ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 15/11/2016._ Ολοταχώς προς νέα απεργιακή κινητοποίηση οδεύουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, χωρίς να φαίνεται τρόπος να... στρίψουν το τιμόνι!


Χθες, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν, από την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου σε επίσχεση εργασίας επ' αόριστον, καθώς έχουν λαμβάνειν το μισθό του προηγούμενο μήνα. Να θυμίσουμε μόνον ότι παρόμοια κατάσταση είχαμε και στις αρχές Οκτωβρίου, όταν και τελικά, μετά από 10 μέρες χωρίς αστικές συγκοινωνίες στο νομό Θεσσαλονίκης, ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζης, κατέβαλε τα απαιτούμενα χρήματα και οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στα λεωφορεία. Τότε είχε ειπωθεί ότι θα υπάρξει αλλαγή στις σχέσεις πολιτείας - ΟΑΣΘ, κλήθηκε ο Οργανισμός να ετοιμάσει τις προτάσεις του, όμως δεν υπήρξε συνάντηση με τον υπουργό, παρά τις εκκλήσεις που δέχτηκε...

Η απόφαση για κινητοποιήσεις ελήφθη χθες βράδυ, στη  συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων στον ΟΑΣΘ.  Αποφασίστηκε να δοθεί τελευταία διορία στο υπουργείο Μεταφορών και τον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων μέχρι την Τετάρτη. Σε αντίθετη περίπτωση θα ξεκινήσουν επίσχεση εργασίας διαρκείας μέχρι να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με τον υπουργό και να λυθούν οριστικά τα προβλήματα του Οργανισμού και των εργαζομένων. 

Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, συγκαλεί, για απόψε το βράδυ, στις 19.30, σύσκεψη στο δημαρχείο, με τη συμμετοχή της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, του Βιοτεχνικού Επιμελητήριου, του Εμπορικού Συλλόγου, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, του Εργατικού Κέντρου και της Διοίκησης του ΟΑΣΘ. 

«Ο αποκλεισμός της πόλης και του νομού για άλλη μια φορά δεν είναι ανεκτός. Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να μείνει για άλλη μια φορά χωρίς το μοναδικό μέσο μαζικής μετακίνησης που εξυπηρετεί τους πολίτες», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Παρέμβαση στο θέμα, με δήλωσή του, έκανε και ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης: 

«Πριν αρκετές ημέρες –κι ενώ ο αρμόδιος υπουργός αδιαφορούσε ακόμη και να συναντήσει είτε τους εργαζόμενους είτε τη διοίκηση του ΟΑΣΘ- του ζητούσαμε να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην αφήσει το νομό Θεσσαλονίκης χωρίς αστικές συγκοινωνίες. Κι όμως, πάλι, λόγω της επιμονής του, φθάσαμε στο “παρά πέντε”. Η λύση είναι στα χέρια του υπουργού. Ας αφήσει τις ανούσιες εξαγγελίες για αλλαγή καθεστώτος στον ΟΑΣΘ κι ας περάσει στις πράξεις. Ας παρουσιάσει την πρότασή του κι ας τη συζητήσει –επιτέλους- με τους ανθρώπους του Οργανισμού. Και, πάνω από όλα, ας καταλάβει πως οι μόνοι που πληρώνουν τη νύφη, είναι οι κάτοικοι του νομού Θεσσαλονίκης, που, όπως όλα δείχνουν, θα μείνουν και πάλι χωρίς αστικές συγκοινωνίες», δήλωσε ο κ. Καλαφάτης.