ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 20/11/2016._ Πολλά σενάρια (από τους διαδημοτικούς πλειστηριασμούς ακινήτων ως τη δολοφονία του νέου πλανητάρχη) κυκλοφορούν, σήμερα, στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.


Αναλυτικά:

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Ανατρέπεται η ισορροπία στο Αιγαίο»
Η εφημερίδα τονίζει ότι “την ώρα που ο Ερντογάν μιλά για «χαμένες πατρίδες» και η Άγκυρα έχει δρομολογήσει την αγορά 100 μαχητικών F-35, η Αθήνα πιέζεται από τους δανειστές να περικόψει κατά 400 εκατ. τις αμυντικές δαπάνες. Μέσα σε αυτό το άκρως ανησυχητικό κλίμα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ομπάμα, τέθηκε το θέμα για στρατιωτική ενίσχυση”.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Βασιλιάς: Το σχέδιο Τραμπ για διάσωση της Ελλάδας
Κακώς ανησυχούμε. Σύμφωνα με την εφημερίδα «ο Ντόναλντ Τραμπ, έχει ως πρόταση στην Άνγκελα Μέρκελ: Οι ΗΠΑ λύνουν το ζήτημα βιωσιμότητας της Deutsche Bank και η Γερμανία κάνει απομείωση του ελληνικού χρέους. Κατ' αυτόν τον τρόπο τα οφέλη για τον Τραμπ είναι διπλά. Και εξασφαλίζει την εύνοια ενός στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ (Ελλάς) και δεν διασαλεύει την παγκόσμια τραπεζική ισορροπία».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Θυσία στο ΔΝΤ οι κύριες συντάξεις»
“Βόμβα μειώσεων από 1,8% έως 42,4% στις κύριες συντάξεις έριξε το ΔΝΤ απαιτώντας να εξισωθούν στα επίπεδα των νέων και μικρότερων συντάξεων που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, με κατάργηση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό τους με τα ποσοστά αναπλήρωσης του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016”, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Ο τελευταίος κάβος»
«Μάχη για να περιγραφούν στις αρχές του χρόνου τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ώστε να να δημιουργηθεί καθαρός διάδρομος επενδύσεων, να μπει σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης η οικονομία και να πάρει ανάσα η ελληνική κοινωνία. Σύμμαχοι όλο και περισσότεροι κοινοτικοί εταίροι και η Κομισιόν, ένθερμος συνήγορος ο Μπάρακ Ομπάμα, σκληρός αντίπαλος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σύμμαχος και η συγκυρία στην Ευρώπη, με τον επίτροπο Μοσκοβισί να δηλώνει ότι “τελειώνει η λιτότητα” παρά τις γερμανικές αντιστάσεις», υποστηρίζει η εφημερίδα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Όχι άλλο
«Περισσότερες εισφορές και μικρότερες συντάξεις σε μεγαλύτερη ηλικία φέρνει το 2017. Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις έρχονται με το νέο χρόνο, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του νόμου 4387/16 (νόμου Κατράγκαλου) και με τον οποίον ανατρέπονται τα έως τώρα δεδομένα», γράφει η εφημερίδα.

Η ΕΠΟΧΗ: «Συσκέψεις χωρίς αποτέλεσμα»
«Η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, στην Ευρώπη, συγκεκριμένα στην ευρισκόμενη σε δύσκολη θέση Ελλάδα και στη σε θέση κυριαρχίας Γερμανία, αποκάλυψε με τον πιο αδιάψευστο τρόπο ότι οι ηγέτες του δυτικού κόσμου αδυνατούν να βρουν λύσεις. Συσκέψεις έγιναν πολλές, εκφωνήθηκαν λόγοι και έγιναν ενδιαφέρουσες δηλώσεις, που εντόπιζαν τα προβλήματα, όμως αποτέλεσμα προς το παρόν δεν υπήρξε», γράφει η εφημερίδα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Το πολιτικό ρίσκο του Τσίπρα και οι παγίδες της ελάφρυνσης»
H εφημερίδα κάνει λόγο για «νέες παραχωρήσεις για την αξιολόγηση» και εξηγεί «γιατί η ρύθμιση χρέους κρύβει επιπλέον μέτρα».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Νέα μέτρα 5 δισ. ευρώ»
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Με αίμα θα κλείσει (;) η δεύτερη αξιολόγηση, για να αρχίσει η κουβέντα για την «ελάφρυνση» του χρέους Καταιγίδα περικοπών στις κύριες συντάξεις».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ KONTRA NEWS: «Συμβόλαιο θανάτου για τον Τραμπ από τον ISIS»
Όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα, έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός σε CIA, DEA και άλλες μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ Οι θρησκευτικοί ηγέτες των τζιχαντιστών και πανίσχυρα συμφέροντα που συνδέονται με την παγκοσμιοποίηση έχουν βάλει στο στόχαστρο το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε μια ύστατη προσπάθεια να ακυρώσουν τις κοσμογονικές αλλαγές που πρόκειται να συντελεστούν όταν εφαρμόσει τις εξαγγελίες του».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Οι πιάτσες των ναρκωτικών στη Θεσσαλονίκη
«Το αιματηρό περιστατικό που κατέγραψε η ΕΛΑΣ την περασμένη εβδομάδα στην πλατεία Ροτόντας θύμισε τον τραυματισμό δύο Αλβανών πριν από δύο χρόνια στην αυλή της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ που, επίσης, σχετιζόταν με διακίνηση ναρκωτικών», γράφει η εφημερίδα.

ΠΡΙΝ: Κυβέρνηση υπηρέτης πολλών αφεντάδων
«Στις χειρότερες εποχές της απαρέγκλιτης σύμπλευσης με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τον ευρωπαϊκό καπιταλισμό επιστρέφει με κεντροαριστερό στυλάκι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που υποδέχθηκε τον Μπαράκ Ομπάμα ως προοδευτικό ηγέτη. Την ίδια ώρα είχε μετατρέψει το κέντρο της Αθήνας σε απαγορευμένη πόλη και απαγορεύσει με διάταγμα του αστυνομικού διοικητή τις διαδηλώσεις απ' όπου θα πέρναγε ο πρόεδρος των ΗΠΑ», γράφει η εφημερίδα.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: «Μισά λεφτά, μισό ωράριο, υποχρεωτικά»
«Αφαιρώντας τα «αριστερά πρόσημα», η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου φαίνεται ότι, προκειμένου να μετριαστούν οι απαιτήσεις των δανειστών για άνοιγμα των ομαδικών απολύσεων, βάζει στο τραπέζι την περαιτέρω θεσμοθέτηση και επέκταση της ελαστικής απασχόλησης», τονίζει η εφημερίδα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Αντιλαϊκά διλήμματα και ψεύτικες προσδοκίες»
“Πολλές ψεύτικες προσδοκίες στο λαό προσπάθησαν να καλλιεργήσουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και αστικά επιτελεία από την επίσκεψη Ομπάμα σε Ελλάδα και Γερμανία. Με μια σειρά από κάλπικα για το λαό διλήμματα, όπως «δημοκρατία ή λαϊκισμός», «παγκοσμιοποίηση ή εθνικισμός», «ειρήνη ή πολεμική βία», για να εγκλωβιστεί στις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της αστικής τάξης για τις δυσκολίες της καπιταλιστικής οικονομίας και τους ανταγωνισμούς που οξύνονται. Να κρύψουν ότι η εξουσία τους είναι του κεφαλαίου, ότι η οικονομία τους υπηρετεί την κερδοφορία των μονοπωλίων, ότι η ειρήνη τους γεννά τον πόλεμο για το μοίρασμα των αγορών. Οποια κι αν είναι η απάντηση στα διλήμματα αυτά, τους λαούς περιμένουν η ένταση της εκμετάλλευσης, η φτώχεια και ο κίνδυνος πιο γενικευμένων πολεμικών αναμετρήσεων”, υποστηρίζει η εφημερίδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: Γιατί αποκλείεται να ρυθμιστεί το χρέος επί ΣΥΡΙΖΑ
«Αν τα τελευταία 6,5 χρόνια της «μνημονιακής» περιπέτειας το πολιτικό σκηνικό και ο δημόσιος διάλογος ήταν στραμμένα στα πραγματικά διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας, η Ελλάδα θα είχε προ πολλού αφήσει πίσω της την κρίση, όπως ακριβώς τα κατάφεραν η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος. Ωστόσο, σε κάθε περίοδο, μία νέα «συλλογική αυταπάτη» έκανε την εμφάνισή της, «έπαιζε» επί μακράν ως πρώτο -και μοναδικό, πολλές φορές- θέμα της επικαιρότητας και επίσκιαζε τα πραγματικά προβλήματα που κρατούν την Ελλάδα καθηλωμένη», υποστηρίζει η εφημερίδα.

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Σενάρια τρέλας!»
Η εφημερίδα που δεν μας έχει συνηθίσει σε αυτά, γράφει: «Το καλοκαίρι του 2017 μπορεί να έχει έλθει τούμπα όλος ο κόσμος και να εισέλθει σε περίοδο μη ορατών εξελίξεων. Όπως λένε χαρακτηριστικά αμερικανοί παράγοντες, στην περίπτωση αυτή η ασφάλεια και τα τρόφιμα θα αναδειχθούν σε μείζονα αγαθά στην εποχή του Τραμπ».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Στην Αθήνα ο Τραμπ»
“Δεν πρόλαβε καλά-καλά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαρόκ Ομπάμα να φύγει από την Ελλάδα και ο διάδοχός του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες διπλωματικές πηγές, περιλαμβάνει την Ελλάδα στις χώρες που θα επισκεφθεί το 2017”, υποστηρίζει η εφημερίδα.

ΤΟ ΧΩΝΙ: Η οικονομία πάει καλά
«Τα επίσημα στοιχεία λένε ότι το γ' τρίμηνο του έτους είχαμε ανάπτυξη, που όμοια της έχουμε να δούμε στην Ελλάδα από το 2008 ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα του δεκαμήνου φτάνει τα 4,7 δισ. ευρώ ΠΑΝΩ από τον στόχο», γράφει η εφημερίδα. Προφανώς κι όποιος διαμαρτύρεται είναι γερμανοτσολιάς.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πρωτοποριακή επέμβαση εγκεφάλου στο Ηράκλειο
«Μια πρωτοποριακή επέμβαση αφαίρεσης όγκου εγκεφάλου από τον αριστερό κροταφικό λοβό με τον ασθενή σε εγρήγορση, έγινε την Πέμπτη για πρώτη φορά στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Την πρωτοποριακή επέμβαση δημοσιοποίησε ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, αναπληρωτής καθηγητής, Αντώνης Βάκης. Στην επέμβαση βοήθησαν επίσης, καθηγητές του ΑΠΘ και γιατροί του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, οι οποίοι μετέφεραν την εμπειρία και τη γνώση τους. καθώς πραγματοποιούν αυτή την επέμβαση εδώ και πολλά χρόνια», γράφει η εφημερίδα.

DOCUMENTO: Βαλίτσες με χρήμα, ρουσφέτια και στο βάθος... κοριοί!
“Αποκαλυπτικά ηχητικά ντοκουμέντα που στάλθηκαν στο «Documento» για να δημοσιοποιηθούν και να προχωρήσει η έρευνα Αλληλοπαρακολουθήσεις και καταγραφές συνομιλιών με φόντο το ΚΕΕΛΠΝΟ, που εμπλέκουν υπουργούς σε όργιο παράνομων διορισμών και διαφθοράς”, επισημαίνει η εφημερίδα συμφερόντων Καλογρίτσα, που κυκλοφόρησε σήμερα για πρώτη φορά.

REAL NEWS: «Σπίτια στο σφυρί με ένα… κλικ!»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύει η εφημερίδα, «ΔΝΤ και Κομισιόν ζητούν να συμπεριληφθεί σχετική ρύθμιση στη λίστα με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.  - Οι δημοπρασίες θα διενεργούνται μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα σχεδιαστεί στα πρότυπα των αντίστοιχων του ΤΑΙΠΕΔ ή του “Τειρεσία”».