ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 22/11/2016._ Επίθεση, κατά του ΤΑΙΠΕΔ και των διοικήσεών του, τόσο επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όσο και επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εξαπέλυσαν οι εργαζόμενοι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, για το θέμα του ΟΛΘ.


Υποστηρίζουν ότι εντόπισαν σωρεία παραβιάσεων, παραβάσεων, παρατυπιών και παρανομιών, με αποτέλεσμα να απαξιωθεί το λιμάνι. Μάλιστα, όπως είπαν, ετοιμάζουν αναφορά προς τον Εισαγγελέα Διαφθοράς στη Θεσσαλονίκη.

Οι εργαζόμενοι κατηγορούν την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ότι, τον Αύγουστο του 2012, με έγγραφο του Ταμείου προς την ΟΛΘ ΑΕ, ματαίωσε, ουσιαστικά, την επέκταση της 6ης Προβλήτας. Υποστηρίζουν ότι αυτό είχε ανυπολόγιστες και καταστροφικές συνέπειες τόσο για το Λιμάνι όσο και για την οικονομία και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Κατηγορούν, επίσης, το ΤΑΙΠΕΔ για κωλυσιεργία στη σύνταξη Λιμενικής Πολιτικής, υποχρέωση που ανέλαβε με το δεύτερη μνημόνιο, για την προετοιμασία της οποίας, μάλιστα, προσλήφθηκαν πέντε σύμβουλοι, χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα.

Πάντα σύμφωνα με τους εργαζόμενους, το ΤΑΙΠΕΔ «μπλοκάρει» την επένδυση σε ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, η οποία δεν συντηρείται επειδή δεν υπάρχει... προσωπικό για τις απαραίτητες εργασίες. Ισχυρίζονται, δε, ότι έτσι το λιμάνι οδηγείται σε απαξίωση και «αποεπένδυση».

Στη σημερινή διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ καταμαρτυρούν ότι μείωσε το ύψος του bussiness plan από 309 εκατομμύρια ευρώ, αρχικά στα 220 ευρώ (κάτι, άλλωστε, που είπε και ο ίδιος ο πρωθυοπυργός στα εγκαίνια της ΔΕΘ) και στη συνέχεια στα 180 εκ ευρώ. Όσο για τα συνοδευτικά έργα υποδομής (σύνδεση με ΠΑΘΕ, εκσυγχρονισμός σιδηροδρομικού δικτύου) θα εκτελεστούν δημοσία δαπάνη κι επισημαίνουν πως πάγια πρακτική είναι αυτά να τα εκτελεί ο παραχωρησιούχος. Προσθέτουν πως το ΤΑΙΠΕΔ, πλέον, μειώνει και τις προμήθειες και τα έργα συντήρησης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της ΟΛΘ ΑΕ από τα 23 εκ ευρώ στα μισά.


Χρησιμοποιούν, δε, λεκτική που χρησιμοποίησε, πρόσφατα και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, καθώς υποστηρίζουν ότι «το ΤΑΙΠΕΔ, οι πολιτικές ηγεσίες, τα στελέχη και οι συνεργάτες του, από τον Μάιο του 2012 δια τον πράξεων και των παραλείψεων, εργάζονται στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των υποψήφιων αγοραστών και ανταγωνιστών της ΟΛΘ ΑΕ» κι ότι όλοι αυτοί υποστηρίζουν «αλλότρια συμφέροντα, ξένα προς τους σκοπούς ίδρυσης και λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ», χωρίς να τα κατονομάζουν.