ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 13/11/2016._ Το θέμα των συντάξεων που, όπως φαίνεται, δε γλίτωσαν, αλλά και η προετοιμασία της κοινής γνώμης να δεχτεί τη «λύση» για τα κόκκινα δάνεια, είναι από τα θέματα που επιλέγονται, σήμερα, από τις εφημερίδες, για πρώτα.


Υπάρχουν κι αυτοί που προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα, που δεν κατάφερε να φτιάξει επί οκτώ χρόνια ένα σύστημα υγείας για τις ΗΠΑ, αφήνει παρακαταθήκη στους λαούς...

Αναλυτικά:

ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Επιχείρηση αστραπή για ξήλωμα της παράγκας
“ΕΛ.ΑΣ., Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ περιλαμβάνονται στη μάχη για την αποκάλυψη των κυκλωμάτων. «Μη διανοηθείτε να κάνετε πίσω, μη φοβηθείτε, η "παράγκα" θα τελειώσει και θα την τελειώσουμε εμείς», φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός. Με εντολή Τσίπρα ανοίγουν ξανά δικαστικοί φάκελοι που είχαν μπει στο αρχείο”, σύμφωνα με την εφημερίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Τι ζήτησε ο βασιλιάς από τον Τραμπ
Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι «την περασμένη Πέμπτη 10 Νοεμβρίου έστειλε ο Βασιλεύς συγχαρητήριο τηλεγράφημα στο νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μνημόνιο...αορίστου χρόνου
H εφημερίδα τονίζει: «Οι επόμενες βδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τη χώρα στο ζήτημα της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο ενδείξεις για το ποια θα μπορούσε να είναι η συμφωνία, αλλά καμία βεβαιότητα για την τελική έκβαση των συζητήσεων στο Εurogroup, αλλά και μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ».

Η ΑΥΓΗ: Παρακαταθήκη Ομπάμα
«Βαρύνουσας σημασίας για τα ελληνικά ζητήματα και τις διεθνείς σχέσεις θεωρείται η ομιλία του Μπάρακ Ομπάμα στο «λίκνο της Δημοκρατίας», όχι μόνο γιατί είναι ο πρόεδρος -έστω και απερχόμενος- μιας υπερδύναμης, αλλά και γιατί αποτελεί την πολιτική παρακαταθήκη προς έναν κόσμο που εισέρχεται όλο και βαθύτερα στη ζώνη της αβεβαιότητας», προσπαθεί να μας... ψήσει η εφημερίδα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Σώστε τα σπίτια σας από τα κοράκια
Η εφημερίδα δίνει συμβουλές, για να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνεια οι δανειολήπτες.

Η ΕΠΟΧΗ: Οι ΗΠΑ του Τραμπ το αύριο της Ευρώπης;
«Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, που πολλοί της απεύχονταν, αλλά δεν ήταν δυνατό να προβλεφτεί, προκάλεσε ανησυχία, αμηχανία και οργή σε πλανητικό επίπεδο, αλλά κυρίως στην Ευρώπη», γράφει η εφημερίδα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ομπάμα: Οι Έλληνες χρειάζονται ελπίδα
Τη συνέντευξη Ομπάμα κάνει, φυσικά, πρώτο θέμα η Καθημερινή. Η εφημερίδα επισημαίνει: «Σαφές μήνυμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και για ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους “Είμαστε στενοί εταίροι στην πάταξη της τρομοκρατίας Εξαιρετικά σημαντική η συμμαχία των ΗΠΑ με την Ελλάδα”».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Σκάει» το ΙΚΑ!
To μετέωρο βήμα 122.147 συνταξιούχων χωρίς σύνταξη Μόνο με θαύμα θα σωζόταν: Αν υποχωρούσε ξαφνικά η ανεργία στο 9% Εκκρεμούν ήδη 41.340 κύριες, 10.130 αναπηρικές, 9.023 χηρείας και 61.654 επικουρικές Ιλιγγιώδη ελλείμματα, μειωμένες εισφορές, οφειλές γκρεμίζουν τον οργανισμό με τους περισσότερους ασφαλισμένους στη χώρα”, επισημαίνει η εφημερίδα.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΚΟNTRA NEWS: Διαλύουν την Ευρώπη και μοιράζουν ξανά τον κόσμο
Η εφημερίδα που χθες πανηγύριζε για την εκλογή Τραμπ, σήμερα γράφει: «Κοσμογονικές, γεωπολιτικές και οικονομικές ανατροπές προκαλεί ο νέος πλανητάρχης Ντόναλντ Τραμπ Οι νικητές του Β* Παγκοσμίου Πολέμου Στάλιν, Τσώρτσιλ και Ρούσβελι στη συνάντηση που είχαν το 1945 στην Γιάλτα μοίρασαν τις σφαίρες επιρροής σε Ευρώπη και σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και σήμερα με τους ηγέτες της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ, της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι να προετοιμάζουν το έδαφος για να μοιράσουν την Ευρώπη».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Στο έλεος του θεού οι πρόσφυγες
Η εφημερίδα ασχολείται με το θέμα των χοτ σποτ των προσφύγων.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!
Το ΚΚΕ “καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, όλο τον ελληνικό λαό να «υποδεχτεί» αγωνιστικά τον απερχόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, που επισκέπτεται τη χώρα μας, σε μια περίοδο που εντείνονται οι επιθετικοί σχεδιασμοί των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ στην περιοχή μας, με την ενεργό εμπλοκή της Ελλάδας” - κι αυτό, φυσικά, γίνεται πρωτοσέλιδο από την εφημερίδα.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Το κορίτσι του «τρένου» για το 4ο μνημόνιο
Όπως γράφει η εφημερίδα «η κυβέρνηση μπαίνει σε έναν ακόμη μνημονιακό χορό -μετά την πρώτη επώδυνη υποχώρησή της τον Ιούλιο του 2015- έχοντας ως... πρωθιέρεια την 31χρονη υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, η οποία καλείται να κάνει όλες τις παραχωρήσεις που απαιτούν οι δανειστές από την ελληνική πλευρά στο μέτωπο των εργασιακών σχέσεων αλλά και των συντάξεων, εφόσον κρίνουν αναγκαίες τις περαιτέρω μειώσεις προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση».

ΠΡΙΝ: Γεμίζουν τους δρόμους Ομπάμα και Πολυτεχνείο
«Με μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις, την Τρίτη 15 Νοέμβρη, ο λαός και η νεολαία απαντούν στην πρόκληση της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα, την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα», προαναγγέλλει η εφημερίδα.

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Ο κόσμος μπροστά στη θύελλα Τραμπ
«Άγρια χαρά για τη μισή Αμερική, για τους ψηφοφόρους του που σάρωσαν το πολιτικό κατεστημένο, τινάζοντας στον αέρα κάθε δημοσκοπική πρόβλεψη, με μια νίκη μεγαλύτερη και από τις δικές τους προσδοκίες. Σοκ, μούδιασμα, θλίψη και διάχυτη ανησυχία προκάλεσε στον υπόλοιπο κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ», γράφει η εφημερίδα.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Στον αέρα η Εθνική
“Άγρια διαμάχη ανάμεσα σιο ΤΧΣ και στον ESM για ιον έλεγχο ιης τράπεζας •   Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο από τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων ΑπειΑές για «κούρβμα» των καταθέσεων”, γράφει η εφημερίδα.

TO ΧΩΝΙ: Έμεινε με το μουντζούρη και τον Άδωνι
«Στην προηγούμενη διάσκεψη των Προέδρων, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ «άδειασαν» κανονικά τη ΝΔ, πετώντας της το Συνταγματικό μουντζούρη. Την άφησαν δηλαδή μόνη της να δημιουργεί το πρόβλημα στο ΕΣΡ, και να υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς, κάτι για το οποίο ο Μητσοτάκης είχε κατηγορήσει νωρίτερα τον Τσίπρα. Από τότε και μετά, η απομονωµένη πλέον Ν∆ δεν είχε και πολλές επιλογές. Για την ακρίβεια είχε μόνο μία. Να ακυρώσει πλήρως τη μέχρι τότε στάση της και τελικά να συναινέσει. Και έτσι, για άλλη µια φορά, η κομματική στρατηγική, που έχει υιοθετήσει πλήρως τη λογική Αδωνι, έσπασε τα μούτρα της. Αυτό έγινε», ισχυρίζεται η εφημερίδα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κίνδυνος διαβήτη στην εγκυμοσύνη λόγω σιδήρου
«Οι γυναίκες που παίρνουν συμπληρώματα σιδήρου στην εγκυμοσύνη δίχως να τα χρειάζονται διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη της κυήσεως, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες», γράφει η εφημερίδα.

REAL NEWS: Ο εκβιασμός στα...κόκκινα!

H εφημερίδα υποστηρίζει ότι η τρόικα απειλεί την κυβέρνηση και απαιτεί να “παραδοθούν” τα σπίτια των Ελλήνων στα funds. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύει η Realnews, οι δανειστές συνδέουν την ποσοτική χαλάρωση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.