ΑΘΗΝΑ, 27/11/2016._ Απάντηση στις βολές που δέχθηκε για παρέμβαση στη διαπραγμάτευση του Κυπριακού, με αποτέλεσμα το ναυάγιο των συνομιλιών στο Μοντ Πελερέν, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. 


«Κάποιοι με "λύση" εννοούν την παράδοση. [...] Με υβρίζουν γιατί δεν τολμούν ηθικά και πολιτικά να το πουν ευθέως, ότι είναι υπέρ της παραμονής και της νομιμοποίησης του παράνομου κατοχικού τουρκικού στρατού» δήλωσε.

«Πολλοί θα θέλανε να δημιουργήσουν ένα ρήγμα ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα και ο πιο εύκολος δρόμος γι' αυτό θα ήταν να υπονομεύσουν την ελληνική εξωτερική πολιτική» τόνισε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha.

Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι «η ουσία είναι ο ορισμός του Κυπριακού προβλήματος», δηλαδή «η κατοχή της Βορείου Κύπρου από τον Τουρκικό στρατό». 

Και πρόσθεσε: «Εκτός κι αν κάποιοι με "λύση" εννοούν την παράδοση και εννοούν να παραμείνει ο τουρκικός στρατός κατοχής πάνω στο νησί. Ας το πούμε ευθέως. Με υβρίζουν γιατί δεν τολμούν ηθικά και πολιτικά να το πουν ευθέως, ότι είναι υπέρ της παραμονής και της νομιμοποίησης του παράνομου κατοχικού τουρκικού στρατού». 

Ανέφερε ότι πρόκειται για τις ίδιες δυνάμεις που του είχαν κάνει την ολομέτωπη επίθεση μόλις είχε αναλάβει τα καθήκοντά του, «δυνάμεις και από το εξωτερικό και από το εσωτερικό, που ενοχλούνται από μία ανεξάρτητη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» και «σήμερα καλύπτονται πίσω από την τάχα μη ορθή δική μου συμπεριφορά προκειμένου να καλύψουν το στόχο τους που είναι να μείνουν οι Τούρκοι στο νησί».