ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 18/10/2016._ Μια ανοικτή πλατφόρμα, με πληροφορίες για την πόλη, τις οποίες θα δώσουν διάφοροι φορείς, θέλει να δημιουργήσει, με τη συμβουλευτική –και όχι οικονομική- βοήθεια της IBM, ο δήμος Θεσσαλονίκης.


Η σχετική πρόταση επιλέγη για ένταξη στο πρόγραμμα @CitiesChallenge, της γνωστής εταιρίας, η οποία μπορεί να έχει χάσει την πρωτοκαθεδρία στο hard ware, αλλά δεν παύει να είναι ένας κολοσσός της πληροφορικής, που, πλέον, προσπαθεί να δραστηριοποιηθεί στις εφαρμογές.

Ο δήμος παρουσιάζει ως όραμά του για μια «Έξυπνη Πόλη», την ανοικτή αυτή πλατφόρμα δεδομένων η οποία θα παρέχει ανοιχτά δεδομένα (π.χ. για τον τουρισμό, τα αξιοθέατα, τον πολιτισμό, την επιχειρηματικότητα, το περιβάλλον, την κυκλοφορία, τα απορρίμματα, οικονομικά στοιχεία, κ.ο.κ.) προς χρήση από όλους (μεμονωμένους πολίτες, ερευνητές και ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες, φορείς λήψης αποφάσεων, εκπαιδευτικά ιδρύματα, συλλογικούς φορείς, κ.ά.).

Η ψηφιακή, συνεργατική πλατφόρμα ανοιχτών δεδομένων θα δώσει τη δυνατότητα στον μέσο πολίτη να έχει ανά πάσα στιγμή έναν μεγάλο όγκο στοιχείων και πληροφοριών για τη Θεσσαλονίκη,. Φιλοδοξεί, επίσης, να δώσει ευκαιρία στους ερευνητές και ακαδημαϊκούς να υποστηρίξουν τις έρευνές τους –αν και δεδομένα αυτού του είδους είναι, πάντα, κλειδωμένα για ευνόητους λόγους.

Πάντως, η ένταξη του δήμου στο πρόγραμμα, αν συνοδευτεί με ροή χρημάτων (η IBM παρέχει μόνον συμβουλευτικές υπηρεσίες κι όχι χρηματοδοτικά εργαλεία), θα δώσει τη δυνατότητα σε έναν ολόκληρο κλάδο να αναπτυχθεί, συμβάλλοντας έτσι στη και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Μετά την επιλογή του Δήμου Θεσσαλονίκης και την ένταξή του στο πρόγραμμα «Smarter Cities Challenge», ομάδα έξι εμπειρογνωμόνων και εξειδικευμένων συμβούλων της εταιρείας θα επισκεφθεί την πόλη στις αρχές Νοεμβρίου. Η αντιπροσωπεία της ΙΒΜ θα συνεργαστεί με τα στελέχη του Δήμου Θεσσαλονίκης και τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο ο Δήμος μπορεί να δημιουργήσει τη συνεργατική ηλεκτρονική πλατφόρμα ανοιχτών δεδομένων για τη συλλογή, ανάλυση και ανταλλαγή δεδομένων με το οικοσύστημα της πόλης (πανεπιστήμια, επιχειρήσεις, πολίτες κ.ά.).

Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, χαρακτήρισε «πολύ φιλόδοξο εγχείρημα που επιχειρεί να φέρει κοντά όλους τους φορείς της πόλης για να δουλέψουμε προς την κατεύθυνση της ανοιχτής και συμμετοχικής διακυβέρνησης, μέσα από τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και των ανοιχτών δεδομένων» την προσπάθεια αυτή.
 
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΒΜ Ελλάδας και Κύπρου, Σπύρος Πουλίδας, αναφέρει ότι η πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης ήταν ιδιαίτερα ελκυστική και αποτέλεσε πρόκληση για την εταιρεία, η οποία θα θέσει τις υπηρεσίες και την τεχνογνωσία της στη διάθεση του Δήμου.
           

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό και τις επιτυχίες του προγράμματος είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση  www.smartercitieschallenge.org