ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 24/11/2016._ Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στην παρουσίαση του Απολογισμού του 2015 της διοίκησής του, στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.


Μάλιστα, ειδικά για το θέμα της καθαριότητας ο κ. Μπουτάρης υποστήριξε ότι "η Θεσσαλονίκη είναι η πιο καθαρή πόλη της Ελλάδας. Έχετε πάει στην Αθήνα, να δείτε τι γίνεται;" ρώτησε τους συμβούλους και τους εκπροσώπους των φορέων που παραβρίσκονται στη συνεδρίαση.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο προσφυγικό, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κεντρική διαχείριση, αλλά και στην απροθυμία των πολιτών να διαθέσουν άδεια διαμερίσματα σε πρόσφυγες για να εγκατασταθούν, υπογραμμίζοντας πως "η κατάσταση για τους ανθρώπους αυτούς, μέσα στο χειμώνα, θα χειροτερέψει".

Αυτό που παραδέχτηκε ότι καθυστερεί και "δουλεύει" η διοίκησή του για να βρει λύση, είναι "η άμεση απάντηση στα προβλήματα των πολιτών".

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Τεχνικών Έργων, Αθ. Παπάς, υποστήριξε πως στην αντιδημαρχία του το έργο που παράγεται είναι ιδιαίτερα μεγάλο και επέρριψε ευθύνες στους πολίτες "στις κυρίες που αφήνουν στα καλαθάκια απορριμμάτων τα οικιακά απορρίμματα λες και είναι κάδοι" και "σε αυτούς που παρκάρουν προκλητικότατα σε ράμπες αναπήρων".

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα, ανέφερε το έργο των κοινωνικών δομών του δήμου Θεσσαλονίκης και ανακοίνωσε ότι, από το 2017, τα προγράμματα για τις ευπαθείς ομάδες θα συνεχιστούν μέσω των δήμων, από το δίκτυο που δημιουργήθηκε με όμορους δήμους. Όσο για το θέμα των προσφύγων είπε πως, ειδικά το Φιλοξενείο του δήμου προσφέρει υψηλές υπηρεσίες.

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλη Χρυσίδου υποστήριξε ότι η πολιτική του δήμου στον Πολιτισμό στηρίχθηκε στον ανοικτό διάλογο με τους πολίτες. Ανέλυσε, δε, επί μακρόν, ό,τι έγινε στον τομέα της μέσα στο 2015, ξεπερνώντας το χρόνο της κατά πολύ, αναλώνοντας την ομιλία της σε κάθε εκδήλωση που έγινε, με απίστευτες λεπτομέρειες.

Ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Πέτρος Λεκάκης αναφέρθηκε σε κοινές δράσεις με φορείς όπως ο Εμπορικός Σύλλογος και ο ΣΒΒΕ, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην "προθερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας της Θεσσαλονίκης, η οποία έλειπε από την πόλη μας και, ήδη, το 2016, λειτουργεί και φέρνει αποτελέσματα" και στην έκδοση των αδειών επαγγελματικών δραστηριοτήτων, οι οποίες ψηφιοποιήθηκαν από τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Τον "Καλλικράτη" για τη μη απόδοση αρμοδιοτήτων στις Δημοτικές Κοινότητες, κατηγόρησε ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών Ν. Φωτίου, ενώ η αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Λίνα Λιάκου, ισχυρίστηκε ότι "ο δήμος, ως πρωτεργάτης, έφερε τους φορείς της πόλης, ενώπιον μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής" και πρόσθεσε πως η συμμετοχή του δήμου στα Δίκτυα έφερε πολλές συνεργασίες.

Μίλησαν, ακόμη, για το έργο της διοίκησης, οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι και οι επικεφαλής των οργανισμών του δήμου.

Η αντιπολίτευση

«Ξεθωριασμένο αντίγραφο, σε στιλ “copy paste” απολογισμών προηγούμενων ετών», χαρακτήρισε τον απολογισμό του 2015, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, δημοτικός σύμβουλος των «Εντάξει» Δημήτρης Κούβελας. «Έχει ξεθωριάσει, όπως και το κέφι της διοίκησης, από όταν ξεκινούσε πριν έξι έτη», συμπλήρωσε. 


Ο κ. Κούβελας χαρακτήρισε «τρανταχτό παράδειγμα αποτυχίας και υποστολή της προεκλογικής σημαίας της διοίκησης Μπουτάρη», την εξαγγελία δημιουργίας των έξι “μικρών δημαρχείων” που αποτελεί «προεκλογική υπόσχεση του 2010 και παραμένει τέτοια. Στο δικό τους απολογισμό οι Δημοτικές Κοινότητες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την υποβάθμιση του ρόλου τους», τόνισε.

Σύμφωνα με την Γλυκερία Καλφακάτου, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Θεσσαλονίκη - Ανοικτή Πολη", καταφέρθηκε κατά του "Καλλικράτη" που "απαξιώνει τη διοίκηση" και υποστήριξε ότι "καλώς ο λαός της Θεσσαλονίκης διάλεξε μεταξύ 'Πρωτοβουλίας' και 'Εντάξει" στη δεύτερη Κυριακή", ζητώντας "αλλαγή του νόμου", λέγοντας: "Νιώθω ότι δεν έχω λόγο ύπαρξης"... Μίλησε, δε, για τη γενική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα της Θεσσαλονίκης.

Για το τι γίνεται στα χοτ σποτ μίλησε ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, επικεφαλής της παράταξης "Ελληνική Αυγή". Ζήτησε "να ασχοληθείτε πρώτα με τους Έλληνες που πένονται από τα μνημόνια και τις άλλες περιοχές και μετά με τους πρόσφυγες".

Αποκέντρωση σε επίπεδο Δημοτικής Κοινότητας ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης "Μένουμε Θεσσαλονίκη", Γ. Ρακκάς. Πρότεινε την καθιέρωση δημοτικής κάρτας, την κινητοποίηση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, την αλλαγή του τρόπου ανακύκλωσης με υλικά που εξάγονται "έναντι πινακίου φακής, όπως γίνεται με τα κουκούτσια ελιάς, που τα στέλνουμε στη Γερμανία για να γίνει εκεί βιομάζα, αντί να γίνει εδώ εργοστάσιο επεξεργασίας", καθώς και κοινωνική πολιτική για την πλειοψηφία. Επίσης, κατηγόρησε την τουριστική πολιτική του δήμου ότι "σκοπεύει μόνον στους Τούρκους τουρίστες, ξεχνώντας την ιστορία των 2.300 χρόνων της πόλης, προτάσσοντας μόνον τα 400 χρόνια της Οθωμανικής Κατοχής".

Την κατάσταση που παρέλαβε η "Πρωτοβουλία" το... 2010 θυμήθηκε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παν. Αβραμόπουλος, λέγοντας πως "τα παλιά πάθη και λάθη δεν έχουν τελειωμό". Τόνισε, ακόμη, ότι η "Πρωτοβουλία", εδώ και καιρό, "έχει αποτινάξει τις κομματικές ταυτότητες" και, παρά τις διαφωνίες των μελών, "πορεύεται ενωμένη". Τέλος, χαρακτήρισε "λάθος τις πολιτικές που συντηρούν υπουργεία Μακεδονίας Θράκης και γραφεία πρωθυπουργού", ζητώντας "πρωτοβουλίες στις Περιφέρειες και στους Δήμους".