«Οι όποιες παρεξηγήσεις υπήρχαν λύθηκαν» δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε δίωρη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δείχνοντας, ουσιαστικά, πως ο υπουργός Παιδείας... παρακάμφθηκε!


Η συνάντηση έγινε παρουσία του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη και του κυβερνητικού εταίρου και υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου. Οι δηλώσεις του τελευταίου δείχνουν πως, συνομιλητής στο θέμα είναι αυτός κι όχι ο κ. Φίλης!.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Τα Θρησκευτικά, όπως τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, θα συνεχίσουν να διδάσκονται με τα παλιά βιβλία, μέχρι να γραφτούν νέα, έπειτα από συνεννόηση και διάλογο ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία.

Όπως προκύπτει, οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν σε κλίμα συνεργασίας, καθώς η κυβέρνηση υποχωρεί σε μία σειρά από θέματα που απασχολούσαν τις δύο πλευρές, «παρακάμπτοντας» στην ουσία τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, υπό την «επιτήρηση» του Πάνου Καμμένου.

«Ευτυχής» δήλωσε ο κ. Καμμένος μετά τη συνάντηση και έκανε λόγο για ένα «πολύ γόνιμο» διάλογο, κατά τον οποίο «διευκρινίστηκαν όλα τα θέματα» και «Εκκλησία και Πολιτεία προχωρούν ενωμένες». Ο διάλογος -πρόσθεσε- θα συνεχιστεί.

Φίλης: Θρησκευτικά από τα... παλιά βιβλία

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, ο οποίος έκανε λόγο για πολύ καλό κλίμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους ιεράρχες.

Τα νέα αναλυτικά προγράμματα θα εφαρμοστούν κανονικά με τα παλιά βιβλία που έχουν ήδη διανεμηθεί από πέρυσι στα σχολεία, υπογράμμισε ο Νίκος Φίλης, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι το υπουργείο είναι πάντα ανοιχτό σε γόνιμο διάλογο.

Θα ακουστεί ξανά η άποψη της Εκκλησίας, διαβεβαίωσε ο υπουργός Παιδείας, αναφέροντας ωστόσο ότι η εκπαίδευση είναι ευθύνη της πολιτείας. «Όπως σε όλα τα μαθήματα, έτσι και στα Θρησκευτικά θα αξιολογηθούν στο τέλος του χρόνου τα νέα προγράμματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχουμε αντίληψη δογματική, θέλουμε τον διάλογο εφ' όλης της ύλης» κατέληξε ο υπουργός Παιδείας.

Βιαστικές δηλώσεις από κόμματα της ελάσσονος... 

Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η κόντρα Εκκλησίας - κυβέρνησης, με αφορμή τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας, καθώς και τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών. 

Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ επισημαίνεται πως «πρόκειται για απλουστευτικές μεταφυσικές προσεγγίσεις και προσπάθεια να ταυτιστεί ο σοσιαλισμός, η κοσμοθεωρία του επιστημονικού κομμουνισμού, ακόμη και αστικοί εκσυγχρονισμοί, όπως ο χωρισμός κράτους - εκκλησίας, που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες, με τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, τον νεοφιλελευθερισμό κ.λπ.».

«Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της κυβέρνησης Σύριζα που με ανεύθυνο τρόπο άνοιξε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα» προστίθεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

«Όλα τα παραπάνω αποτελούν επικίνδυνη διολίσθηση, προσπάθεια διαίρεσης του λαού μας, με βάση τις ιδεολογικές, πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός. Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι είναι υπερώριμο ζήτημα και για την Ελλάδα ο διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας και ό,τι αυτό σημαίνει για την εκπαίδευση, το περιουσιακό ζήτημα της εκκλησίας, τις τελετουργικές διαδικασίες σε δημόσιους θεσμούς, τον πολιτικό γάμο, την πολιτική κηδεία, την ονοματοδοσία παιδιών, τη δυνατότητα αποτέφρωσης νεκρών κ.α.» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι αναφέρει πως «δεν είναι ώρα για ένα νέο διχασμό. Η κοινωνία έχει να λύσει τα δικά της προβλήματα. Ας μην της φορτώνουν άλλα, υπουργοί και ιεράρχες. Και τα δημοψηφίσματα δεν μπορούν να παραγγέλνονται από την εκκλησία στην πολιτεία. Συγκρούσεις όπως αυτές που έκανε η εκκλησία με αφορμή τις ταυτότητες, τον πολιτικό γάμο, το σύμφωνο συμβίωσης δεν θα πρέπει ξαναγίνουν». 

«Αντίθετα, όλοι πρέπει να μετέχουν σε ένα διάλογο χωρίς ταμπού τόσο για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών όσο και για τις σχέσεις κράτους - εκκλησίας. Ας μην φοβηθούμε το μέλλον και το ξεκαθάρισμα του ρόλου του καθενός» καταλήγει η ανακοίνωση.