ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 4/11/2016._ Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει σταματήσει εδώ και χρόνια να "πουλά" γκλαμουριά, αλλά εφέτος πουλά πανέξυπνες ιδέες.


Μία από αυτήν είδαν επί σκηνής, απόψε, όσοι βρέθηκαν στην εναρκτήρια τελετή, στο Ολύμπιον, όπου, αρχικά με ένα βίντεο και στη συνέχεια με μια... μίνι παράσταση, Στέλιος Μάινας και Θέμις Μπαζάκα, βρέθηκαν από ένα αεροπλάνο, στη... σκηνή του Ολύμπιον!




Λίγο αργότερα, στη σκηνή βρέθηκε και... τρένο! Η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό , αναφερόμενη στους συμπατριώτες της αδελφούς Λυμιέρ που έφτασαν στα 1895 με τρένο στο Παρίσι προκειμένου να παρουσιάσουν την πρώτη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου, τόνισε:

«Οι ταινίες προχωρούν όπως τα τρένα μέσα στη νύχτα».



Πρόσθεσε ότι σκοπός της νέας διοίκησης του ΦΚΘ είναι να καταστήσει το ταξίδι αυτό πιο «ανεκτικό», πιο «προσβάσιμο», πιο «καλλιτεχνικό» . Το «προσβάσιμο» το είδαν οι θεατές από την πρώτη μέρα, καθώς γινόταν διερμηνεία σε άτομα με ακουστική αναπηρία.

Όσο για τις άλλες έξυπνες ιδέες; Ως τώρα είδαμε τα πανέξυπνα σποτάκια του Φεστιβάλ, εμπνευσμένα από γνωστές μεγάλες επιτυχίες της 7ης Τέχνης...



Στη σύντομη ομιλία του, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς άρχισε με μια «προσωπική εξομολόγηση» όπως είπε: «Όταν έρχομαι στη Θεσσαλονίκη, ως υπουργός Πολιτισμού  αισθάνομαι κυριολεκτικά μιαν ανάταση. Εδώ ο πολιτισμός ξαναβρίσκει την ουσία του», πρόσθεσε.



Η τελετή "έκλεισε" με την προβολή της ταινίας του Τζιμ Τζάρμους «Paterson», μια ταινία που υμνεί την ποίηση της καθημερινότητας,