ΑΘΗΝΑ, 5/11/2016._ Στις 13.00 έχει προγραμματιστεί η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. 


Μεταξύ των νέων προσώπων είναι ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου ως υπουργός Πολιτισμού.

Το γενικό συμπέρασμα από τον "δομικό", όπως τον είχε προαναγγείλει η κ. Γεροβασίλη, ανασχηματισμό, είναι πως για άλλη μία φορά παίξαμε το παιχνίδι "μουσικές καρέκλες". Οι υποψήφιοι στήθηκαν μπροστά σε κάποιες καρέκλες, η μουσική άρχισε να παίζει κι όταν σταμάτησε όλοι έτρεξαν να καθίσουν. Κάποιοι δεν κινήθηκαν γρήγορα (π.χ. Φίλης) κι έμειναν εκτός... Όποιος είχε σταμπάρει την καρέκλα του κάθισε εκεί που ήθελε. Οι υπόλοιποι, όπου βρήκαν... 

Η όλη ιστορία, πάντως, ευνόησε... δυο (τουλάχιστον) ΠΑΟΚτσήδες: Μετά τον δηλωμένο οπαδό του ΠΑΟΚ υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, πόδι σε υπουργείο έβαλε και ο Κωνσταντίνος Ζουράρις... Γνωστή σε όλους είναι η υποδοχή που επεφύλασσε σε Ευρωπαίο αξιωματούχο όταν είχε τοποθετηθεί γενικός διευθυντής στη Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική Α.Ε. στη Θεσσαλονίκη: Είχε φορέσει ένα τι σερτ με το στίχο "Μαγκιά μου που ΄μαι ΠΑΟΚτσής"...

Για ανασχηματισμό «ανανέωσης και προοπτικής» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι στόχος είναι η ανάπτυξη και η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Ο Πρωθυπουργός ευχήθηκε καλή επιτυχία στα μέλη του κυβερνητικού σχήματος.

«Ανασχηματισμός ανακύκλωσης της αποτυχημένης κυβέρνησης» ήταν το πρώτο σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας για το νέο υπουργικό σχήμα. «Για την Ελλάδα και τους πολίτες, δεν υπάρχει καμία προοπτική απ' αυτήν την επικίνδυνη κυβέρνηση. Η ανάγκη πολιτικής αλλαγής γίνεται ακόμη πιο ισχυρή» τονίζει η ΝΔ.

«Πέρα απ' τον επικοινωνιακό του χαρακτήρα, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έχει στόχο τη δημιουργία ενός σχήματος που, με μεγαλύτερη σταθερότητα και όσο δυνατόν λιγότερες ταλαντεύσεις, θα υλοποιεί μέχρι κεραίας τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και τις δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου» επισημαίνει το ΚΚΕ.

«Η χώρα δε θέλει λαϊκιστές, ερασιτέχνες και κομματικούς υπαλλήλους. Ο κ. Τσίπρας όμως δεν ξέρει άλλο δρόμο. Και έχει χρέη στους ΑΝΕΛ, στην εκκλησία, στο παλιό σύστημα, στους κομματικούς του βαρόνους. Έρμη Ελλάς» σχολιάζει το Ποτάμι για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

«Ευχόμαστε στην κυβέρνηση να βρει ένα φιλολαϊκό βηματισμό, ώστε να ασχοληθεί με τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών, ρίχνοντας τα βάρη στους έχοντες και κατέχοντες. Αν πάλι, η πράξη δείξει ότι ο ανασχηματισμός, είναι αλλαγή ισορροπιών και όχι αλλαγή πολιτικής, αυτό θα φανεί πολύ γρήγορα» σχολίασε η Ένωση Κεντρώων.

Η Φώφη Γεννηματά είχε δηλώσει, πριν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού από το Βόλο ότι "η ιστορία έχει αποδείξει ότι κανένας ανασχηματισμός και καμιά αλλαγή προσώπων δεν μπορεί να σώσει μια κυβέρνηση που είναι πολίτικά χρεοκοπημένη και κοινωνικά απομονωμένη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει απομακρυνθεί από την ελληνική κοινωνία και δεν μπορεί με κανένα τρόπο να ξεπεράσει τα αδιέξοδα που δημιουργεί. Η χώρα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση και μια άλλη πολιτική, αλλά σε καμία περίπτωση λύση δεν μπορεί να αποτελεί η παλινόρθωση της δεξιάς που επιδιώκει αυτή την στιγμή η ΝΔ".