ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 22/11/2016._ Η... έξοδος των θεσμών, ο προϋπολογισμός που φέρνει νέους φόρους και μείωση στις συντάξεις επιλέγονται για βασικά θέματα στα σημερινά πρωτοσέλιδα. Κάποιοι θυμούνται την «τρόικα εσωτερικού», όπως τις πρώτες μέρες ΣΥΡΙΖΑ.


Αναλυτικά:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Δυστυχές το… νέο έτος 2017»
Η εφημερίδα γράφει ότι: «κατατέθηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός ακραίας λιτότητας που δεν αντέχει κανείς. Τυφώνας ανατιμήσεων σε καύσιμα, συνδρομητική tv, καφέ, σταθερή τηλεφωνία, τσιγάρα (και ηλεκτρονικά)».

ΕΘΝΟΣ: «Βάζουν νάρκες στον εξωδικαστικό»
Η εφημερίδα σημειώνει: «Το Δημόσιο ζητεί να εξαιρεθούν ο ΦΠΑ και ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών. Οι τράπεζες δεν δέχονται να διαγραφούν ούτε τα πανωτόκια. Σκληρό παζάρι για τα κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Προφητεία Economist: Παγκόσμιος πόλεμος το 2017
«Τι άραγε να προοιωνίζει τα περιοδικό *Εconomist* για τα νέο έτος, τα έτος 2017; Τι να σημαίνουν άραγε όλες αυτές οι παράξενες κάρτες Ταρώ στο επετειακό εξώφυλλο του περιοδικού που είναι αφιερωμένο στο έτας που έρχεται;», αναρωτιέται η εφημερίδα και στήνει το σενάριό της.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Νέες μειώσεις στις επικουρικές το 2017»
Η εφημερίδα γράφει ότι: «περικοπές-σοκ σε ΕΚΑΣ, συνταξιοδοτικές δαπάνες, επιδόματα και αύξηση εισφορών κατά 1,3 δισ. ευρώ. Έξτρα φόροι ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε εισοδήματα μισθωτών-συνταξιούχων και σε καύσιμα τηλεφωνία, καφέ, τσιγάρα».

ΕΣΤΙΑ: «Απορρύθμισις στην Κεντροαριστερά»
Η εφημερίδα τονίζει ότι: «η χθεσινή αποχώρησις της βουλευτού Κατερίνας Μάρκου από τον πολιτικό σχηματισμό «Το Ποτάμι» του Στ. Θεοδωράκη, μετά την προηγούμενη αποχώρηση των Χ. Θεοχάρη και Ι. Φωτήλα –τάχθηκε ήδη στην ΝΔ- δείχνει όχι μόνον τον αποσυντονισμό στο συγκεκριμένο κόμμα, που μένει πλέον με οκτώ βουλευτές, αλλά και την εν γένει κινητικότητα στην Κεντροαριστερά».

Η ΑΥΓΗ: «Σύγκρουση με ΔΝΤ-ΣΕΒ για τις συλλογικές συμβάσεις»
Σύμφωνα με την εφημερίδα : «στο πλευρό του ΔΝΤ και των ακραίων απόψεων του περί συντριβής της εργασίας τάσσεται για άλλη μια φορά ο ΣΕΒ, τη στιγμή που η κυβέρνηση, με τη στήριξη των εργατικών ενώσεων, αλλά και εργοδοτικών φορέων που αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της διαπραγμάτευσης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, προσπαθεί να επαναφέρει ένα αξιοπρεπές κανονιστικό πλαίσιο στην αγορά εργασίας».

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: «Στήνουν τρόικα εσωτερικού»
Η εφημερίδα γράφει ότι: «τον σπόρο της μελλοντικής συνεργασίας των λεγόμενων «μεταρρυθμιστικών δυνάμεων» έβαλαν χθες οι Κυρ. Μητσοτάκης, Ευάγγ. Βενιζέλος και Στ. Θεοδωράκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ απηύθυνε προσκλητήριο για «πανστρατιά» κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αποσπώντας επί της αρχής επιθετική απάντηση του τέως αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και του επικεφαλής του Ποταμιού».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Διμερής Τσίπρα-Ερντογάν για το Κυπριακό»
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι: «διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, με αντικείμενο τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας στο Κυπριακό, βρίσκονται από χθες σε πλήρη εξέλιξη».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πρόσθετοι φόροι 2,5 δισ. για το 2017
«Πρόσθετους φόρους 2,5 δισ. ευρώ οτα νοικοκυριά προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2017, σε μια χρονιά που η ανεργία προβλέπεται να παραμείνει σε δυσθεώρητα ύψη και η δημόσια κατανάλωση θα συνεχίσει να κινείται σε αρνητικούς ρυθμούς (-0,3%)», τονίζει η εφημερίδα.

ΜΑΚΕΛΕΙΟ: Πόλεμος μέχρις εσχάτων Πλεύρη - Εβραίων
Η εφημερίδα αναμοχλεύει και ανασύρει κόντρες από το παρελθόν ως το σήμερα του... πατέρα Πλεύρη με ραβίνους και άλλους Εβραίους.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δεδομένες οι ανατροπές, ανεξάρτητα από ελιγμούς και χρονοδιαγράμματα
Η εφημερίδα υπογραμμίζει: «Όλο και πιο βαθιά μπαίνουν οι συζητήσεις κυβέρνησης - κουαρτέτου για τα Εργασιακά, για λογαριασμό του κεφαλαίου, με δεδομένη την κατοχύρωση όλων των παλιών αντεργατικών ανατροπών και την προώθηση νέων, ανεξάρτητα από τη διαδικασία και το χρόνο που τελικά θα ψηφιστούν. Χτες το βράδυ, ο ΣΕΒ, με αναλυτική ανακοίνωσή του, ουσιαστικά «άδειασε» την κυβερνητική προπαγάνδα, αποκαλύπτοντας την πραγματική ατζέντα της διαπραγμάτευσης».

ΤΑ ΝΕΑ: «Ψάχνουν παράθυρο για κοινωνικό μέρισμα»
Η εφημερίδα σημειώνει ότι: «κοινωνικό προφίλ αναζητά η κυβέρνηση και σχεδιάζει να διανείμει μέρος της υπέρβασης κατά 1 δισ. ευρώ του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2016, που ήταν αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης, των περικοπών συντάξεων και άλλων δαπανών, και της στάσης πληρωμών του Δημοσίου».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: SOS για αύξηση σεξουαλικών νοσημάτων
Σύμφωνα με την εφημερίδα «αύξηση στην συχνότητα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, κυρίως λόγω της έλλειψης ενημέρωσης των πολιτών. Το κοινό δυστυχώς αγνοεί ότι η σύφιλη, η γονόρροια, τα χλαμύδια, ο έρπης των γεννητικών οργάνων και ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) αποτελούν εξίσου σοβαρές απειλές για την υγεία».

ESPRESSO: Η δίκη της κυρίας Βαρουφάκη
«Στο εδώλιο κάθισε η σύζυγος του Γιάνη Βαρουψάκη, Δανάη Στρατού, κατηγορούμενη για σωματική βλάβη από αμέλεια. Η σύζυγος του πρώην υπουργού Οικονομικών μπήκε σε δικαστικές περιπέτειες εξαιτίας μιας μίνι καραμπόλας που προκάλεσε με τη μεγάλου κυβισμού μηχανή της, τον Ιούνιο του 2012, με την ποθούσα να την κατηγορεί ότι αδιαφόρησε, αλλά και ότι επόμενε να μην κληθεί η Αστυνομία γιατί ήταν βιαστική», γράφει η εφημερίδα.

FREDDO: Άγριο επεισόδιο με την Σπυροπούλου και τον πρώην στα μπουζούκια
Για την άλλη Ελλάδα γράφει η εφημερίδα.

KONTRA NEWS: «Απέραντη φυλακή οφειλετών την Ελλάδα»
Η εφημερίδα γράφει ότι: «την ώρα που οι προκαθήμενοι της Ελληνικής εκκλησίας έχουν καταπιεί αμάσητα τρία ολόκληρα μνημόνια και ενδιαφέρονται μόνο για τη διατήρηση των προνομίων που απολαμβάνουν και της διαφύλαξης εκκλησιαστικής περιουσίας, ο Αρχιεπίσκοπος της Αγγλίας, Τζάστιν Ουέλμπι, άστραψε και βρόντηξε».

STAR PRESS: Φονικός ορός σκότωσε 44χρονη δασκάλα
«Η υπόθεση θανάτου της 44χρονης δασκάλας Φανής Μπουζινίδου από την Ανθέα Αλεξανδρούπολης, στην οποία χορηγήθηκε από λάθος, αντί για φυσιολογικός ορός, υπέρτονο διάλυμα χλωριούχου νατρίου, αναβίωσε και πάλι στις δικαστικές αίθουσες. Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Θράκης κάθισαν δύο γιατροί και δύο νοσοκόμες για το θανατηφόρο λάθος που έγινε το πρωί της 9ης Ιουλίου του 2009», γράφει η εφημερίδα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Πλεονάσματα φόρων-εισφορών»
Η εφημερίδα τονίζει ότι: «επιβαρυμένοι 1,2 δισ. το 2017 οι φόροι φυσικών προσώπων, 1,3 δισ. οι έμμεσοι, αλλά και οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Τα αυξημένα έσοδα βελτιώνουν στο 1,09% φέτος (από 0,5%) και 2% το 2017 (από 1,75%) τα πλεονάσματα».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Φεύγει σήμερα η τρόικα χωρίς τελική συμφωνία»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι: «πολύωρες ήταν και χθες οι διαπραγματεύσεις, σε μια προσπάθεια να υπάρξουν συγκλίσεις πριν από την αποχώρηση των Θεσμών».