ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 27/10/2016._ Χρειάστηκαν οκτώ μήνες μεθοδικών ερευνών για να φθάσει η Αστυνομία στην εξάρθρωση πολυμελούς κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών και όπλων με έδρα το Κορωπί και πεδίο δράσης τη Θεσσαλονίκη.


Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, η σπείρα έφερνε στη χώρα μας, από την Αλβανία, ναρκωτικά και όπλα. Χρησιμοποιούσε ως «καβάντζα» σπίτι στο Κορωπί και πουλούσε τα ναρκωτικά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Μέσα στο σπίτι του Κορωπίου η σπείρα είχε «στήσει» ολόκληρο συσκευαστήριο ναρκωτικών, ενώ τα όπλα τα είχε θαμμένα στην αυλή! Μάλιστα, η αστυνομία για να βρει τα όπλα και τα ναρκωτικά, χρησιμοποίησε... εκσκαφέα!



Τις έρευνες για την υπόθεση χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την αντίστοιχη Υποδιεύθυνση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Έχουν συλληφθεί 11 μέλη της σπείρας, ηλικίας 17 ως 56 ετών, ανάμεσά τους και μια γυναίκα 32 χρόνων για την οποία πιστεύεται ότι ήταν το «νούμερο 2» της σπείρας και αναζητούνται κι άλλα. Στις αρχές είναι γνωστά τα στοιχεία του «εγκέφαλου» της σπείρας, ενός 39χρονου αλλοδαπού, αλλά και μιας 45χρονης Ελληνίδας, οι οποίοι και αναζητούνται.



Η τελική φάση της επιχείρησης, με τις συλλήψεις των μελών του κυκλώματος, άρχισε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016. Κλιμάκιο αστυνομικών εντόπισε στα διόδια Νέων Μαλγάρων, έξω από τη Θεσσαλονίκη και συνέλαβε έναν 33χρονο Έλληνα, να μεταφέρει με μισθωμένο αυτοκίνητο πάνω από 13 κιλά ηρωίνης.

Από την προανάκριση προέκυψε ότι ο 33χρονος είχε παραλάβει τα ναρκωτικά από την «έδρα» της οργάνωσης στο Κορωπί, με αποδεκτή την 32χρονη στη Θεσσαλονίκη. Όταν ο 33χρονος άρχισε να... κελαηδάει, ομολόγησε πως ανάλογες μεταφορές είχε πραγματοποιήσει κατά τους τρεις τελευταίους μήνες, διακινώντας τουλάχιστον 21,5 κιλά ηρωίνης.



Ακολούθησαν παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Αττικής και Θεσσαλονίκης, όπου συνελήφθησαν ακόμη δέκα μέλη της οργάνωσης. Από τις έρευνες που επακολούθησαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 15 κιλά και 822 γραμμάρια ηρωίνης, 148,5 γραμμάρια κάνναβης, 240 ναρκωτικά χάπια, 4.335 ευρώ σε μετρητά και δύο βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, δέκα χειροβομβίδες, ένα πολυβόλο, ένα υποπολυβόλο scorpion, τέσσερα πιστόλια κι ένα  περίστροφο, μια επαναληπτική καραμπίνα, ένα δίκαννο, έξι  γεμιστήρες και φυσίγγια. Για τη συσκευασία η σπείρα χρησιμοποιούσε δυο υδραυλικές πρέσες, μοχλό πρέσας, δυο σιδερένιες πλάκες πρεσαρίσματος και τρία σιδερένια καλούπια τυποποίησης και συσκευασίας ναρκωτικών ουσιών, πέντε ηλεκτρονικές ζυγαριές ακρίβειας τα οποία και κατασχέθηκαν. Βρέθηκαν, ακόμη, και κατασχέθηκαν φορητός πομποδέκτης, 22  κινητά τηλέφωνα, 23 πακέτα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας, δέκα τηλεκάρτες και μια κάρτα sim.




Μεγάλο μέρος των κατασχεθέντων και κυρίως ο οπλισμός βρέθηκε θαμμένος σε οικόπεδο δίπλα στο σπίτι - «έδρα» της εγκληματικής οργάνωσης, στο Κορωπί  Αττικής.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά για να βρει τα ναρκωτικά και τα όπλα, ενώ τις αστυνομικές επιχειρήσεις για την αποδόμηση του εγκληματικού δικτύου συνέδραμαν Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε) των Διευθύνσεων Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης, η Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας και το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (Τ.Ε.Ε.Μ.) της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων.



Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, σε συνδυασμό με παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, τα όπλα και τους αλλοδαπούς.  Οι δράστες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.




Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να προσδιοριστεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας του δικτύου εμπορίας των ναρκωτικών, να  εξεταστεί η ενδεχόμενη διασύνδεση του με άλλα ομοειδή κυκλώματα και να εντοπιστούν τυχόν και άλλες ποσότητες ναρκωτικών.