Του ΧΡΙΣΤΟΥ ΖΑΦΕΙΡΗ*


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 21/10/2016._ Πήγα αυτές τις μέρες στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη -είχα καιρό να πάω- ψάχνοντας κάποιες πληροφορίες στο αρχείο των εφημερίδων, για το Ιστολόγιό μου.  Έφυγα με την πιο αλγεινή εμπειρία και με πολύ θυμό.


Δεν μιλώ για το κτήριο που επισκευάζεται εδώ και μήνες και παραμένει γιαπί. Αλλά για το αρχείο των εφημερίδων στο υπόγειο. Δεν αφορά την τάξη του αρχείου η γκρίνια μου, αλλά κάτι χειρότερο και πιο ουσιαστικό.

Κάποιος ή κάποιοι αντί να χρησιμοποιεί μολύβι ή φωτογραφική μηχανή, για την αντιγραφή των ρεπορτάζ ή των φωτογραφιών που τον/την ενδιαφέρουν, έχει μαζί του κοπίδι ή ξυράφι και κόβει ασύστολα, ανερυθρίαστα, εγκληματικά, πώς να το πώ, αποκόμματα ολόκληρα, έτσι που οι σελίδες των εφημερίδων να φαίνονται σαν χαρτοκοπτική, τρύπιες από τα κομμένα κενά!... Το λυπηρό είναι ότι αυτός ο βανδαλισμός γίνεται και σε παλιές εφημερίδες που δεν υπάρχουν σε άλλο αρχείο!

Έψαχνα ΤΑ ΝΕΑ του 1979 να βρω ένα ρεπορτάζ μου με καλλιτεχνικό περιεχόμενο. Με αγανάκτηση διαπίστωσα ότι ο αχρείος, η αχρεία, είχε κόψει όλα τα πολιτιστικά ρεπορτάζ της εφημερίδας, όλου του χρόνου, που είχαν προέλευση από τη Βόρεια Ελλάδα. Μπορεί να τα χρειάστηκε, να τα χρειάζεται για κάποιο σχετικό θέμα, γράφοντας στα ... παλιά του τα παπούτσια όλους τους άλλους που προστρέχουν εκεί. Το Αρχείο αυτό έχει σημασία μοναδικότητας, με την έννοια ότι δεν υπάρχει άλλη σειρά, άλλο αντίτυπο, ο κάθε τόμος με τις εφημερίδες είναι μοναδικός.

Τι φταίει; Πολλά! Η παντελής έλλειψη αγωγής και αισθήματος σεβασμού για το δημόσιο αρχείο του ανάγωγου χρήστη, η έλλειψη κανόνων παρακολούθησης από τα εποπτικά όργανα της βιβλιοθήκης, η ατιμωρησία, η..., ο..., το ... Πάντως στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το αρχείο των εφημερίδων της ΔΒ είναι ένα αχούρι, απαράδεκτη για κεντρική βιβλιοθήκη πόλης, είναι ντροπή για τη δημοτική αρχή, για όλους μας...

Αγανακτισμένος πήγα στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ. Άλλο κλίμα εκεί, άλλη κατάσταση. Ξεφύλλισα ΤΑ ΝΕΑ της ίδιας χρονιάς. Οι τόμοι των εφημερίδων άψογοι, ούτε μονόστηλο κομμένο! Πού οφείλεται αυτή η διαφορά; Πώς εκεί υπάρχει ευταξία και λείπουν τα κρούσματα βανδαλισμού;

Ας αναρωτηθούμε, ας προβληματιστούμε όλοι μας. Η καταστροφή ενός αρχείου είναι σοβαρή υπόθεση και δεν αφορά μόνο τους αναγνώστες και τους ερευνητές. Τι πρέπει όμως να γίνει ειδικά με την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης, για να αλλάξει αυτή η οικτρή εικόνα στο αρχείο εφημερίδων της;;.


*Ο Χρίστος Ζαφείρης είναι δημοσιογράφος και διατηρεί το ιστολόγιο Θεσσαλονίκης Τοπιογραφία