ΑΘΗΝΑ, 15/11/2016._ Η κουβέντα που περίμενε η κυβέρνηση, από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ήρθε. Μίλησε για ελάφρυνση του χρέους, ώστε να δώσει την ευκαιρία στο Μαξίμου να εξαπολύσει επικοινωνιακή επίθεση.


Δεν έχει σημασία αν ο Μπαράκ Ομπάμα είναι απερχόμενος πρόεδρος. Δεν έχει σημασία (για το Μαξίμου) ότι η πολιτική των ΗΠΑ αλλάζει, αν πιστέψουμε τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Το μήνυμα ήρθε και θα χρησιμοποιηθεί στο εσωτερικό. Το ζήτημα, πάντως, είναι, αν το μήνυμα θα είναι ανάλογο και στις επόμενες επισκέψεις του Μπαράκ Ομπάμα. Ειδικά, στο Βερολίνο.

"Ο κόσμος οφείλει τα μέγιστα στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό", δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα και σημείωσε ότι η Ελλάδα συνεχίζει τον δύσκολο δρόμο για την ανάπτυξη. "Η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης", είπε. Μόνο με τη λιτότητα δεν γίνεται τίποτε - θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος. Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να βοηθά όσο μπορεί την Ελλάδα για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει το προσφυγικό.

"Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, πολλές πολιτικές που ακολουθήθηκαν δεν ήταν οι ορθότερες, αλλά η ελληνική οικονομία έπρεπε να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές",είπε ο Μπαράκ Ομπάμα .

Η θητεία του Μπαράκ Ομπάμα άλλαξε το πρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών, ανέφερε ο 'Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Για τον Αλέξη Τσίπρα, ο Μπαράκ Ομπάμα "οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης σε ένα δρόμο διαφορετικό από εκείνο που επέλεξε η Ευρωπαϊκή Ένωση". Υποσχέθηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν υπέρ της ανάπτυξης και αναγνώρισε "το ρόλο και την συνεισφορά του προέδρου Ομπάμα κατά την διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2015, την ηθική και πολιτική στήριξη που πρόσφερε για να παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ". 

Ο πρωθυπουργός τόνισε την προάσπιση του διεθνούς δικαίου και των περιφερειακών συμβάσεων, δίχως απειλή πολέμου από την Τουρκία.