ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 15/11/2016._  Η διεκδίκηση της Α Προβλήτας για τον δήμο Θεσσαλονίκης φαίνεται να χάνεται στην... αχλή του λιμανιού.


Όπως παραδέχτηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε συνάντηση που είχε, στην Αθήνα, με τον νέο υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ τον ενημέρωσαν πως η Α Προβλήτα θα καταλήξει στον ενδεχόμενο επενδυτή του ΟΛΘ Α.Ε.!

"Μας είπαν πια κομμάτια  τουλιμανιού εξαιρούνται από την παραχώρηση. Εξαιρούνται πολλά με τη μόνη διαφορά ότι όλα δίνονται στον ΟΛΘ Α.Ε., ενώ στον δήμο τίποτε.Τους είπα: Οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ είναι ανώτεροι από τον Τσίπρα; Γιατί ο Τσίπρας είχε πει ότι η προβλήτα θα δοθεί στο δήμο", είπε ο κ. Μπουτάρης στο δημοτικό συμβούλιο χθες το απόγευμα.

Στο σημείο αυτό σύμβουλοι των "Εντάξει" του επισήμαναν πως ο πρωθυπουργός, στην τοποθέτησή του στα εγκαίνια της ΔΕΘ, είπε πως η προβλήτα θα αποδοθεί "στο λαό της Θεσσαλονίκης", για να προσθέσει ο δήμαρχος:

- Άρα στον δήμο.

Και συνέχισε: "Εδώ ανοίγουμε μία πληγή. Η πληγή αυτή δεν θα κλείσει πολύ εύκολα.  Κοινός παρονομαστής όλων είναι ότι παραμελείται η Θεσσαλονίκη. Πού είναι οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης; Πού είναι η περιφέρεια", αναρωτήθηκε; 

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Εντάξει", βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης:

Καλαφάτης: Πιάστηκες κορόιδο, δήμαρχε!

«Μόνον πότε θα πεθάνω δεν ξέρω… Σε αυτήν την αίθουσα, απευθυνόμενος στον δήμαρχο, τον ρωτούσα, αν, πέρα από συζητήσεις υπάρχει μια έγγραφη δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης. Με το γνωστό του ύφος ο δήμαρχος το ξεπέρασε. Μα, δε ρυθμίζονται προφορικά τέτοια θέματα», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, εξαφανίζεται το όραμα που είχε διατυπωθεί από τον δήμαρχο για την Α Προβλήτα. «Σήμερα κατεβάζουμε άμεσα τον πήχη. Πλέον, καταρτίζουμε λίστα για να παρακαλέσουμε να δεχτούν οι ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι θα πάρουν το λιμάνι, τις εκδηλώσεις που θα οργανώσουμε ως δήμος! Στερνή μου γνώση, να σ’ είχα πρώτα… Είχα ασκήσει καλοπροαίρετη, αλλά δριμύτατη, κριτική και είχα συμπεράνει πολιτικά ότι η διοίκηση Μπουτάρη, αναζητώντας απεγνωσμένα να αφήσει “κάτι” στο τέλος της 5ετίας, ίσως το έβρισκε στο λιμάνι. Στο τέλος, όμως, η αναποτελεσματικότητα ήταν πλήρης».

Και πρόσθεσε: «Δεν καταμαρτυρώ κακές προθέσεις. Αλλά, δήμαρχε, εσύ, άνθρωπος της αγοράς, πιάστηκες κορόιδο. Η διατύπωση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, για το τι θα γίνει με το λιμάνι, ήταν προσεγμένη. Εγώ, το πήρα το μήνυμα. Θα έπρεπε να ήσασταν υποψιασμένος δήμαρχε! Αν ήθελε ο πρωθυπουργός, θα έλεγε ρητά, “δίνω στο δήμο Θεσσαλονίκης την Α Προβλήτα για να την αξιοποιήσει και την εξαιρώ”! Αλλά δε το έκανε». 

Στη δευτερολογία του, ο Γιάννης Μπουτάρης απάντησε ότι "δεν υπήρχε επί τούτοις γραπτό κείμενο για το θέμα. Σε συνάντηση που είχαμε με τον πρωθυπουργό, παρόντων των Δρίτσα, Πιστιόρλα, Φλαμπουράρη, ο Τσίπρας είπε 'τελειώνει η συζήτηση, η Α Προβλήτα θα πάει στο δήμο Θεσσαλονίκης'.  Στις ερμηνείες που δίνει ο κ. Ζέρβας και ο κ. Καλαφάτης ότι είπε πως θα πάει στο λαό, λέω πως δε γίνονται αυτά τα πράγματα. Στο γεύμα όταν φάγαμε μαζί, είπε 'αυτή η συζήτηση τελείωσε' ".

Υποστήριξε, ακόμη, ότι οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ "δεν έχουν επισκεφθεί το λιμάνι" και ότι ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναμένει, πλέον, γραπτές προτάσεις  από τον δήμο Θεσσαλονίκης."Είναι η πρώτη φορά που ζητάνε εγγράφως προτάσεις. Θα αφορούν κτίρια και, προφανώς, τον κοινόχρηστο χώρο", είπε.

Επέμεινε ότι όλοι οι επενδυτές τον έχουν διαβεβαιώσει πως δεν ενδιαφέρονται για την Α Προβλήτα.