ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 4/11/2016._ «Αισθάνομαι ότι γίνεται μια καινούργια αρχή, πιο φιλόδοξη, στην οποία εμπλέκεται πολύ περισσότερο η πόλη, δηλαδή όχι μόνο ο καλλιτεχνικός κόσμος, αλλά και οι επαγγελματίες».


Αυτό δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς με αφορμή την έναρξη του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε, μιλώντας στο Πρακτορείο FM 104,9, ερχόμενος στη Θεσσαλονίκη διαπίστωσε «ότι οι άνθρωποι του πολιτισμού συνεργάζονται ζεστά, νοιάζονται ο ένας για τον άλλον, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα συλλογικότητας και αγάπης για την πόλη».

Αναφερόμενος στις τριήμερες εκδηλώσεις για την ανάδειξη της βυζαντινής Θεσσαλονίκης -που αρχίζουν σήμερα, Παρασκευή- και στην ημερίδα στην οποία θα συμμετέχει το Σάββατο, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, δήλωσε ότι πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια, η οποία αναδεικνύει τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης.

«Η Θεσσαλονίκη είναι μια κεντρική πόλη στο σύνολο των βυζαντινών πόλεων της Ευρώπης και οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν άλλη μία προσπάθεια συνέργειας φορέων» τόνισε.

Ερωτηθείς για το ωράριο των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων, τα οποία πολλές φορές είναι κλειστά και περιορίζεται η δυνατότητα να τα επισκεφθεί κανείς, απάντησε ότι «είναι ένα θέμα που αφορά όλη την Ελλάδα και ότι γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστεί».

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας: «Λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, είναι δύσκολο να σταθούν όλοι στο ύψος του τι θέλουν να πουν και τι θέλουν να δείξουν».

Υποστήριξε, επίσης, ότι έχουν γίνει προσλήψεις περισσότερων φυλάκων, ότι γίνονται προσπάθειες να αξιοποιούνται τα προγράμματα θερινής απασχόλησης του ΟΑΕΔ και ότι προωθούνται συνεργασίες με τους δήμους και τις περιφέρειες για τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων και την κατανομή των δαπανών.