ΑΓΚΥΡΑ, 23/11/2016._ Χαμός με τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ψήφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Αγκυρα.

«Στα μάτια μας δεν έχει αξία» είπε για την ενταξιακή διαδικασία και κατηγόρησε και πάλι την Ευρώπη ότι παίρνει το μέρος τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ξανά και ξανά ότι φροντίζουμε τις ευρωπαϊκές αξίες περισσότερο από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν έχουμε δει συγκεκριμένη υποστήριξη από τους δυτικούς μας φίλους...Καμία από τις υποσχέσεις δεν έχει τηρηθεί», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια διάσκεψης του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Θα υπάρξει συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αύριο, και θα ψηφίσουν για τις συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, αυτή η ψηφοφορία δεν έχει αξία στα μάτια μας».

Ηγετικά στελέχη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας εξαιτίας των εκτεταμένων διώξεων που ακολούθησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου. Περισσότεροι από 125.000 άνθρωποι -ανάμεσά τους στρατιώτες, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί, δημοσιογράφοι και Κούρδοι ηγέτες - έχουν συλληφθεί ή απολυθεί με την κατηγορία ότι υποστήριξαν το πραξικόπημα. 

Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένως κατηγορήσει την Ευρώπη ότι δίνει καταφύγιο σε μέλη του PΚΚ. «Από τη μία πλευρά χαρακτηρίζετε το PKK τρομοκρατική οργάνωση και από την άλλη έχετε τρομοκράτες να περιφέρονται ελεύθερα στους δρόμους των Βρυξελλών. Τι είδους ειλικρίνεια είναι αυτή;», δήλωσε σήμερα.

Η αναφορά Μητσοτάκη

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του:

«Η Τουρκία είναι απρόβλεπτη, οι δηλώσεις Ερντογάν αμφισβητούν το διεθνές συμβατικό θεμέλιο, τη συνθήκη της Λοζάνης. Είναι απαράδεκτες τοποθετήσεις που προσθέτουν μία ακόμη εστία ανησυχίας στην περιοχή. Η Αλβανία βάζει στο τραπέζι το σύνολο των θεμάτων. Η συμφωνία για το προσφυγικό κρέμεται από μία κλωστή. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο, η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη εθνική στρατηγική. Στο οικονομικό δεν είμαστε μέρος καμίας λύσης, η διεθνής κοινότητα μάς αντιμετωπίζει, στην καλύτερη περίπτωση, με συμπόνια και οίκτο, αυτό όμως δεν αρκεί για την προάσπιση των συμφερόντων μας. Η σύσκεψη στο Βερολίνο, -Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία - δείχνει ότι κάποιοι θέλουν να αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς. Αν δεν είχαμε τη θλιβερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ατμομηχανή ανάπτυξης», τόνισε.

O Υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
«Πρόσθετη ανησυχία και ακόμα πιο έντονο προβληματισμό προκαλούν οι νέες δηλώσεις ευθείας αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan. Οι επαναλαμβανόμενες, από την Άγκυρα, δηλώσεις αμφισβήτησης του διεθνούς νομικού πλαισίου, που - εδώ και σχεδόν έναν αιώνα - έχει καθορίσει τις ισορροπίες και τη σταθερότητα στην περιοχή, συνιστούν ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη. Επισημαίνεται ότι οι δηλώσεις αυτές διατυπώνονται λίγο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο και λίγο πριν τη σχεδιαζόμενη διμερή συνάντησή τους». 

Τζανακόπουλος: Τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για παιχνίδια

«Η ελληνική κυβέρνηση τοποθετείται πάντα σε επιβεβαιωμένα γεγονότα. Ειδικά στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, όπως οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, η δέουσα στάση προϋπέθετε την επιβεβαίωση της είδησης και φυσικά την επίσημη μετάφραση» υπογραμμίζει, σε δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Η επιβεβαίωση της είδησης ήρθε μετά το πέρας της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Σε κάθε περίπτωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την πάγια και σαφή θέση της χώρας στο ζήτημα της Συνθήκης της Λοζάνης. Θέση η οποία έχει επαναληφθεί σε όλους τους τόνους, τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον υπουργό Εξωτερικών».

«Τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται ούτε για παιχνίδια, ούτε για διαγωνισμό ατάκας. Χρειάζεται σύνεση και σοβαρότητα, αρετές τις οποίες στερείται η ΝΔ και ο εκπρόσωπός της. Αν κάποιος χρειάζεται να σοβαρευτεί αυτή είναι η ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ που τοποθετήθηκε δια του εκπροσώπου του στο ίδιο κλίμα» επισημαίνει ο κ. Τζανακόπουλος και καταλήγει στη δήλωσή του: «Επαναλαμβάνουμε: Η ΝΔ είναι επικίνδυνη για τη χώρα, όχι για την κυβέρνηση»

Παπαδημούλης: Η ρητορική Ερντογάν δημιουργεί συνθήκες αστάθειας 

Ερώτηση για τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις οποίες αμφισβητεί τη διεθνή Συνθήκη της Λωζάνης, κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, υπογραμμίζοντας ότι «η επεκτατική και πολεμοχαρής ρητορική του Τούρκου Προέδρου, η αμφισβήτηση διεθνών συνθηκών, οι εμπρηστικές δηλώσεις στα ΜΜΕ, δημιουργούν συνθήκες αστάθειας και αβεβαιότητας».

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά «ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέναντι στην τουρκική επεκτατικότητα, αναφορικά με τις νέες, προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, με τις οποίες ο ίδιος αμφισβητεί και υπονομεύει τη διεθνή Συνθήκη της Λωζάνης, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα "έγγραφο", του οποίου το περιεχόμενο μπορεί να τεθεί "υπό συζήτηση"».

Αμανατίδης: Αδιανόητη για μάς η ρητορική των αναθεωρητισμών

«Η ρητορική που αναπτύσσεται σε σχέση με τους αναθεωρητισμούς για εμάς είναι αδιανόητη», «εμείς προβάλουμε τη θέση της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης σχολιάζοντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο τις νέες δηλώσεις του πρόεδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν σχετικά με τη συνθήκη της Λοζάνης επισημαίνοντας πως η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών ήταν άμεση.

Άλλωστε, υπενθύμισε, η συνθήκη έχει υπογραφεί από πολλές χώρες, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε πως είναι δεδομένη σε παγκόσμιο επίπεδο η συμπαράσταση στην Ελλάδα αναφορικά με αυτό το θέμα. Η Τουρκία ανέφερε ακόμα πως είναι σε μια έντονη κατάσταση σε σχέση με τα εσωτερικά της ζητήματα.

Σε σχέση με τη ρητορική της Αλβανίας εξήγησε ότι «η Ελλάδα στήριξε τη ενίσχυση των διμερών σχέσεων και απλά η ρητορική αυτή υπονομεύει το κλίμα εμπιστοσύνης. Σε κάθε περίπτωση έγινε ξεκάθαρο ότι η προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας εντάσσεται στις προϋποθέσεις για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ».

Θεοδωράκης: Με εθνική στρατηγική να αντιμετωπιστούν Ερντογάν και Αλβανική προκλητικότητα

«Δεν πρέπει η Ελλάδα να συρθεί σε σύγκρουση με την Τουρκία. Αυτά που λέει ο Ερντογάν πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί η συμφωνία που υπάρχει με την Τουρκία σε ό,τι αφορά το προσφυγικό. Η Ευρώπη πρέπει να επαναφέρει στην τάξη τον Ερντογάν και όχι η Ελλάδα που έχει ανοιχτό μέτωπο στην Κύπρο και το μεταναστευτικό, που απειλεί τα νησιά μας αλλά και την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης» τόνισε στο ραδιόφωνο του «Alpha 98.9» ο Σταύρος Θεοδωράκης, για τις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Πρόσθεσε ότι επιβάλλεται να διαμορφωθεί εθνική στρατηγική.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολίασε τη στάση του Αλβανού πρωθυπουργού Ε. Ράμα, επισημαίνοντας την στενή σχέση του αλβανικού καθεστώτος με την Τουρκία, ενώ επέρριψε ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν έχει καταφέρει να έχει σχέσεις επιρροής στην γειτονική χώρα. 

«Η Αλβανία ήταν μια χώρα άμεση εξαρτώμενη από την Ελλάδα. Εμείς με την οικονομική κρίση δεν είμαστε πλέον η κυρίαρχη δύναμη των Βαλκανίων και δεν μας υπολογίζουν. Έτσι, ακόμα και μια χώρα που στην ουσία εξαρτάται από τη χώρα μας, μπορεί να θέτει όρους και να βλέπει την Ελλάδα ως σάκο του μποξ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της οικονομική χρεοκοπίας της Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα Τσαμουριάς και ότι αυτό χρησιμοποιείται από κάποιους ακραίους στην Αλβανία για να δημιουργηθεί εδαφικό θέμα.