«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού επιβεβαιώνει ότι η χώρα, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έχασε δύο χρόνια» δήλωσε ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας για το προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού
, σημειώνοντας ότι «υπό προϋποθέσεις και με υπεραισιόδοξες προβλέψεις, το 2017 η χώρα θα επιστρέψει εκεί που ήταν το 2014.»


«Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού επιβεβαιώνει ότι η χώρα, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχασε 2 χρόνια. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, η οικονομία ”σέρνεται” στο τέλμα. Η κατανάλωση και οι εξαγωγές υποχώρησαν. Το οικονομικό κλίμα κατέρρευσε. Τα “λουκέτα” στην αγορά πολλαπλασιάστηκαν. Το βιοτικό επίπεδο των πολιτών συρρικνώθηκε. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές -ιδιωτών και Δημοσίου- διογκώθηκαν. Ταπεινωτικές δεσμεύσεις -όπως το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και ο ”κόφτης”- αναλήφθηκαν. Νέα μέτρα -”τσουνάμι” φόρων και περικοπές στις συντάξεις και στην κοινωνική προστασία, ύψους 9 δις ευρώ- επιβλήθηκαν. Με νέες αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων να προβλέπονται για την επόμενη χρονιά, ύψους 2,5 δις ευρώ.

»Εκτιμάται ότι η χώρα μπορεί, υπό προϋποθέσεις και με υπεραισιόδοξες προβλέψεις, το 2017 να επιστρέψει εκεί που ήταν το 2014. Δυστυχώς, η σημερινή Κυβέρνηση απέδειξε ότι όχι μόνο δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μπροστά, αλλά αδυνατεί να δημιουργήσει αυτές τις προϋποθέσεις. Είναι σαφές ότι η χώρα χρειάζεται μια άλλη Κυβέρνηση, αποτελεσματική και αξιόπιστη. Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η οποία θα υλοποιήσει εμπροσθοβαρώς διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις. Θα προωθήσει την αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση σταδιακής μείωσης της φορολόγησης των πολιτών. Και θα ισορροπήσει σε καλό σημείο μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Μοίρασμα της φτώχιας

Ο υπεύθυνος Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος, δήλωσε: 

«Ακόμα άλλα 4 δις θα πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες, το 2017 με βάση το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατέθεσε σήμερα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Προκαλούν οι Κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για την "προσδοκώμενη" αλλά αβέβαιη ανάπτυξη και κυρίως για τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, την ώρα που προβλέπονται νέοι φόροι 3,1 δις και περικοπές δαπανών 871 εκ. ευρώ μεταξύ των οποίων 571 εκατ. από το ΕΚΑΣ και 300 εκ. από την υγεία και την πρόνοια.

»Με τέτοιες ταχυδακτυλουργίες για το μοίρασμα της φτώχειας, απαντιέται από μόνο του το ερώτημα του γνωστού κυβερνητικού στελέχους: "Απατεώνες είμαστε;" Τα αδιέξοδα δυστυχώς μεγαλώνουν και οι κύριοι Τσίπρας και Καμένος δεν έχουν το φιλότιμο να ζητήσουν έστω μια συγγνώμη για τα νέα βάρη που σωρεύουν καθημερινά στους Έλληνες πολίτες, για το τρίτο επαχθέστερο και αχρείαστο μνημόνιο, για την παράδοση της Δημόσιας Περιουσίας στους δανειστές για 100 χρόνια.»

Ποτάμι: Φόροι, μειώσεις και ευχολόγια

«Άσχημα νέα για όλους προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2017. Τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν από τις αρχές του χρόνου θα αφαιρέσουν από την κοινωνία άλλα 4,5 δις, τη στιγμή που τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το κράτος φθάνουν ήδη τα 91,5 δις» ανέφερε το Ποτάμι.

Και απαρίθμησε:

»1,5 δις από τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν στους έμμεσους φόρους, κατά κύριο λόγο στον ΦΠΑ, στη φορολογία των καυσίμων, σε καφέ, κινητή τηλεφωνία, ηλεκτρονικό τσιγάρο κλπ.

»1,5 δις επιβαρύνσεις στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους λόγω αύξησης των εισφορών και μείωσης των συντάξεων.

»1,5 δις από το νέο καθεστώς φορολόγησης των εισοδημάτων.

»Το μόνο που μένει ανέπαφο από όλο αυτό το τσουνάμι των μέτρων είναι το κομματικό κράτος.

»Παράλληλα η κυβέρνηση είναι υπεραισιόδοξη στις προβλέψεις της αφού το προσχέδιο προβλέπει ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2016 της τάξεως του 0,3% αντί του 0,5% που προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης μας λένε ότι η ανάπτυξη θα κινείται στο 2,7% το 2017 παρά την αντίθετη άποψη διεθνών think tanks που προβλέπουν ανάπτυξη μόλις 0,7%. Οι συνέπειες αυτών των αποκλίσεων ενδέχεται να αποδειχθούν καταστροφικές, αφού αν επαληθευθούν, αυτό θα συνεπάγεται επιπλέον μέτρα ύψους 3 δις. Πέραν των παραπάνω, πρέπει να εξοικονομηθούν 870 εκατ. (από που;) για τη χρηματοδότηση κοινωνικών επιδομάτων (όπως το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και παρεμβάσεις σε υγεία και παιδεία). Τέλος, σχετικά με την πολυδιαφημισμένη επιστροφή στις αγορές, η μόνη αναφορά στο προσχέδιο είναι ότι αυτή θα γίνει «το συντομότερο δυνατό». Είναι προφανές ότι το ραντεβού του κ.Τσίπρα με τη "δίκαιη ανάπτυξη", αναβάλλεται επ' αόριστον.»