ΙΩΑΝΝΙΝΑ, 16/10/2016._ Σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Ηπείρου και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες έχει ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος έφτασε νωρίς το πρωί στα Ιωάννινα.


Ο κ. Λέκκας σε δηλώσεις του έδωσε πληροφορίες για την σεισμική δραστηριότητα, η οποία συνεχίζεται στην περιοχή και -όπως είπε- διατάσσεται συνολικά σε μια διεύθυνση ΒΔ/ΝΑ κατά μήκος μιας ρηξηγενούς ζώνης η οποία απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων και εκτείνεται μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα . 

Χθες το βράδυ στις 11:15 σημειώθηκε σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ακολούθησαν εκατοντάδες μικροδονήσεις στην περιοχή, μεταξύ των οποίων, οι 0 είχαν μέγεθος 4 -5 Ρίχτερ. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξηγεί πως η σεισμική δραστηριότητα που συνεχίζεται, προέρχεται ουσιαστικά από ένα ρήγμα βορειοδυτικής- νοτιοανατολικής διεύθυνσης. Το εστιακό βάθος, είναι περίπου 10 χιλιόμετρα, ενώ οι μετασεισμοί έχουν ένα εστιακό βάθος της τάξεως των 4 μέχρι 15 χιλιομέτρων. Μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται ακόμη και τώρα και ότι θα διαρκέσει αρκετές μέρες ακόμη, και διευκρίνισε πως προς το παρόν «δεν είναι δυνατόν να προδιαγράψουμε εάν θα εκδηλωθεί ένας μεγαλύτερος σεισμός ή εάν ο πρώτος σεισμός είναι ο κύριος».

«Το θετικό είναι ότι με τους εκατοντάδες σεισμούς που εκδηλώνονται μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό εκτονώνεται σταδιακά η σεισμική ενέργεια με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε συνεχώς σε μικρότερα μεγέθη», είπε και προσέθεσε: «Για να εκτιμήσουμε εάν ο μεγαλύτερος είναι και ο κύριος θα πρέπει να περάσουν οπωσδήποτε 48 ώρες, σύμφωνα με την διεθνή πρακτική και την επιστημονική δεοντολογία. Πάντως όλα δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο σεισμό της τάξεως των 5.3 βαθμών ο οποίος θα ήθελα να πω κατά ένα μεγάλο ποσοστό μπορεί να είναι και ο κύριος».

Ανέφερε επίσης ότι τα ρήγματα στην περιοχή των Ιωαννίνων ακολουθούν ένα περίπλοκο ιστό. Δεν είναι το ίδιο ρήγμα που έδωσε το σεισμό το 1996 στην Κόνιτσα, ούτε αυτά τα οποία έδωσαν μικρότερους σεισμούς κατά διαστήματα. Είναι ένα ρήγμα το οποίο προϋπήρχε, το οποίο ακόμη περιμένει -αν θέλετε- την ονοματολογία του, γιατί δεν του είχαμε δώσει και τόσο μεγάλη σημασία, είναι ένα ρήγμα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς αποτελείται από πολλά επιμέρους τμήματα -μικρά ευτυχώς-, τα οποία ενεργοποιούνται σταδιακά και δίνουν μικρούς σεισμούς, σημείωσε ο κ. Λέκκας και τόνισε:

«Είμαι κατηγορηματικός. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συσχέτιση μεταξύ των σεισμών στην Ιταλία και στην Ελλάδα».



Αισθητός και στη Βόρεια Ήπειρο

Ιδιαίτερα αισθητός έγινε ο χθεσινοβραδινός σεισμός και στις παραμεθόριες ελληνικές μειονοτικές περιοχές στη Ήπειρο. Συγκεκριμένα οι πολλαπλές σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές στο Αργυρόκαστρο, στους Αγίους Σαράντα, το Δέλβινο, τη Χιμάρα όπως και στην ευρύτερη Νότια Αλβανία. Δεν προκάλεσαν όμως θύματα ή ζημιές.

Σε μερικές περιοχές διακόπηκε η ηλεκτροδότηση, ενώ στην περιοχή του Τεπελενίου δύο παλιά σπίτια γκρεμίστηκαν.


Σε πόλεις και χωριά οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τις κατοικίες και ξημέρωσαν σε ανοιχτούς χώρους και στα αυτοκίνητα, και περιμένουν ανακοινώσεις για εκτόνωση της δραστηριότητας για να επιστρέψουν στην ομαλότητα.

Ξενύχτησαν στους δρόμους

Από τις 03.30 τα ξημερώματα οι κάτοικοι των Ιωαννίνων βρίσκονται στους δρόμους και τις πλατείες, καθώς η έντονη σεισμική δραστηριότητα συνεχίζονταν -και μάλιστα με ισχυρές δονήσεις. Μέχρι αυτή τη στιγμή, οι μετασεισμικές δονήσεις κυμαίνονται από τους 4,4 ως και τους 4,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Στους δρόμους της πόλης τα ξημερώματα επικρατούσε  κυκλοφοριακό πρόβλημα καθώς οι περισσότερες οικογένειες είχαν βάλει τα παιδιά τους στα αυτοκίνητα και κατευθύνονταν στην παραλίμνια περιοχή. 

Σε επιφυλακή έχει τεθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ.

Λόγω της μετασεισμικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία Ηπείρου, έχουν αυξηθεί τα προβλήματα λόγω πτώσης βράχων στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο και μηχανήματα δουλεύουν πυρετωδώς για να ανοίξουν οι δρόμοι.




Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν στο Μοναστήρι της Παναγίας στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου, από τον ισχυρό σεισμό που καταγράφηκε το βράδυ του Σαββάτου,αλλά και από τους δεκάδες μετασεισμούς.

Από τον 11ο αιώνα στέκει αγέρωχη στο Καλπάκι Πωγωνίου η Ιερά Μονή Βελλάς. Χθες το βράδυ όμως τα 5,5 Ρίχτερ του σεισμού που έπληξαν ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή, στάθηκαν η αιτία να υποστεί ζημιές το παρεκκλήσι της (οι φωτογραφίες είναι από το http://epirusgate.blogspot.gr/ )




Η κύρια σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Ήπειρο, την Κέρκυρα, αλλά και άλλες περιοχές του Ιονίου και της δυτικής Ελλάδας. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στις 23:14 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι, κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 330 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Αθήνας.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός, με εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιόμετρα. 

Οι κάτοικοι του νομού Ιωαννίνων, ειδικά των χωριών του Πωγωνίου και της Ζίτσας, πετάχτηκαν έντρομοι από τα σπίτια τους .

Ο σεισμός είχε διάρκεια, ενώ προηγήθηκε βοή.

Κλειστά αύριο τα σχολεία

Μετά  από την πρωινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου, αποφασίστηκε αύριο Δευτέρα να μείνουν κλειστά οι παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια στους  Δήμους Ιωαννιτών, Ζίτσας και Πωγωνίου.

Κλειστό θα μείνει και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,το ΤΕΙ Ηπείρου  καθώς και όλοι οι χώροι άθλησης.

Προς αναβολή το ΠΑΣ - Λεβαδειακός

Οι αλλεπάλληλες ισχυρές σεισμικές δονήσεις που γίμνονται στα Γιάνεννα,ανάγκασαν την ΕΠΣΗΠ να προχωρήσει στην αναβολή όλων των αγώνων που ήταν προγραμματισμένοι να διεξαχθούν σήμερα Κυριακή 16 Οκτωβρίου.

Προγραμματισμένο για τις 18:15 είναι να διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα στο "Ζωσιμάδες" η ποδοσφαιρική αναμέτρηση ανάμεσα στον ΠΑΣ Γιάννινα και τον Λεβαδειακό, στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής της Super League. Όμως οι στιγμές τρόμου που ζει η πρωτεύουσα της Ηπείρου από τα αλλεπάλληλα Ρίχτερ, έχουν κάνει τους τοπικούς φορείς να εισηγούνται προς τη διοργανώτρια αρχή την αναβολή του αγώνα. 

Αναμένεται επίσημη ανακοίνωση.