[ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ 2][bsummary]

ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΟΛΘ

Διορισμένος, με ημερομηνία λήξης, εντολοδόχος ξένων συμφερόντων!ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 18/11/2016._ Άγρια "σηκώνει" την κόντρα για το λιμάνι και την Α Προβλήτα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Καθώς αντιλαμβάνεται πως η υπόθεση χάθηκε για το δήμο τα βάζει με τον πρόεδρο του δ.σ. του ΟΛΘ Α.Ε.!


Το τι του σούρνει, σε μία ανακοίνωση - ποταμό, που εξέδωσε σε ώρα... δύσκολη για τα ΜΜΕ, δεν περιγράφεται: Τον χαρακτηρίζει "διορισμένο", "με ημερομηνία λήξης", που εμφανίζεται "εντολοδόχος ξένων συμφερόντων", "συστηματικά απόντα"! Τον κατηγορεί εμμέσως ως παράγοντα καθυστέρησης της ιδιωτικοποίκησης του λιμανιού. Και συνδέει τα τουριστικά καραβάκια του καλοκαιριού με την... παράκτια αστική συγκοινωνία...

Στη μακροσκελή δήλωσή του, ο κ. Μπουτάρης, αναφερόμενος στις δηλώσεις του προέδρου του ΟΛΘ Κωνσταντίνου Μέλλιου, και συγκεκριμένα στο ζήτημα ορθής λειτουργίας του λιμένα στην περίπτωση της παραχώρησης του πρώτου προβλήτα στον Δήμο, αφού υποστηρίξει ότι "πρώτη φορά τίθεται τέτοιο ζήτημα και μάλιστα από επίσημα χείλη που εκφέρουν τέτοια δήθεν επιχειρήματα" (αν και παρόμοια επιχειρήματα είχαν θέσει όλοι οι φορείς της πόλης στη σύσκεψη που ο ίδιος είχε συγκαλέσει για το λιμάνι), ισχυρίζεται πως "ακόμη και οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, όπως μας γνωστοποίησαν ρητώς, δεν διατηρούν κανένα ενδιαφέρον για τον πρώτο προβλήτα, όπου δεν ασκείται λιμενικό έργο" χωρίς, για άλλη μία φορά, να κατονομάσει ποιους από τους επίδοξους επενδυτές επικαλείται.Θυμάται, δε, ότι, το 1997, επί πολιτιστικής πρωτεύουσας, είχε συνταχθεί μελέτη απένταξης του Α Προβλήτα, χωρίς, πάντως, να σημειώνει ότι, τότε, η μελέτη αφορούσε τον... κρατικό ΟΛΘ Α.Ε. κι όχι τον οργανισμό που θα κατέληγε σε ιδιώτη επενδυτή.

Στο παιχνίδι και τα ... καραβάκια

Καθώς μέσα στον Α Προβλήτα έχει εκδηλωθεί και λιμενική χρήση, από τα τουριστικά μικρά σκάφη που εκτελούν τα τουριστικά δρομολόγια προς την Αγία Τριάδα, ήταν απόλυτα φυσικό μια επένδυση να περιλαμβάνει και αυτές τις χρήσεις. Όμως, από το σημείο εκείνο ο δήμος σχεδιάζει διέλευση της παράκτιας συγκοινωνίας (εάν και εφόσον υπάρξει ποτέ κάτι τέτοιο).

Για το συγκεκριμένο θέμα, ο δήμαρχος αναφέρει: "Είναι άξιο σχολιασμού ότι, έως σήμερα, η Διοίκηση της ΟΛΘ Α.Ε., η οποία έχει ενημερωθεί θεσμικά για τη θέση του Δήμου Θεσσαλονίκης σχετικά με τον πρώτο προβλήτα, τηρούσε σιγή ιχθύος και ήταν συστηματικά απούσα. Ξαφνικά, όμως, ο Πρόεδρος της ΟΛΘ Α.Ε. θέτει ακόμη και ζήτημα εξυπηρέτησης των δρομολογίων προς Περαία και Αγ. Τριάδα που πραγματοποιούν τα καραβάκια κατά τη θερινή περίοδο, στην περίπτωση παραχώρησης του πρώτου προβλήτα στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Κι αυτό, παρότι είναι γνωστό ότι στο πλαίσιο της Παράκτιας Αστικής Συγκοινωνίας, την οποία προωθεί συστηματικά ο Δήμος Θεσσαλονίκης, προβλέπονται συγκεκριμένες στάσεις και εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτησή της, τις οποίες η παραχώρηση του προβλήτα στον Δήμο δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να παρεμποδίσει". 

Προσπαθεί, δε, να παρομοιάσει τον πρόεδρο του δ.σ. του ΟΛΘ με όσους τον κατηγορούσαν για κωλυσιεργία σε βάρος του έργου του μετρό: "Οι δηλώσεις του είναι ανησυχητικές κυρίως επειδή θυμίζουν έντονα τη λασπολογική τακτική της μετακύλυσης ευθυνών που χρησιμοποιήθηκε – και εν μέρει ακόμη χρησιμοποιείται – στην περίπτωση των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου. Με λίγα λόγια, ο κ. Μέλλιος, ισχυρίζεται ότι εκείνοι που επιδιώκουν την παραχώρηση του πρώτου προβλήτα στον Δήμο, δηλαδή ο Δήμος Θεσσαλονίκης και εγώ προσωπικά, καθυστερούν τη διαδικασία παραχώρησης και θα γίνουν αιτία να αποχωρήσουν οι τέσσερις ενδιαφερόμενοι επενδυτές", λέει για τον κ. Μέλλιο.

Ευθύνες για την καθυστέρηση

Στο στόχαστρο του δημάρχου μπαίνει ο πρόεδρος του ΟΛΘ Α.Ε. και για τις καθυστερήσεις ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού: " Φαίνεται πως ο κόσμος το’ χει τούμπανο κι αυτός κρυφό καμάρι ότι εδώ και μήνες η διαδικασία παραχώρησης του λιμανιού Θεσσαλονίκης έχει ξεφύγει από κάθε χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί κατά καιρούς, ενώ παράλληλα μικραίνει σταθερά και σταδιακά τόσο το ίδιο το τίμημα της παραχώρησης, που όπως έχω δηλώσει επανειλημμένως είναι δευτερευούσης σημασίας, όσο και κυρίως οι απαιτούμενες επενδύσεις για την αναβάθμιση του λιμανιού καθώς και ο αριθμός των διακινούμενων εμπορευματοκιβωτίων – τη στιγμή που στον Πειραιά ανέρχονται πλέον σε 3,5 εκατομμύρια και μέσω σιδηροδρόμου φεύγουν απευθείας στο εξωτερικό, αφήνοντας απ’ έξω τη Θεσσαλονίκη", τονίζει. 

Στο τέλος, δε, της μακροσκελούς δήλωσης του δημάρχου, η επίθεση γίνεται καθαρά προσωπική, με σκληρούς χαρακτηρισμούς:

«Όσοι πιστεύουν ότι με τέτοιες τακτικές μπορούν να αποσείσουν την ευθύνη που φέρουν ακέραια για μια ενδεχόμενη – και οπωσδήποτε απευκταία – αρνητική κατάληξη της προσπάθειας παραχώρησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης γελιούνται οικτρά. Οι Θεσσαλονικείς, όπως και όλη η χώρα, ζει εδώ και μήνες το θέατρο του παραλόγου με τις διαδοχικές αργοπορίες και αστοχίες της διαδικασίας παραχώρησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Ο πρώτος προβλήτας δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει ως στάχτη στα μάτια τους, παρότι φαίνεται πως υπάρχουν κάποιοι που το προσπαθούν συνειδητά. 

Ο Πρόεδρος της ΟΛΘ Α.Ε., διορισμένος, χωρίς καμία νομιμοποίηση από την πόλη και με δεδομένη ημερομηνία λήξης, εμφανίζεται με αυτές τις δηλώσεις του ως εντολοδόχος ξένων, προς την πόλη, συμφερόντων. Εμείς, από την πλευρά μας, υπερασπιζόμαστε και προωθούμε τα συμφέροντα της πόλης, και σ’ αυτό το πλαίσιο, υποστηρίξαμε σθεναρά και συνεχίζουμε να το πράττουμε την αξιοποίηση και ανάπτυξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με την είσοδο παραχωρησιούχου επενδυτή, ώστε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να διαδραματίσει αναβαθμισμένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Η παραχώρηση του πρώτου προβλήτα στον Δήμο Θεσσαλονίκης δεν αντίκειται με κανέναν τρόπο σε αυτό. Αντιθέτως, διασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση σε μια περιοχή πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων σε όλους τους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες της πόλης. Ελπίζουμε φαινόμενα σαν αυτό των δηλώσεων του Προέδρου της ΟΛΘ Α.Ε. να σταματήσουν τόσο ξαφνικά όσο ξεκίνησαν, διαφορετικά τα πράγματα θα πάρουν δυσάρεστη τροπή για την πόλη μας», καταλήγει ο δήμαρχος.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Πολιτική][bsummary]

OIKONOMIA

[Οικονομία][bsummary]

ΕΓΚΛΗΜΑ

[Αστυνομικά][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[Υγεία][bsummary]

SPORTS

[Αθλητικά][bleft]

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

[Φωτορεπορτάζ][bleft]