα συμφέροντα των ΗΠΑ".