ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 15/10/2016._ Κατά 10% ακριβότερα από την περυσινή τιμή έναρξης και κατά πολύ πάνω από τις χαμηλές τιμές του πρώτου τριμήνου του έτους θα προμηθεύονται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης οι καταναλωτές.


Η διάθεση του προϊόντος θα ξεκινήσει στην τιμή των 93-94 λεπτών το λίτρο, έναντι 85 λεπτών το λίτρο πέρυσι στις 15 Οκτωβρίου και 75 λεπτών το λίτρο στο τέλος της περσινής περιόδου.  Οι αυξημένες τιμές είναι αποτέλεσμα τόσο της ανόδου της διεθνούς τιμής του αργού όσο και της αύξησης του ΕΦΚ από τα 230 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο και του ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα (24%). 

Οι φόροι μετά και τις πρόσφατες αναπροσαρμογές θα αντιπροσωπεύουν πλέον το 54% της τελικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έναντι 32,1% του μέσου ευρωπαϊκού όρου. 

Για τους δικαιούχους του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης η τιμή διαμορφώνεται στα 68-69 λεπτά το λίτρο, έναντι 62 λεπτών το λίτρο πέρυσι τον Οκτώβριο. Η υπουργική απόφαση σε σχέση με τα κριτήρια για τους δικαιούχους επιδόματος αναμένεται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναπροσαρμόζει τις γεωγραφικές περιοχές στη βάση ορεινής και πεδινής ζώνης ανά νομό. 

Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση, πηγές της αγοράς πετρελαιοειδών εκτιμούν ότι τουλάχιστον στην αρχή της περιόδου θα είναι περιορισμένη λόγω των καλών καιρικών συνθηκών στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Η πορεία της ζήτησης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες, με την αγορά να προσδοκά σε ένα βαρύ χειμώνα αλλά και από την εξέλιξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου.