ΑΓΚΥΡΑ, 1/11/2016._ Ξεκάθαρη περιφρόνηση για τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις στην τουρκική καταστολή στο τοπίο των ΜΜΕ δείχνει η Άγκυρα, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ να διαμηνύει: 


«Δεν μας νοιάζουν οι κόκκινες γραμμές της Ευρώπης για την ελευθερία του Τύπου, τις κόκκινες γραμμές τις βάζει ο λαός». 

Την απάντηση αυτή έδωσε μιλώντας σήμερα, Τρίτη, στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, όταν αναφέρθηκε στα επικριτικά σχόλια του προέδρου της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, για την υπόθεση της Cumhuriyet.

Να θυμίσουμε ότι η τουρκική αστυνομία έθεσε, χθες, υπό κράτηση έντεκα συντάκτες και διευθυντές της Cumhuriyet, μεταξύ τους και τον αρχισυντάκτη της,  σε μία κίνηση που κλιμακώνει τις διώξεις εναντίον δημοσιογράφων βάζοντας στο στόχαστρο μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες που κλίνουν προς την αντιπολίτευση. Η εισαγγελία αναφέρει πως η έρευνα σε βάρος της εφημερίδας άνοιξε για κατηγορίες που σχετίζονται και με «εγκλήματα εξ ονόματος» Κούρδων αυτονομιστών αλλά και για σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν.

Η τουρκική κυβέρνηση δείχνει πως προχωρά με την επιδίωξη επαναφοράς της θανατικής ποινής, σε συνεργασία με το αντιπολιτευόμενο εθνικιστικό κόμμα, λέγοντας πως το μέτρο της θανατικής ποινής θα είναι «περιορισμένο».