Στην αντεπίθεση περνούν οι τράπεζες. Αρχίζουν να στέλνουν... ραβασάκια σε όσους έχουν... ρίξε κανόνι στις οφειλές τους.


Εκτιμήσεις τραπεζών κάνουν λόγο για 15 με 20 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων που προέρχονται από στρατηγικούς κακοπληρωτές και στις πιο χτυπητές περιπτώσεις εξ αυτών έχει αρχίσει η κοινοποίηση των σχετικών εγγράφων.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, αναφέρθηκε στο θέμα πρόσφατα στη Βουλή. Είχε πει ότι «μπαταχτσήδες» είναι ο ένας στους έξι. 

Ο εντοπισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών και πολύ περισσότερο η αντιμετώπισή τους θα γίνει ευκολότερα και από τη συνεργασία μεταξύ των συστημικών τραπεζών, όπου υπάρχει κοινή τους έκθεση στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Για σταθεροποίηση των «κόκκινων» δανείων στο 45% του συνόλου των δανείων έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο Thessaloniki Summit 2016, που πραγματοποιείται από χθες στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί και το μόνο «όπλο» που λείπει από το νομικό-θεσμικό πλαίσιο για την αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος, ήτοι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, ο οποίος σε αντίθεση με το νόμο Δένδια -όπως σημείωσε- «είναι καθολικός, δηλαδή αφορά όλα τα χρέη και όλες τις επιχειρήσεις και αντιμετωπίζει τους πιστωτές ισότιμα, τόσο τις τράπεζες όσο και το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Οι στόχοι για τα «κόκκινα» δάνεια, πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης σχετικά, έχουν τεθεί και είναι διατυπωμένοι μέχρι το 2019: αφορούν την απομείωσή τους κατά 40% έως το τέλος αυτής της περιόδου.

Περαιτέρω, γνωστοποίησε ότι εντός του Οκτωβρίου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ίδρυση της επιχείρησης σε μια ημέρα και αυτήν τη λειτουργία θα την πάρουν τα Επιμελητήρια, ενώ εκτίμησε ότι η εθνική οικονομία βρίσκεται σήμερα σε σημείο καμπής, με κλείσιμο του κύκλου της ύφεσης. Παράλληλα προέβλεψε ότι το 2017 θα κινηθεί σε ρυθμούς ισχυρής ανάπτυξης της τάξης του 2,5% με 3%. Επιπλέον προανήγγειλε ότι σύντομα θα επιτευχθεί η ένταξη των ελληνικών τραπεζών στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.